Trei lucruri de făcut pentru a avea un An Nou fericit în 2024. Psihologul Daniel David: „E simplu, nu costă bani“ VIDEO

Trei lucruri de făcut pentru a avea un An Nou fericit în 2024. Psihologul Daniel David: „E simplu, nu costă bani“ VIDEO

Conștientizează care este setul de valori care-ți colorează viața, care sunt punctele tale tari și lucrurile care-ți fac plăcere. Aceste trei elemente, dacă îți vor modela comportamentul, îți vor aduce în 2024, conform psihologului Daniel David, o viață fericită.

Trei lucruri simple îți pot asigura o viață fericită în 2024. FOTO: Victoria/Pixabay

Trei lucruri simple îți pot asigura o viață fericită în 2024. FOTO: Victoria/Pixabay

„Un An Nou fericit!” – este probabil urarea pe care o veți auzi cel mai mult zilele acestea.

Ce putem face pentru a avea un An Nou fericit? Cum să ai o viață fericită - este una dintre preocupările importante ale Psihologiei, astfel că Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a vorbit, în emisiunea „Dialoguri academice” (realizată de instituția de educație superioară) despre lucrurile relativ simple pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a avea o viață autentică.

Pentru a avea o viață autentică pe lângă componenta de mindset rațional, pe care psihologul Daniel David a prezentat-o aici , trebuie să adăugăm și o componentă pozitivă.

Studiile de psihologie pozitivă arată, spre exemplu, că dacă vrei să ai experiența subiectivă a unei vieți cu sens și semnificație, atunci este foarte important ca tu să ai un set valoric explicit. Când spun set valoric nu înseamnă că trebuie să ai o listă de 10-20 de valori în care te pierzi, ci două-trei valori cardinale pe care tu le asumi ca individ și pe care le lași să-ți coloreze viața, dar nu numai de sărbători, ci în fiecare zi. În fiecare zi trebuie să faci ceva congruent cu cele două-trei valori cardinale”, explică David.

Ce înseamnă valoare?

„Valoare este, în principiu, orice care este considerat bun pentru o societate. Pentru unii poate să fie familia, pentru alții poate să fie munca, pentru alții poate să fie compasiunea, pentru alții poate să fie creativitatea, deci X este o valoare, dacă X este considerat bun de către o societate”, detaliază el.

Viață cu sens

Astfel, este important să ne definim acest set valoric într-o manieră explicită și după aceea, să facem dacă nu zilnic, măcar săptămânal, lucruri congruente cu acest set valoric.

„Când discutăm cu cei din jurul nostru observăm următorul lucru: oamenii nu-și conștientizează setul valoric. Când îi întrebi care sunt cele două-trei valori cardinale pe care le au, observi că este un moment de pauză și trebuie să se gândească să ți le spună, ceea ce mie-mi arată că lucrurile nu arată bine, deoarece tu ar trebui să știi cele două-trei valori cardinale, așa cum știi cum te cheamă și unde locuiești”, explică profesorul.

O altă situație întâlnită de psiholog este aceea în care oamenii își conștientizează setul valori, dar atunci când sunt întrebați câte lucruri congruente cu aceste valori au făcut aduc în discuție faptul că nu au timp, că diferite împrejurări i-au împiedicat să facă acele lucruri.

Dacă nu-ți conștientizezi valorile cardinale și dacă nu faci lucruri congruente cu acele valori, vă spun ca psiholog, în baza a sute de studii, nu ai cum să ai experiența subiectivă a unei vieți cu sens și semnificație. Nu ai cum. Vrei să ai sentimentul subiectiv al unei vieți cu sens și semnificație? Definește setul valoric și fă lucruri congruente cu acest set valoric”, a conchis David.

Punctele tari. Care sunt?

A doua componentă care ține de elementul pozitiv se referă la a-ți cunoaște punctele tari pe care le ai. „De exemplu, unii pot să fie foarte creativi, alții, foarte inteligenți, alții pot să aibă o empatie extraordinară, alții pot să aibă dispoziția spre compasiune. Sunt puncte psihologice diferite”, detaliază David.

Astfel, ar trebui să conștientizăm cele trei-cinci puncte tari pe care le avem. „După aceea, evident, ca în cazul valorilor, să facem lucruri congruente cu aceste puncte tari. Dacă stai de vorbă cu oamenii o să vezi din nou că avem aceeași problemă. Nu-și conștientizează punctele tari, sau dacă le conștientizează le scoți cu greu de la ei. Dacă totuși reușesc să le conștientizeze, realizăm că nu le implementează în viața de zi cu zi, adică nu fac lucruri congruente cu acestea”, arată psihologul.

Astfel, dacă nu devii conștient de punctele tale tari și nu faci lucruri care să aibă legătură cu ele, n-ai cum să ai sentimentul subiectiv al unei vieți bune.

Ce îți face plăcere

A treia componentă pozitivă se referă la ceea ce Martin Seligman, fondatorul Psihologiei pozitive, numea „viață plăcută“.

Iarăși lucrurile sunt simple, îi întrebi pe oameni repede cele 7-10 comportamente pe care dacă le faci îți produc plăcere. Pare o întrebare simplă și banală, dar stați de vorbă cu oamenii și o să vedeți că au probleme să dea o listă de 7-10 astfel de comportamente. Spun repede două-trei și după aceea stau să se gândească. Și după aceea iarăși îi întrebi: câte din aceste comportamente ai făcut în ultima săptămână? O să-ți răspundă că n-au avut timp, au fost obosiți etc.” – explică psihologul.

Deci dacă nu ai o listă cu 7-10 comportamente care-ți fac plăcere și nu le faci săptămânal sau măcar pe câteva dintre ele, nu ai cum să ai sentimentul că ai o viață plăcută.

Cum să ai un An Nou fericit

„Sumarizând lucrurile, ce ar trebui să învățăm este că ar fi bine, pentru a trăi viața autentică – adică o viață în care este împăcat cu trecutul, mulțumit de prezent și să privești cu optimism spre viitor - să avem acest mindset rațional și pozitiv. Mindsetul rațional înseamnă formularea flexibilă în termeni preferențiali a dorințelor pe care le avem, toleranță la frustrare, evaluare nuanțată a negativului și evitarea unor evaluări globale. În plus, venim cu o componentă pozitivă: două-trei valori cardinale pe care le lași să-ți coloreze viața, trei-cinci puncte tari (din punct de vedere psihologic) pe care le ai ca individ și 7-10 comportamente care-ți fac plăcere. Toate aceste elemente, bineînțeles, trebuie exprimate și efectuate în activitatea ta cât mai des”, a concluzionat Daniel David .

Sunt lucruri simple, spune psihologul, care are putea fi implementate chiar de astăzi.

„Toți facem rezoluții, toți facem angajamente pentru începutul de an. Dacă aceste lucruri pe care le-am spus n-am făcut parte din stilul dumneavoastră de viață, încercați să le abordați ca un angajament pentru anul care vine, un stil de viață rațional și cu elementul pozitiv despre care am vorbit de făcut. E simplu de făcut, nu costă bani”, a concluzionat rectorul UBB.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…