Trump blochează sfidător tranziţia către Biden şi îşi pregăteşte acţiunile judiciare

Trump blochează sfidător tranziţia către Biden şi îşi pregăteşte acţiunile judiciare

Refuzul preşedintelui american republican Donald Trump de a-şi accepta înfrângerea în alegerile desfăşurate pe 3 noiembrie a creat un peisaj politic haotic în SUA, cu Departamentul Justiţiei sprijinind acuzaţiile nedovedite de fraudă electorală, în timp ce cooperarea cu echipa de tranziţie a preşedintelui ales, democratul Joe Biden, rămâne blocată, scrie marţi agenţia EFE.

''Facem mari progrese. Rezultatele vor începe să vină săptămâna viitoare. Vom face SUA măreaţă din nou'', a scris enigmatic Donald Trump marţi dimineaţă pe Twitter , fără detalii, dar făcând astfel aluzie la acuzaţiile sale conform cărora democraţii ar fi comis fraude la acest scrutin cu ajutorul voturilor prin corespondenţă.

Cu patru ani în urmă, la numai două zile după ce Donald Trump câştigase alegerile în faţa lui Hillary Clinton, el se întâlnea la Casa Albă cu preşedintele în exerciţiu de atunci, Barack Obama, şi începea tranziţia către noua administraţie, o scenă care acum pare imposibilă.

În faţa acestei situaţii neobişnuite, iese în evidenţă şi agitaţia din interiorul instituţiilor federale. De pildă, la câteva minute după ce procurorul general al SUA, William Barr, a dispus investigarea presupusei fraude electorale, şeful direcţiei din Departamentului Justiţiei însărcinate cu anchetarea delictelor electorale, Richard Pilger, şi-a dat demisia. ''După ce m-am familiarizat cu noua dispoziţie şi cu ramificaţiile ei (...), din nefericire trebuie să demisionez din postul de director al Direcţiei de Delicte Electorale'', a anunţat Pilger într-o comunicare internă scursă către presă.

De asemenea, agenţia federală însărcinată cu iniţierea procesului de tranziţie, Administraţia Serviciilor Generale (GSA), nu a declanşat deocamdată acest proces. Directoarea acestei instituţii, Emily Murphy, numită de Trump, a sugerat că aşteaptă mai întâi un rezultat oficial cu privire la câştigătorul scrutinului, stabilit deocamdată prin proiecţiile mass-media. În faţa acestei situaţii, echipa lui Joe Biden a avertizat că examinează la rândul ei posibile acţiuni judiciare, pentru a determina GSA să iniţieze tranziţia ce acordă membrilor echipei preşedintelui ales acces la informaţii guvernamentale şi posibilitatea stabilirii de contacte cu funcţionarii agenţiilor federale.

Echipa de campanie a lui Trump, precum şi Partidul Republican au înaintat deja circa zece plângeri - unele retrase între timp - în mai multe state federale prin care denunţă nereguli în procesul electoral. Dar chiar dacă unele dintre acestea ar avea un rezultat favorabil candidatului republican, el foarte greu ar mai putea întoarce deznodământul scrutinului. Pentru a câştiga alegerile prin acţiuni judiciare, Trump trebuie să răstoarne rezultatul în mai multe state (Pennsylvania, Georgia, Nevada, Arizona) unde Biden a fost declarat câştigător sau conduce în timp ce continuă numărarea voturilor.

Conform ultimelor proiecţii ale mass-media, Biden are în prezent 290 de electori în colegiul electoral, peste pragul de 270 care îi asigură venirea la Casa Albă.AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...