Trump, acuzat că a declasificat un document privind armele nucleare, deși nu ar fi avut acest drept

Trump, acuzat că a declasificat un document privind armele nucleare, deși nu ar fi avut acest drept

Chiar și atunci când era președinte, Donald Trump nu avea autoritatea legală de a declasifica un document american legat de arme nucleare, spun experții în securitate.

Donald Trump FOTO: Getty Images

Donald Trump FOTO: Getty Images

Donald Trump este acuzat că deține ilegal acest document, contrar afirmațiilor fostului președinte american care susține că avea tot dreptul de a-l declasifica, scrie Reuters .

Documentul secret, listat ca numărul 19 în rechizitoriul care îl acuză pe Trump de punerea în pericol a securității naționale, poate fi declasificat în temeiul Legii energiei atomice numai printr-un proces care, prin statut, implică Departamentul Energiei și Departamentul Apărării.

Din acest motiv, spun experții, documentul nuclear este unic printre cele 31 din rechizitoriu, deoarece declasificarea celorlalte este reglementată prin ordin executiv.

"Afirmația că el (Trump) ar fi putut să-l declasifice nu este relevantă în cazul informațiilor privind armele nucleare, deoarece nu au fost clasificate prin ordin executiv, ci prin lege", a declarat Steven Aftergood, expert în secretul guvernului în cadrul Federației Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic.

Procurorii vor argumenta probabil, spun jurnaliștii reuters, că declasificarea este irelevantă, deoarece Trump a fost pus sub acuzare în temeiul Legii spionajului, care precede clasificarea și incriminează păstrarea neautorizată a "informațiilor de apărare națională", un termen larg care acoperă orice secrete care ar putea fi utile dușmanilor națiunii.

Documentul nr.19 este marcat cu "FRD" - o clasificare dată informațiilor secrete care implică utilizarea militară a armelor nucleare. Rechizitoriul l-a descris ca fiind nedatat și "referitor la armele nucleare ale Statelor Unite".

Trump, care a pledat nevinovat marți, a declarat că a declasificat în timp ce era încă în funcție cele peste 100 de documente secrete pe care le-a dus la reședința sa din Florida .

Ce contine documentul 19

Cele mai sensibile informații privind armele nucleare sunt clasificate ca "RD", pentru date restricționate, și acoperă proiectele focoaselor și producția de uraniu și plutoniu, potrivit unui ghid DOE intitulat "Înțelegerea clasificării".

Departamentul Energiei retrogradează de la RD la FRD datele privind armele nucleare pe care trebuie să le împărtășească cu Pentagonul, dar materialele rămân clasificate, au spus experții.

Materialele clasificate ca FRD includ date privind dimensiunea arsenalului american, depozitarea și siguranța focoaselor, locațiile acestora și randamentele sau puterea lor, conform ghidului.

Informațiile FRD pot fi declasificate doar printr-un proces guvernat de AEA, în care secretarii pentru energie și apărare stabilesc că desemnarea "poate fi eliminată", potrivit unei fișe de întrebări frecvente a Departamentului de Justiție.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…