Tribunalul Gorj a decis eliberarea condiționată a lui Gheorghe Avram, adevăratul criminal din dosarul Țundrea
Tribunalul Gorj a decis eliberarea condiționată a lui Gheorghe Avram, bărbatul condamnat pentru uciderea în 1992 a unei minore de 14 ani, crimă pentru care Marcel Țundrea a fost închis pe nedrept timp de 12 ani.
Instanța a decis admiterea propunerii Comisiei pentru liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Târgu-Joi, respingând astfel contestația formulată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Decizia Tribunalului Gorj este definitivă, astfel că Gheorghe Avram a fost eliberat în cursul după-amiezii de marți.
"Admite propunerea Comisiei pentru liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu de liberare condiționată a condamnatului Avram Gheorghe, deținut în Penitenciarul Târgu-Jiu. Dispune liberarea condiționată a condamnatului Avram Gheorghe, aliat în executarea pedepsei de 25 ani închisoare", este decizia publicată pe portalul instanțelor.
Gheorghe Avram, bărbatul acuzat de uciderea minorei Mioara Gherasie în vara anului 1992, crimă pentru care Marcel Țundrea a fost închis 12 ani pe nedrept, a fost condamnat, în 2014, de Tribunalul Gorj la 22 de ani de închisoare.
Potrivit unor surse judiciare, decizia de liberare condiționată a fost motivată de vârsta deținută și cumularea pedepsei pentru crima din 1992 cu alte pedepse aferente unor alte condamnări pe care le-a mai avut Gheorghe Avram
Gheorghe Avram a fost găsit responsabil pentru crima din 1992 după ce anchetatorii au apelat la o constatare tehnico-științifică genetică, ce a confirmat faptul că profilul genetic al lui Gheorghe Avram este identic cu profilul genetic extras din probele prelevate de pe corpul fetiței.
Procurorii au realizat o nouă expertiză ADN, menită a aduce lămuriri suplimentare în cauză, care a arătat existența unui ''profil genetic unic complet aparținând unei persoane de sex masculin''.
În anul 1992, Mioara Gherasie de 14 ani din localitatea Pojogeni a fost violată și apoi ucisă. Anchetatorii din județul Gorj l-au reținut atunci pe Marcel Țundrea ca autor al faptelor, el fiind condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a efectuat 12.
În anul 2004, în baza unei cereri de revizuire formulată de Țundrea, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Emil Moța, a cerut efectuarea testului ADN.
Rezultatul i-a fost favorabil lui Marcel Țundrea, care a reușit să iasă din pușcărie, el susținându-și mereu nevinovăția și indicându-l pe adevăratul autor încă de la începutul anchetei, Gheorghe Avram.
În anul 2007, Marcel Țundrea a murit din cauza bolilor contractate în închisoare, decesul său survenind înainte ca judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție să pronunțe sentința definitivă de nevinovăție.
AGERPRES / (AS — autor: Irina Poenaru, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)