Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”

Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”

O asistentă medicală a dezvăluit trei lucruri pe care le-a sesizat în legătură cu moartea: de la faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți până la faptul că deshidratarea face ca procesul să fie mai puțin dureros, relatează Daily Mail.

Asistenta medicală a vorbit și despre „privirea fixă a morții". Foto: Arhivă

Asistenta medicală a vorbit și despre „privirea fixă a morții". Foto: Arhivă

Julie McFadden, în vârstă de 41 de ani, este o asistentă medicală specializată în îngrijirea la sfârșitul vieții. De curând, ea a publicat un videoclip pe canalul său de YouTube în care a vorbit despre cele mai surprinzătoare trei lucruri pe care le-a învățat despre sfârșitul vieții.

Ea a precizat că primul lucru despre moarte care a uimit-o a fost faptul că se crede că persoanele aflate pe punctul de a trece la cele veșnice încă mai pot auzi - chiar și atunci când sunt inconștiente.

Atunci când cineva este inconștient și nu reacționează, credem că ne poate auzi. Au fost efectuate studii în care oamenii erau pe moarte și li s-a efectuat electroencefalogramă, care a arătat că sistemul auditiv a fost ultimul care s-a oprit”, a dezvăluit ea.

Asistenta medicală a sugerat să „vorbiți întotdeauna cu persoana iubită ca și cum ar fi acolo”, în loc să vorbiți despre ea ca și cum ar fi murit deja.

„Puteau simți oamenii din cameră”

Spuneți lucrurile pe care trebuie și vreți să le spuneți”, a adăugat ea. „Și nu vorbiți despre persoana iubită ca și cum nu ar fi acolo. În calitate de asistentă medicală la un centru de îngrijire paliativă, încerc întotdeauna să vorbesc cu pacientul ca și cum el mi-ar putea răspunde.

Și voi vorbi cu cei dragi din jurul patului ca și cum persoana respectivă ar fi încă acolo, deoarece studiile au arătat că ar putea sau au capacitatea de a auzi în continuare”, a mai spus ea.

McFadden, care a lucrat anterior ca asistentă la Terapie Intensivă, a adăugat că a fost martoră la numeroase cazuri în care persoane ieșite din comă i-au spus că „puteau simți” ce se întâmplă în jurul lor.

„Ne spuneau că puteau auzi anumite lucruri, că puteau simți oamenii din cameră”, a spus ea.

Ei știau oarecum ce se întâmplă. Credem că este la fel și în cazul muribundului. Deci, la sfârșitul vieții, este vorba doar de a fi prezent, de a crea o atmosferă și un mediu care să le fie liniștitor”.

Al doilea lucru care a luat-o prin surprindere atunci când a început să lucreze ca asistentă medicală a fost „fenomenul patului de moarte”. Termenul este folosit pentru a descrie o serie de experiențe care apar la o persoană cu câteva momente înainte de a muri.

Uneori, bolnavii povestesc că au văzut rude decedate sau le spun îngrijitorilor că sunt pe cale să pornească într-o călătorie.

„Organismul nu poate face față lichidului”

Femeia a dezvăluit că a văzut cum unii oameni au avut parte de un „val de energie" chiar înainte de a muri, în timp ce i-a văzut pe alții „așteptând" să treacă în lumea cealaltă până când cei dragi ajung „în cameră".

Aceasta a descris fenomenele ca fiind „șocante” și „incredibile”.

Nu în ultimul rând, al treilea și ultimul lucru care a uimit-o în legătură cu moartea a fost faptul că deshidratarea „îi ajută pe oameni să aibă o moarte mai ușoară”.

Deshidratarea la sfârșitul vieții te va ajuta să mori mai liniștit. De ce? Pentru că un corp muribund nu poate face față hidratării, așa cum poate face un corp viu și sănătos”, a împărtășit ea.

„Dacă încercăm să hidratăm un corp muribund la sfârșitul vieții, acesta va fi supraîncărcat cu fluide. Organismul nu poate face față lichidului, acesta nu va rămâne în venele sau arterele persoanei, se va scurge și va provoca umflături și apoi, în cele din urmă, va provoca insuficiență respiratorie.

Vei intra în cetoză dacă ești deshidratat, iar corpul tău va elibera endorfine care îți vor da o senzație de euforie și vor ajuta la atenuarea durerii și te vor face să te simți bine. Există multe necunoscute în legătură cu sfârșitul vieții, ceea ce cred că îi face pe oameni să se teamă”, a conchis ea.

„Privirea morții”

McFadden, care și-a folosit cunoștințele pentru a scrie o carte, intitulată „Nothing to Fear", a postat anterior un videoclip în care prezintă în detaliu un fenomen cunoscut sub numele de „privirea fixă a morții" - o privire goală care, de obicei, semnalează faptul că o persoană este pe punctul de a muri.

Este atunci când cineva devine foarte fixat pe o anumită parte a camerei și, indiferent ce faci - poți pocni din deget chiar în fața ei - și nu-și va muta privirea”, a spus ea.

Uneori se holbează pur și simplu. Uneori vorbesc cu cineva pe care nu-l vezi. Uneori vor avea un zâmbet mare pe față, ca și cum ar vedea ceva care, evident, îi face foarte fericiți. Așa că asta se numește "privirea morții"”.

Ea a adăugat că „privirea fixă a morții" este frecvent însoțită de „viziunea de sfârșit de viață", adică atunci când muribundul pretinde că vede pe cineva pe care „îl iubește și îl cunoaște" și care a trecut „deja" la viața de apoi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii