Trucul de două secunde pentru a evita clonarea cardului de credit. Recomandările specialiștilor
Pe măsură ce plățile cu numerar devin din ce în ce mai rare, plățile cu cardul sunt tot mai frecvente, mai ales în perioadele de consum ridicat, cum ar fi vacanțele de vară. Iar utilizarea unui card de debit sau de credit nu este lipsită de riscuri, atât în țară cât și în străinătate.
Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Guardia Civil – agenția națională de poliție din Spania - reamintește și transmite cetățenilor o avertizare despre posibilitatea de a deveni victime ale infractorilor cibernetici, mai ales când se află în vacanță și sunt mai puțin atenți la modul în care-și cheltuie banii.
Totodată recomandă foarte multă vigilență în manipularea cardurilor, considerând că cea mai sigură modalitate este de a nu da cardul din mână nici măcar vânzătorilor, chelnerilor etc..
„Când plătiți cu cardul, nu-l pierdeți din vedere”, sună avertismentul Guardia Civil, care oferă totodată și un truc rapid pentru a preveni clonarea cardului în doar câteva secunde. „Solicitați un cititor mobil pentru plăți”, reprezintă cea mai simplă soluție pentru a evita clonarea cardului.
Guardia Civil avertizează asupra vitezei cu care se poate clona un card și recomandă denunțarea oricărei tentative de fraudă, practica frauduloasă fiind cunoscută sub numele de skimming.
Skimming-ul este o escrocherie care implică furtul de date de pe cardurile de credit sau debit. Skimming-ul implică copierea fizică a unui card bancar prin intermediul unor dispozitive camuflate instalate pe bancomate sau în terminale de plată.
Infractorii folosesc dispozitive modificate pentru a obține informații de pe banda magnetică și cipul cardului, pentru a-l clona. Cu aceste date, creează așadar carduri false sau efectuează tranzacții frauduloase, inclusiv achiziții, retrageri de bani și contractarea de servicii.
Pe lângă recomandarea Guardia Civil, Poliția Națională sugerează populației să inspecteze cu atenție bancomatul sau dispozitivul de plată înainte de a introduce cardul: „Asigurați-vă că nu există nimic suspect pe tastatură sau în fanta pentru card. Una din cinci infracțiuni este comisă online”.
Trucul prin care poți evita clonarea cardurilor Colaj capturi video
Iar când vine vorba despre clonare, românii se numără printre cei mai versați infractori la acest capitol, reușind de-a lungul vremurilor să sperie întregul mapamond. În luna martie, spre exemplu, presa internațională menționa despre „mafia românească” din California. Prin clonarea cardurilor, românii au adus prejudicii de sute de milioane de dolari în SUA.
Anul trecut, surse din Poliția Română au dezvăluit și faptul că hackerii de pe meleagurile mioritice au inventat un dispozitiv „revoluționar” pentru clonarea cardurilor bancare, din cauza căruia nici un bancomat din lume nu ar mai fi sigur.
Sursa: adevarul.ro