Trei urşi au murit din cauza frigului într-un avion blocat pe un aeroport din Belgia
Trei urşi din specia Melursus ursinus au murit de frig după ce au fost lăsaţi într-un avion blocat la sol din cauza zăpezii şi a gheţii pe aeroportul din Liege, a relatat luni ziarul belgian SudInfo, potrivit Reuters.
Urs din specia Melursus ursinus FOTO Shutterstock
Nouă urşi s-au aflat în total în aeronava care parcurgea ruta Peru-Qatar, înainte să rămână blocată în tranzit pe aeroportul din Liege, comuna Grâce-Hollogne, Belgia, potrivit publicaţiei SudInfo, relatează Agerpres.
''Vom vedea cine poartă responsabilitatea şi ce sancţiuni vor trebui aplicate în acest context'', a declarat ministrul valon responsabil pentru bunăstarea animalelor, Celine Tellier, pentru postul de radio Bel-RTL.
Melursus ursinus, cunoscut şi sub denumirea de ursul leneş , este o specie considerată vulnerabilă şi se află pe Lista Roşie a speciilor periclitate, alcătuită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Aceste animale sunt deseori capturate pentru a fi dresate ca urşi dansatori.
Monitorizare prin probe ADN
În 2022, în România a început etapa a doua a studiului de monitorizare a urșilor din zona Carpaților Meridionali prin probe ADN, realizat de Fundația Conservation Carpathia.
Studiul își propune să vadă cum a evoluat populația de urși din partea estică a Munților Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota (județele Argeș, Brașov, Dâmbovița). Zona acoperă o suprafață relevantă pentru ecologia spațială a ursului de aproximativ 1200 kilometri pătrați. În același areal s-a realizat în perioada 2017-2018 un studiu similar (în urma căruia au fost identificați 283 de urși), urmând ca în această etapă să vadă schimbările survenite asupra populației de urși bruni de pe același areal.
Studiul include mai mulți pași care implică colectarea de probe pentru extragerea ADN-ului, analizarea acestora la un laborator partener din cadrul Universității Ljubljana, extragerea rezultatelor și interpretarea acestora. În perioada 1 august - 30 noiembrie, rangerii și echipa de monitorizare a faunei din cadrul Fundației Conservation Carpathia au colectat peste 900 de probe de urs din zona de proiect, acestea fiind trimis către laborator.
Sursa: adevarul.ro