„Trident”, arma laser a Ucrainei. Doar cinci țări au așa ceva în arsenal

„Trident”, arma laser a Ucrainei. Doar cinci țări au așa ceva în arsenal

Ucraina a prezentat o armă laser „Trident” de ultimă generație, după ce Marea Britanie a declarat la începutul acestui an că va împărtăși prototipurile sale cu Kievul, scrie The Telegraph.

Arma cu laser FOTO Shutterstock

Colonelul Vadim Suharevski, comandantul forțelor ucrainene de sisteme fără pilot, a declarat că laserul ar fi capabil să doboare aeronave la distanțe mai mari de 2 km.

„Funcționează cu adevărat; există cu adevărat”, a declarat el la conferința Europe Defence Industry, adăugând că sunt în curs de desfășurare eforturi pentru extinderea capacităților armei.

El a menționat că Ucraina este a cincea țară care dispune de o armă laser de mare putere în arsenalul său.

Potrivit acestuia, specialiștii ucraineni continuă să lucreze la scalarea și îmbunătățirea capacităților acestei tehnologii. „Chiar funcționează, chiar există”, a subliniat comandantul.

În plus, Forțele de sisteme fără pilot ale armatei Ucrainei utilizează în mod activ „drone regină”. Suharevski a menționat că acestea sunt capabile să transporte până la două drone de atac FPV și să opereze la o distanță de peste 70 de kilometri.

„Aceste drone acționează ca un fel de repetorare și ne permit să lovim țintele inamice în adâncime. În opinia mea, aceasta este o adevărată descoperire”, a subliniat el.

Suharevski a subliniat, de asemenea, că extinderea proiectului „drone mamă” este unul dintre cele mai promițătoare domenii pentru forțele ucrainene de sisteme fără pilot.

În aprilie, Grant Shapps, fost ministru britanic al apărării, a declarat că laserul DragonFire al Regatului Unit ar putea fi utilizat în Ucraina pentru a contracara dronele rusești.

El a avertizat că tehnologia laser avansată ar putea avea „ramificații uriașe” asupra conflictului, adăugând că armata se grăbește să o pună în funcțiune până în 2027.

Nu a trebuit să fie 100% perfect pentru ca ucrainenii să poată pune mâna pe el”, declara Shapps la acea vreme.

Financial Times a relatat că societățile occidentale dezvoltă arme cu laser pentru a contracara dronele, în special pe fondul războiului ruso-ucrainean. Dar acest tip de armă are limitări. De exemplu, funcționează doar în linie vizuală directă, iar eficacitatea sa este redusă în condiții de poluare a aerului sau fum. Laserul în sine necesită o platformă stabilă și o sursă de energie fiabilă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Prima țară unde doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască

2 Suspectă treabă! / Voi ați citit ce spune ministrul Energiei despre manevra prin care Ungaria vrea să cumpere E.ON Energie România?

3 Foarte interesante amănunte...

4 Nici pe asta n-au mirosit-o serviciile? / Curg dezvăluirile despre „afacerea MVM Ungaria-E.ON România”

5 Victor Ponta s-ar fi întâlnit cu Donald Trump la Mar-a-Lago