Trei motive pentru care invazia ingenioasă a ucrainenilor pe teritoriul Rusiei pune regimul lui Putin în alertă

Trei motive pentru care invazia ingenioasă a ucrainenilor pe teritoriul Rusiei pune regimul lui Putin în alertă

În cei doi ani și jumătate de la declanșarea invaziei la scară largă din partea Rusiei, Ucraina a demonstrat în mod repetat abilitatea de a se adapta și a inova, astfel că lovitura sa transfrontalieră poate că nu ar fi trebuit să surprindă prea mult, se arată într-o analiză The Telegraph.

Rusia s-a grăbit să trimită întăriri în regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA

Rusia s-a grăbit să trimită întăriri în regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA

Am fost până acum martori la felul în care, cu un entuziasm și o determinare aparent nelimitate, trupele Kievului, ca și societatea în general, și-au arătat puterea și disponibilitatea de a desfășura și a sprijini cele mai sofisticate echipamente militare pe care i le pot furniza aliații.

Chiar și așa, proporțiile imaginației, pregătirii și execuției necesare pentru a lansa prima invazie a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial i-a luat prin surprindere pe majoritatea observatorilor.

Firește, observatorul cel mai neștiutor, dar și cel care are cel mai mult de pierdut de pe urma ultimei inovații a Kievului este chiar Vladimir Putin.

Valoarea rublei a început să scadă vertiginos ca rezultat la incursiunii. Totuși, el ar trebui să-și facă mai multe griji în legătură cu alte trei motive legat de impactul acestui atac, și anume în măsura în care ar putea afecta poziției sa în fruntea sistemului putred pe care l-a creat în Rusia.

O incursiune care a provocat pagube militare Rusiei

În primul rând, spre deosebire de alte incursiuni la frontieră ale unităților proucrainene, cum ar fi Legiunea Libertate Rusiei, care par mai degrabă menite să provoace senzație în mass-media, acest asalt i-a provocat lui Putin daune militare reale.

La fel ca toți autocrații, o mare parte a puterii sale își are sursa în încrederea că, în pofida a numeroase fapte problematice, el este cel mai în măsură să asigure securitatea.

Or, capturarea a aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de pământ rusesc va afecta cu siguranță această imagine.

Prin urmare, nu numai că Putin va insista ca trupele Kievului să fie alungate din fiecare metru de teritoriu rusesc, dar va cere, de asemenea, - eventual după câteva concedieri la nivel înalt (inclusiv poate a șefului de statului major Valeri Gherasimov, care a insistat inițial că totul este sub control) - ca un astfel de episod să nu se mai repete.

Acest lucru oferă Ucrainei un avantaj pe care îl poate exploata, ceea ce duce la un al doilea motiv susceptibil să-i stârnească teama lui Putin.

Ucrainenii și-au croit drum peste graniță printr-o combinație inteligentă de tactici militare. Și-au concentrat și focusat mijloacele limitate de război electronic să orbească dronele de recunoaștere rusești și să bruieze rețelele radio, vitale pentru a crea ordine în starea de lucruri haotice de pe câmpul de luptă.

Folosirea cu succes a războiului electronic

Apoi, au trecut tancuri și alte vehicule blindate prin această „gaură neagră” electromagnetică, după ce unitățile inamice au fost scoase din joc de dronele de atac ale Kievului, într-o manieră similară avioanelor Hawker Hurricane ale Forțelor Regale Britanice (RAF) sau Mustang ale SUA, care distrugeau tancurile în în cel de-al Doilea Război Mondial.

E posibil ca astfel de tactici - alături de elementul surpriza - să nu țină săptămâni de-a rândul, dar nici nu trebuie; ele și-au jucat rolul, dovedind că astfel de atacuri sunt cu putință. Prin urmare, dacă se pot face la nord-est de regiunea Sumă, de ce nu ar fi posibile și în altă parte, la momentul și locul alese de Ucraina?

În această logică, forțele terestre ale Kievului ar putea acționa într-un mod similar cu o forță de atac navală având capacitatea de a se deplasa de-a lungul și de-a latul coastei, inamicul neștiind niciodată exact când și unde va lovi următoarea dată.

Să presupunem că, luna viitoare, trupele ruse de la granița regiunii Harkov raportează pe nepusă masă un atac masiv prin război electronic și drone similar cu cel de săptămâna trecută. Ar trebui să îl ignore sau să trimită forțe suplimentare în zonă în cazul unei noi incursiuni ucrainene la frontieră?

Ce modalitate foarte economică pentru Ucraina de a ține Rusia în suspans!

După toate probabilitățile, asta va sili Rusia să redirecționeze unele resurse din altă parte, minimizându-și în același timp propria expunere la pericol. Există deja unele dovezi că unități militare ruse au fost extrase de pe fronturile din Harkov și Herson pentru a consolida apărarea regiunii Kursk.

În acest fel, ar putea fi necesară redistribuirea în Rusia a armelor rusești de apărare aeriană, de război electronic și antitanc, ca să nu mai vorbim de personalul care să le folosească - recruții și garda națională Rosgvardia care se află la graniță nu sunt suficient de instruiți în acest scop.

Ucraina a lansat un atac eficient cu arme combinate

Al treilea motiv de îngrijorare pentru Putin este faptul că Ucraina a demonstrat capacitatea de a pune în aplicare manevre cu arme combinate, prin care toate părțile orchestrei militare - tancurile, infanteria, geniștii și așa mai departe - pot fi făcute să funcționeze în armonie pentru a nu exista o alunecare în haos.

Asta nu va conferi încredere doar forțelor ucrainene și populației, ci și susținătorilor occidentali, care pot vedea un randament al investiției lor în echipamentele militare, după ce li s-a demonstrat că această armată rusă poate fi învinsă pe câmpul de luptă.

Apoi, pe fondul unor apeluri din ce în ce mai puternice pentru negocieri, Ucraina ar putea, asemenea unui sprinter olimpic care alege momentul în care să pună la bătaie toate forțele, să planifice o altă incursiune la frontieră, consolidându-și astfel mâna în negocieri.

Pierderea de teren în regiunea de frontieră sudică a Rusiei poate fi limitată și temporară, cel puțin pentru moment.

Însă, cu cât forțele ucrainene stau mai mult timp acolo, cu atât mai mare este pericolul pentru omul care credea, la începutul invaziei, că va ajunge la Kiev în 72 de ore.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

2 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

3 Noile cupoane vor arăta foarte diferit în funcție de stadiul de cotizare / Cu cât vor crește exact pensiile după recalculare

4 Foarte interesante amănunte...

5 Trupele lui Kadîrov, despre care el spunea că „nu se predau niciodată”, au fost capturate de ucraineni când încercau să fugă din Kursk