Trei regiuni care au primit milioane de euro de la UE au votat majoritar NU la referendumul din Republica Moldova

Trei regiuni care au primit milioane de euro de la UE au votat majoritar NU la referendumul din Republica Moldova

Trei regiuni din Republica Moldova au votat majoritar împotriva integrării ţării în Uniunea Europeană, deşi în ultimii ani au beneficiat zeci de milioane de euro, bani europeni pentru investiţii în zonă.

Duminică, în Republica Moldova au fost alegeri. Foto Inquam/Octav Ganea

Duminică, în Republica Moldova au fost alegeri. Foto Inquam/Octav Ganea

Deşi au primit milioane de euro din partea Uniunii Europene, prin programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, pentru a-şi îmbunătăţi nivelul de trai, două regiuni din Republica Moldova s-au declarat majoritar împotriva aderării la blocul comunitar. Este vorba despre Ungheni şi Cahul, unde populaţi a votat în procent de peste 50% NU la întrebarea referitoare la integrarea în UE, potrivit Jurnal.md .

Astfel, în municipiul Ungheni, în timp ce doar 43,25% au răspus „DA” la întrebarea dacă sunt de acord cu modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 56,75% , adică majoritatea, au votat NU.

De asemenea, la Cahul, 43,81% au spus „DA”, iar 56,19% au spus „NU” în cadrul referendumului.

Nu doar Ungheniul şi Cahul au votat împotriva aderării la UE la referendumul de duminică, ci şi Găgăuzia, și ea beneficiară de fonduri europene. Aici 95% din populaţia a votat „NU”.

Potrivit media din Republica Moldova, acestea sunt tocmai regiunile care au beneficiat de sume importante de bani de la Uniunea Europeană, pentru „consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor”.

Programul european susținea cele două regiuni prin: eficientizarea guvernării (îmbunătățirea calității serviciilor și infrastructurii necesare; stimularea sectorului privat), sporirea investițiilor, îmbunătățirea economiei locale și crearea locurilor de muncă; încurajarea democrației participative prin implicarea cetățenilor în procesele de guvernare democratică și consolidarea capacității acestora de a-și revendica drepturile.

Potrivit aceleiaşi surse, Uniunea Europeană a investit în municipiul Ungheni, prin diverse proiecte, peste 300 de milioane de lei numai în ultimii cinci ani. Jurnal.md scrie că, mulțumită investițiilor, municipiul Ungheni s-a modernizat, iar localnicii beneficiază de drumuri reparate, iluminat stradal, piste pentru bicicliști și multe altele.

În ceea ce priveşte Cahulul, şi acesta s-a modernizat, printr-un proiect finanțat din bani europeni. Lucrările, în valoare de peste 1,8 milioane de euro, au inclus pavarea trotuarelor, asfaltarea unui sector de drum, crearea pistelor pentru bicicliști, amenajarea unui teren de joacă pentru copii și a zonelor verzi.

Numărătoarea finală a voturilor a indicat, însă, o victorie la limită a taberei pro-europene, cele mai multe voturi pentru integrarea în UE venind din diaspora.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...