Trei persoane au arestate în Serbia după apeluri naţionaliste la revolte în legătură cu Kosovo
Poliţia sârbă a arestat trei persoane joi la Belgrad după ce activişti ultranaţionalişti şi proruşi au ameninţat cu "mai mult decât" revolte dacă Serbia acceptă un plan susţinut de Occident vizând normalizarea relaţiilor cu Kosovo.
Poliție Serbia FOTO: Shutterstock
Sentimentul prorus este ridicat în Serbia, având în vedere că Moscova, un membru cu drept de veto al Consiliului de Securitate al ONU, acţionează ca principalul ei aliat în opoziţia faţă de independenţa de 15 ani a Kosovo, fosta sa provincie din sud, în principal etnic albaneză.
Într-un comunicat, Ministerul de Interne a declarat că cei trei bărbaţi, identificaţi doar după iniţialele lor, au fost acuzaţi de "chemare la schimbarea violentă a ordinii constituţionale" şi posesie ilegală de arme.
Ei au fost acuzaţi că au chemat cetăţenii să se adune în număr mare la Belgrad pentru a răsturna violent guvernul şi pe preşedintele Republicii Serbia ", se spune în comunicat.
Într-un comunicat separat, ministrul justiţiei Maja Popovic a declarat că statul va reprima astfel de grupuri. "Niciun grup extremist nu este mai puternic decât statul, indiferent de ajutorul primit din străinătate", a spus ea, fără a detalia.
Miercuri, activistul ultranaţionalist Damjan Knezevic a chemat la revolte dacă Belgradul îşi îmbunătăţeşte legăturile cu Kosovo după cum stipulează un plan în 11 puncte propus de mediatorii occidentali, la 25 de ani după ce albanezii din Kosovo s-au ridicat împotriva conducerii sârbe.
"Voi (guvernul) vă temeţi de revolte. Vă jur că suntem gata pentru mai mult decât atât", a spus Knezevic.
Grupul său Patrula Poporului spune că sprijină invazia Ucrainei de către Rusia şi că este activ în forţarea migranţilor ilegali să iasă afară din oraşe. Knezevic recunoaşte de asemenea legăturile cu grupul rus de mercenari Wagner care luptă în Ucraina.
Înainte de mitingul ultranaţionalist de miercuri, poliţia a declarat că a găsit o puşcă cu lunetă şi muniţie într-o maşină condusă de doi susţinători ai organizaţiei lui Knezevic.
Preşedintele Aleksandar Vucic, care menţine un act de echilibru între ambiţiile Serbiei de aderare la Uniunea Europeană şi legăturile ei etnice şi religioase tradiţionale cu Rusia, a promis acţiune împotriva oricui "ameninţă cu crime şi bătăi".
Deşi guvernul lui Vucic a condamnat în mod repetat invazia Ucrainei de către Rusia la Naţiunile Unite şi în alte forumuri internaţionale, el a fost criticat de Occident pentru că nu aderă la sancţiunile internaţionale împotriva Moscovei.
Sursa: adevarul.ro