Trump cere NASA să studieze riscurile plasării de astronauți într-o rachetă nouă într-un zbor inaugural
Administrația președintelui Donald Trump a cerut NASA să analizeze în ce măsură este posibil să plaseze un echipaj de astronauți într-o rachetă nouă, în timpul unui zbor inaugural, misiune planificată inițial fără echipaj uman și care urma să aibă loc spre finalul anului 2018, a transmis vineri Reuters, care citează oficialități.
Studiul cerut de noua administrație republicană a SUA marchează un prim pas al președintelui Donald Trump către elaborarea unei viziuni asupra National Aeronautics and Space Administration (NASA).
În timpul administrației președintelui democrat Barack Obama, agenția spațială americană a lucrat la realizarea unui nou lansator spațial greu, racheta Space Launch System (SLS), și a unei capsule Orion, capabile să ajungă la distanțe îndepărtate în spațiu, cu scopul de a trimite astronauți pe un asteroid, la mijlocul anilor 2020, și apoi pe planeta Marte, pe parcursul anilor 2030.
Solicitarea de către administrația Trump a elaborării unui studiu modifică acel plan inițial, prin faptul că solicită explorarea posibilității de a adăuga un echipaj uman într-un prim zbor de testare, pregătind, probabil, revenirea oamenilor pe Lună, comentează Reuters.
Oficiali NASA au declarat că nu se simt obligați să efectueze un zbor de testare cu echipaj uman la bord, a anunțat Bill Gerstenmaier, directorul departamentului de zboruri spațiale cu echipaje umane din cadrul NASA. "Nu există o presiune pentru a face acest lucru. Mi se pare încurajator că ni s-a cerut să facem acest studiu de fezabilitate", a afirmat Gerstenmaier.
El a mai declarat că nu va merita efortul adăugării unui echipaj uman la respectiva misiune în cazul în care zborul va fi amânat mai mult de un an. Al doilea zbor al rachetei, care prevede includerea unui echipaj uman, a fost programat pentru august 2021. Studiul cerut de Trump va explora avantajele din punct de vedere tehnic ale includerii mai devreme decât era stabilit a unui echipaj uman.
Studiul în cauză ar urma să dureze aproximativ o lună. Inginerii de la NASA vor analiza modificările intervenite în sistemele rachetei, amânările programului de lansare, costurile suplimentare și riscurile sporite ale includerii unui echipaj format din doi astronauți la bordul rachetei Space Launch System, care este de circa patru ori mai mare și mai puternică decât oricare alt lansator spațial de care dispun Statele Unite în acest moment.
Un comitet al NASA de supervizare a siguranței a atras atenția oficial joi că agenția ar trebui să aibă motive convingătoare pentru a justifica costurile suplimentare, riscul pierderii de vieți omenești și întârzieri ale programului spațial prin adăugarea unui echipaj de astronauți în respectivul zbor inaugural.
Dacă noul program va fi aprobat, astronauții vor zbura în spațiu la bordul capsulei Orion, aflată în fază de dezvoltare de către compania Lockheed Martin, și se vor roti în jurul Lunii, în timpul unei misiuni cu o durata de 8-9 zile, asemănătoare misiunii pe care echipajul Apollo 8 a efectuat-o în 1968.
AGERPRES