Trucuri mai puţin cunoscute ale grădinarilor: o ceaşcă de ceai pentru flori şi bere împotriva melcilor de grădină
De la grădinar la grădinar s-au transmis informaţii preţioase, învăţate de-a lungul anilor, graţie reuşitelor, dar şi eşecurilor din horticultură. Indiferent că este vorba de plantele de apartament sau răsadurile din grădină, toate au nevoie de anumite substanţe pe care, de cele mai multe ori, le avem deja în casă.
Înmoaie seminţele într-o ceaşcă de ceai
Pentru a încuraja germinarea seminţelor, acestea pot fi înmuiate într-o ceaşcă de ceai, pentru că taninul le va slăbi învelişul. Ceaiul de muşeţel este deosebit de eficient, de vreme ce are proprietăţi antifungice, care reduc probabilitatea bolilor care omoară sămânţa înainte să germineze.
Din oale în ghivece
Păstrează apa în care au fiert cartofii, ouăle, pastele şi legumele. Conţine nutrienţi importanţi care sunt eliberaţi în procesul fierberii. Înainte de a uda plantele cu ea, asigură-te că s-a răcit. Nu folosi apă sărată, care poate dăuna solului, şi nici apă care să conţină ulei, pentru că va atrage paraziţi.
Ţine furnicile departe cu curry
Pentru a evita o invazie de furnici, plantează levănţică în apropierea florilor şi a plantelor. Furnicile se feresc de aroma ei, la fel cum se feresc de planta curry. De fapt, furnicile evită mai multe condimente de acest gen şi nu vor trece niciodată peste o linie de piper cayenne, pe care o poţi împrăştia în jurul florilor.
Dacă furnicile au invadat deja, plasează o jumătate de portocală stoarsă pe pământ. Cum se vor grăbi să devoreze portocala, ghiveciul poate fi lăsat în curte, unde păsările se vor ocupa de insecte.
Trucul cu cuiele
Plantele care au nevoie de fier, precum rododendronul, camelia, afinele sau coacăzele, se vor îmbogăţi dacă le uzi cu o soluţie în care au stat cuie pentru o perioadă. Doar să nu uiţi să scoţi cuiele.
Trandarii veşnici
Dacă vrei să creşti trandafiri, mazăre dulce sau orice plantă care are nevoie de mult potasiu, îngroapă o coajă de banană lângă rădăcinile plantei. Potasiul din coajă va oferi avansul de care are nevoie şi puterea să înfrunte bolile.
Salvează roşiile
Agaţă ornamentele colorate de Crăciun, precum globurile sclipitoare şi beteala în culori stridente, pe răsaduri, la începutul sezonului. Vor ţine păsările departe de recolta ta.
Prea multă mentă?
Plantele care au tendinţa să se răspândească, precum menta, pot fi oprite cu un simplu truc. Acestea trebuie plantate printr-un tub gol, aşezat vertical.
Ardei bogaţi
Ardeii graşi şi iuţi au nevoie de sulf pentru a creşte sănătos, aşa că, la plantarea lor, se pun două, trei beţe de chibrit nefolosite, la câţiva centimetri mai jos de rădăcini. Pe măsură ce planta creşte, rădăcinile se vor extinde în jos spre beţe şi se vor hrăni cu sulful, producând o cultură bogată.
Instrumentele perfecte
O modalitate prin care uneltele de grădinărit pot fi păstrate departe de rugină este aşezarea acestora într-o găleată plină de nisip. Aşa vor rămâne curate, uscate şi libere de rugină.
Aţa dentară
Graţie rezistenţei ei, aţa dentară poate fi folosită pentru securizarea butucilor şi a viţei de vie.
La o parte cu melcii
Pentru a rezolva odată pentru totdeauna problema melcilor, fără să foloseşti pesticide, acoperă pământul cu coji de fistic sau scoici sparte. Gasteropodele vor sta deoparte, pentru că nu se pot plimba pe astfel de suprafeţe. O altă soluţie ar fi turnarea unei beri stătute într-o sticlă goală. Melcii adoră mirosul, vor urca pe sticlă şi se vor îneca. Şi mămăliga este o capcană adevărată, pentru că vor veni să mănânce, iar acest lucru le va cauza deshidratarea.
Oferă plantelor un pahar cu lapte
În mod surprinzător, plantelor le place laptele. Diluat cu apă, funcţionează ca un fertilizator cu proprietăţi antifungice, conţinând proteine, vitamina B şi zahăr care ajută recolta. Nu folosi prea mult, pentru că poate produce o bacterie care să strice solul.
Sărurile Epsom
Sunt benefice pentru corpul nostru, dar şi plantelor din casă le place apa amestecată cu o linguriţă de săruri Epsom (la doi litri de apă), odată pe lună. Sulfatul de magneziu ajută la germinarea seminţelor, face plantele mult mai bogate în frunze şi flori, creşte producţia de clorofilă şi descurajează intruşii.
Fii liber în grădină!
Nu este chiar gestul unei gentleman, dar grădina beneficiază de pe urma urinei umane. Aceasta conţine nitrogen, necesar creşterii lor.
Sursa: adevarul.ro