Trei premieri vizitează Republica Moldova în septembrie: Prima vizită, a prim-ministrului polonez Donald Tusk

Trei premieri vizitează Republica Moldova în septembrie: Prima vizită, a prim-ministrului polonez Donald Tusk

Premierii Poloniei, Greciei și Luxemburgului vor face vizite în Republica Moldova pe parcursul acestei luni, acestea subliniind astfel ,,susținerea partenerilor pentru calea de modernizare și integrare europeană” a țării, conform reprezentanților Guvernului moldovean.

Trei premieri europeni vor face vizite în Rep. Moldova pe parcursul lunii septembrie. FOTO: Ipn.md

Trei premieri europeni vor face vizite în Rep. Moldova pe parcursul lunii septembrie. FOTO: Ipn.md

Prima vizită a prim-ministrului polonez Donald Tusk va avea loc în data de 4 septembrie, premierul Poloniei având întrevederi cu președintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean și speakerul Igor Grosu.

,,Premierul Dorin Recean îl va întâmpina pe omologul său de la Varșovia la ora 15:30. Cei doi premieri vor avea o întrevedere bilaterală, urmată de o ședință extinsă a delegațiilor din cele două state. La ora 16:30, oficialii vor susține o conferință de presă comună”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău.

Discurs în Parlament

Iar la ora 18:30, premierul Tusk va susține un discurs în cadrul unei ședințe festive a Parlamentului moldovean.

Cea de-a doua vizită va fi desfășurată în intervalul 12-13 septembrie, când la Chișinău se va deplasa șeful Cabinetului de miniștri al Luxembrgului, Luc Frieden.

Iar peste câteva zile, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, va merge în Republica Moldova.

Responsabilii Executivului nu au oferit, deocamdată, detalii despre agenda ultimilor doi demnitari europeni, dar precizează că vizitele acestora demonstrează susținerea partenerilor pentru parcursul Republicii Moldova spre aderarea la UE.

Negocierile de aderare, începute

În data de 25 iunie , Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova în cadrul conferinței interguvernamentale desfășurate la Luxemburg, decizia fiind luată la puțin peste doi ani de la acordarea statutului de țară candidată la Uniune.

Aceasta a avut loc cu participarea celor 27 de state membre ale UE, acestea fiind reprezentate de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene, dar și delegația de la Chișinău.

În data de 15 iunie, ambasadorii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Dar la masa de tratative cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și pot fi îndelungate, iar durata lor variază în funcție de mai multe aspecte. De exemplu, în cadrul de negocieri al Ucrainei este prevăzută condiția cu privire la asigurarea unui „tratament nediscriminatoriu pentru persoanele care aparțin minorităților naționale”, dar i se solicită și adoptarea unui plan de acțiuni pentru apărarea drepturilor minorităților.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Adrian Minune, umilit de patronul unui club din Vaslui. „Nu te supăra, ai greșit scena, băiatul meu”

2 A recrutat online zeci de bărbați pentru a-și viola soția, după ce a drogat-o. Femeia a fost abuzată timp de 10 ani

3 Zece deputați din USR, PNL și AUR au anunțat că fac parte din noul Partid DREPT. Vlad Gheorghe (ex-USR), în discuții cu partidul pentru susținere la a…

4 Corina Bud a apărut fără lenjerie intimă la un concert, în fața a zeci de mii de oameni: „Hopa, ce avem noi aici”

5 Europa, 2024... Volkswagen ia în considerare pentru prima oară în istoria sa ideea de a închide uzine auto din Germania