Tribunalul Galați a respins noua cerere a DNA de arestare preventivă a lui Gheorghe Bunea Stancu

Tribunalul Galați a respins noua cerere a DNA de arestare preventivă a lui Gheorghe Bunea Stancu

Tribunalul Galați a respins joi noua cerere a procurorilor DNA de luare a măsurii arestării preventive, într-un nou dosar care vizează săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, față de Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean (CJ) Brăila, în prezent aflat în închisoare după condamnarea într-o altă cauză. Cererea Serviciului Teritorial Galați al DNA de arestare preventivă a inculpatului Gheorghe Bunea Stancu a fost respinsă ca neîntemeiată, potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Solicitarea procurorilor anticorupție a fost înaintată miercuri Tribunalului Galați, însă instanța a amânat cu o zi judecarea cauzei, în vederea citării și prezentării in instanță a inculpatului.

Potrivit unor surse judiciare, cererea de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost formulată în dosarul în care Bunea Stancu este urmărit penal pentru că a făcut demersuri și a luat decizii prin care SC Club Fotbal Brăila SA și Asociația Handbal Club Dunărea Brăila au obținut foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 7,5 milioane lei din bugetul CJ.

Conform acelorași surse, arestarea preventivă a fost cerută în condițiile în care inculpatul, deși aflat în penitenciar, ar putea beneficia în anumite condiții de liberarea condiționată sau de permisii pentru perioade limitate în timp, existând astfel riscul să influențeze martori din dosar.

Procurorii anticorupție din Galați au dispus, pe 23 aprilie, punerea în mișcare a urmăririi penale față de Gheorghe Bunea Stancu pentru infracțiunile de abuz în serviciu în formă continuată, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, și de conflict de interese, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în perioada 28 martie 2006 — 8 martie 2012, președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a făcut mai multe demersuri și a luat decizii prin care două persoane juridice — SC Club Fotbal Brăila SA și Asociația Handbal Club 'Dunărea' Brăila au obținut foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 7,5 milioane lei din bugetul CJ.

DNA precizează că demersurile, constând în întocmirea expunerilor de motive, susținerea acestora și adoptarea hotărârilor, precum și a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive și CJ Brăila, au fost făcut în condițiile în care Gheorghe Bunea Stancu cunoștea că se află în incompatibilitate.

În plus, au constatat procurorii, finanțarea celor două persoane juridice a fost aprobată cu nerespectarea prevederilor legale, respectiv fără a exista angajamente legale, respectiv hotărâri ale CJ Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi.

Anchetatorii susțin că, la foloasele obținute de cele două societăți, în valoare de aproximativ 7,5 milioane lei (respectiv 2,3 milioane lei pentru Fotbal Club Dunărea Brăila și aproape 5,2 milioane lei pentru Handbal Club Dunărea Brăila) se adaugă dare în folosință gratuită, pe o perioadă de 5 ani, a unui autoturism aparținând CJ Brăila.

"Aceasta, în condițiile în care SC Bursagrirom SA Brăila, la care Gheorghe Bunea Stancu este acționar majoritar, are o participare indirectă la capitalul SC Concivia SA Brăila, societate care are la rândul său are calitatea de acționar majoritar la SC Fotbal Club Dunărea Brăila și membru fondator la Asociația Handbal Club "Dunărea" Brăila, fiind deci persoană afiliată la acestea.

Totodată, din totalul sumei de 7.492.360 lei încasată de cele două cluburi sportive, suma de 247.122,56 lei (fără TVA) ce reprezintă cheltuielile ocazionate de serviciile de servire masă ce au fost virate la SC Istru SA Brăila, firmă la care SC BURSAGRIROM SA Brăila este acționar majoritar, iar fiul lui Gheorghe Bunea Stancu este președinte al Consiliului de Administrație", se arată în comunicat.

DNA menționează că, din prestarea serviciilor de alimentație publică către cele două cluburi în perioada 2008 — 2011, SC Istru a realizat un profit net estimat de aproximativ 62.000 lei.

Sursa citată subliniază că, astfel, Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al CJ Brăila, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin mai multe acte materiale, a îndeplinit mai multe acte și a luat decizii prin care a obținut în mod indirect prin intermediul cluburilor foloase patrimoniale în valoare de aproape 7,5 milioane lei pentru firma la care este acționar majoritar și în mod direct foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”