Trump are în plan să întrerupă ajutorul militar american acordat Ucrainei dacă Kievul nu negociază pacea cu Moscova

Trump are în plan să întrerupă ajutorul militar american acordat Ucrainei dacă Kievul nu negociază pacea cu Moscova

Doi consilieri-cheie ai lui Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului în Ucraina - în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale - plan ce presupune să transmită Ucrainei că va primi mai multe arme americane doar dacă va începe negocieri pentru pace, scrie Reuters.

Donald Trump FOTO Profimedia jpg

În acelaşi timp, SUA ar avertiza Moscova că orice refuz de a negocia ar duce la creşterea sprijinului SUA pentru Ucraina, a declarat într-un interviu general-locotenentul în rezervă Keith Kellogg, unul dintre consilierii lui Trump pentru securitate naţională.

Conform planului elaborat de Keith Kellogg şi Fred Fleitz, ambii consilieri în cadrul Consiliului Naţional de Securitate al lui Trump în timpul preşedinţiei sale din perioada 2017-2021, o încetare a focului ar trebui să aibă la bază liniile de luptă existente în timpul negocierilor, menţionează Reuters.

Ei i-au prezentat strategia lor lui Trump, iar fostul preşedinte a răspuns favorabil, a spus Fleitz. "Nu susţin că a fost de acord cu ea sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din ea, dar am fost încântaţi să primim feedback-ul său", a adăugat el.

Potrivit documentului, Moscova ar fi ademenită la masă și prin amânarea pentru o perioadă prelungită a promisiunii de aderare a Ucrainei la NATO.

Dacă Moscova refuză să se angajeze în dialog, va fi avertizată că un astfel de pas va duce la creșterea sprijinului pentru Kiev.

Jurnaliștii au subliniat deja că astfel de acțiuni ale Casei Albe ar indica o schimbare fundamentală a poziției SUA față de război.

"Le spunem ucrainenilor: trebuie să veniți la masa negocierilor, iar dacă nu veniți la masa negocierilor, Statele Unite nu vă vor mai sprijini", explică Kellogg, "și îi spunem președintelui rus Vladimir Putin: trebuie să veniți la masa negocierilor, iar dacă nu veniți la masă, le vom da ucrainenilor tot ce au nevoie pentru a vă ucide pe câmpul de luptă.

Fleitz a declarat că Ucraina nu trebuie să cedeze în mod oficial teritorii Rusiei în cadrul planului lor. Totuși, a spus el, este puțin probabil ca Ucraina să recâștige controlul efectiv asupra întregului său teritoriu pe termen scurt.

"Îngrijorarea noastră este că acesta a devenit un război de uzură care va ucide o întreagă generație de tineri", a spus el.

O pace durabilă în Ucraina ar necesita garanții de securitate suplimentare pentru Ucraina, au declarat Kellogg și Fleitz. Fleitz a adăugat că "înarmarea Ucrainei până în dinți" va fi probabil un element-cheie al acestei garanții.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a afirmat că numai declaraţiile făcute de Trump sau de membri autorizaţi ai campaniei sale ar trebui să fie considerate oficiale.

"Președintele Trump a declarat în mod repetat că o prioritate absolută în al doilea său mandat va fi negocierea rapidă a încetării războiului dintre Rusia și Ucraina", a declarat Cheung, purtătorul de cuvânt al Trump. "Războiul dintre Rusia și Ucraina nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă Donald Trump ar fi fost președinte. "

Strategia prezentată de Kellogg şi Fleitz este cel mai detaliat plan elaborat până acum de asociaţii lui Trump, care a declarat că ar putea rezolva rapid războiul din Ucraina dacă îl va învinge pe preşedintele Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie, deşi nu a prezentat detalii.

Propunerea ar marca o schimbare radicală a poziţiei SUA cu privire la războiul în Ucraina şi s-ar confrunta cu opoziţia aliaţilor europeni şi a propriului Partidul Republican al lui Trump, notează Reuters.

Campania lui Biden a declarat că Trump nu este interesat să îl înfrunte pe Putin.

"Donald Trump îl laudă pe Vladimir Putin de fiecare dată când are ocazia și a spus clar că nu se va opune lui Putin și nu va apăra democrația", a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei, James Singer.

Ministerul de Externe ucrainean nu a răspuns deocamdată la o solicitare Reuters de a comenta planul.

Mai mulţi analişti şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că planul lui Kellogg şi Fleitz ar putea da Moscovei un avantaj în discuţii.

"Ceea ce descrie Kellogg este un proces înclinat spre cedarea de către Ucraina a întregului teritoriu pe care Rusia îl ocupă în prezent", a declarat Daniel Fried, un fost asistent al secretarului de stat american, care s-a ocupat de politica privind Rusia.

Răspunsul Kremlinului

Kremlinul a declarat marţi că orice plan de pace privind Ucraina propus de o eventuală viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump ar trebui să reflecte realitatea din teren, dar că preşedintele rus Vladimir Putin rămâne deschis discuţiilor, relatează Reuters.

"Valoarea oricărui plan rezidă în nuanţele sale şi în luarea în considerare a situaţiei reale din teren", a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Nu ştim despre ce fel de plan este vorba sau ce conţine acesta", a adăugat el.

"Preşedintele Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia a fost şi rămâne deschisă negocierilor, luându-se în considerare situaţia reală din teren", a reiterat Peskov. "Rămânem deschişi negocierilor, iar pentru a evalua planul, trebuie mai întâi să ne familiarizăm cu el", a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit lui Peskov, recentele propuneri de pace ale lui Putin nu au fost acceptate de Occident şi nici de Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet