Trei mari puteri laudă anticorupţia din România

Trei mari puteri laudă anticorupţia din România

În timp ce baronii locali pun la zid activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi cer desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), SUA, Franţa şi Anglia văd cu totul altfel activitatea celor două instituţii. P rocurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost premiată de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti pentru lupta pe care a dus-o pentru reforma justiţiei şi a statului de drept în România .

„Sub conducerea sa, procurorii DNA au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu. Doamna procuror-şef Kovesi a luptat pentru a păstra DNA puternică, relevantă şi independentă. Ea este o forţă care luptă pentru reforma justiţiei şi a statului de drept în România“, a spus Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane la Bucureşti, în cadrul galei „Femei curajoase din întreaga lume“. „România a făcut progrese remarcabile în ceea ce priveşte statul de drept şi suntem foarte mândri. Este unul dintre motivele pentru care procurorul-şef Kovesi a primit acest premiu“, a mai spus Butcher.

Nici ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, nu s-a ferit să laude instituţiile care s-au luat la trântă cu baronii. „Cred că este un semn pozitiv care este dat într-o ţară unde, din păcate, corupţia este prezentă. Este un semn important, că nu putem face orice şi deci exemplul trebuie să vină de sus şi cred că este un lucru bun, iar în decursul celor doi ani ai mandatului meu am văzut tot ceea ce a făcut justiţia, în special ce a făcut DNA sau ANI, pentru a avea o imagine mai bună a României“, a spus Philippe Gustin, care îşi încheie mandatul de ambasador la finalul acestei luni.

„Nimeni nu este deasupra legii“
Un alt diplomat la final de mandat, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, îşi încheie misiunea mulţumit de reacţia instituţiilor judiciare la fenomenul corupţiei. „Cred că DNA, ANI şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au reacţionat în mod ferm la fenomenul de corupţie în România. Ambasada Marii Britanii a sprijinit aceste eforturi fiindcă este foarte important pentru noi să avem un climat de business potrivit pentru firmele britanice şi pentru a avea în România un aliat puternic, cu perspective de prosperitate“, a afirmat Martin Harris, în emisiunea „După 20 de ani“, difuzată de PROTV.

Trimisul Regatului Unit a prezentat chiar o statistică a activităţii DNA, semn că Ambasada Angliei a urmărit cu atenţie fenomenul. „În aceşti patru ani, ceea ce au făcut instituţiile de justiţie este foarte important şi impresionant. Dacă nu greşesc, în 2011 un număr de 298 de oameni au fost condamnaţi în cazuri de corupţie datorită DNA, în 2012 un număr de 743 de persoane, iar în 2013, 1.051 de oameni au fost condamnaţi pentru corupţie. Este o dezvoltare foarte importantă pentru România, instituţiile de justiţie au stabilit un principiu foarte important, că nimeni nu este deasupra legii şi acest principiu este important şi pentru un parteneriat strâns între România şi Marea Britanie“, a afirmat reprezentantul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, care va pleca la Moscova, următoarea sa misiune diplomatică.

SUA combat corupţia din Balcani
În timp ce ambasadorii au lăudat justiţia din România, peste Ocean, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, anunţa în faţa Congresului că SUA vor colabora cu UE pentru a lupta împotriva corupţiei în Europa Centrală, de Est şi în Balcani. „Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbeşte democraţiile din interior, însă le face vulnerabile şi la influenţele de corupţie din afara graniţelor, care doresc să exercite o influenţă politică şi economică nejustificată asupra politicilor de stat şi factorilor de decizie”, a afirmat Victoria Nuland. „Cu alte cuvinte, în multe părţi ale Europei, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională cu scopul de a proteja democraţia şi suveranitatea statelor”, a adăugat Nuland, care a vizitat România la începutul acestui an.

Vine Brummell

Martin Harris a precizat că succesorul său va fi Paul Brummell, un diplomat cu o carieră de peste 15 ani, în prezent Înalt Reprezentant al Marii Britanii în Barbados şi Estul Caraibelor. Acesta a fost ambasador şi în Kazahstan şi Turkmenistan.La recomandarea sa, noul ambasador va învăţa limba română la Iaşi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”