Trudeau: Canada a intrat în al doilea val epidemic şi nu este momentul pentru austeritate

Trudeau: Canada a intrat în al doilea val epidemic şi nu este momentul pentru austeritate

Canada a intrat într-un al doilea val al epidemiei de COVID-19, a declarat premierul Justin Trudeau, avertizând că ţara se află în pragul unei recrudescenţe dacă populaţia nu urmează recomandările de sănătate publică, transmite Reuters.

Într-un discurs către naţiune, Trudeau a spus miercuri că ţara 'este la o răscruce' într-un moment în care patru mari provincii trec printr-un al doilea val epidemic. El s-a angajat că guvernul va face tot ceea ce este necesar pentru ca ţara să-şi revină de pe urma pandemiei.

Canada a raportat săptămâna trecută o medie zilnică de 1.123 de cazuri, faţă de o medie de 380 la mijlocul lui august. Numărul infectărilor a ajuns la 147.753, iar cel al deceselor la 9.243.

Potrivit unui sondaj Abacus Data, canadienii sunt mai îngrijoraţi acum de epidemie decât oricând începând din luna aprilie.

'Ne aflăm în pragul unei toamne care ar putea fi mult mai rea decât primăvara', a spus Trudeau. 'Avem forţa să aducem acest al doilea val sub control. Ştim că putem să o facem, pentru că am mai făcut-o deja o dată', a adăugat el.

Cu câteva ore mai devreme, cu prilejul aşa-numitului 'Discurs al Tronului', guvernul a promis să recupereze peste un milion de locuri de muncă pierdute în timpul crizei.

'Acesta nu este momentul pentru austeritate. Canada a intrat în această criză în cea mai bună situaţie fiscală dintre omologii săi', a arătat guvernul.

Cheltuielile deja anunţate vor aduce bugetul la un deficit estimat de 343,2 miliarde de dolari canadieni (256,6 dolari SUA), cel mai mare de după Al Doilea Război Mondial.

În opinia lui Ian Lee, profesor asociat de management la Carleton University din Ottawa, discursul lui Trudeau reprezintă 'un pariu foarte riscant'.

Discursul Tronului va fi supus votului de încredere al deputaţilor în săptămânile viitoare. Având în vedere că liberalii sunt minoritari în Camera Comunelor, vor avea nevoie de sprijinul unor deputaţi din opoziţie pentru a evita să fie îndepărtaţi de la guvernare, iar ţara să intre în alegeri.

Noii Democraţi, de stânga, care semnalaseră că ar putea vota favorabil, au spus că propunerile nu le oferă suficient sprijin canadienilor. Liderul lor, Jagmeet Singh, a declarat că nu vrea să forţeze alegeri, echipa sa urmând să-şi ia 'mult timp' pentru a decide cum va vota.

Votul în parlament va avea loc, cel mai probabil, luna viitoare.

Conservatorii, cel mai mare grup de opoziţie, au confirmat că nu vor sprijini guvernul.

Acesta a promis să respecte angajamentul de a combate schimbările climatice, precum şi investiţii semnificative în creşe şi grădiniţe, dar şi că vor prelungi până în vara viitoare măsura de subvenţionare salarială. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…