Trei lanţuri de farmacii din SUA, găsite vinovate pentru că au contribuit la o criză a opioidelor
Cele mai mari trei lanţuri de farmacii din SUA - Walmart, Walgreens şi CVS - au jucat un rol în criza opioidelor în două comitate din statul Ohio, prin distribuirea masivă de pastile împotriva durerilor care provoacă dependenţă, a decis marţi un tribunal federal din Cleveland, o decizie care poate constitui un precedent, relatează AFP şi dpa.
Membrii juriului au considerat că cele trei companii nu au controlat în mod adecvat vânzarea de opioide în comitatele Lake şi Trumbull, creând astfel o problemă de sănătate publică.
Este pentru prima dată când distribuitorii de medicamente, şi nu producătorii, sunt consideraţi responsabili în această criză sanitară care a provocat peste 500.000 de decese prin supradoză în 20 de ani în Statele Unite.
Potrivit cifrelor provizorii publicate săptămâna trecută de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), peste 100.000 de americani au murit în perioada aprilie 2020 - aprilie 2021 în SUA ca urmare a unor supradoze.
Acest număr înseamnă o creştere cu 28,5% faţă de anul precedent, la aceasta contribuind decesele din cauza opioidelor cum este fentanilul, ce poate fi de 100 de ori mai puternic decât morfina, şi a substanţelor psihostimulente ca metamfetamina.
Un judecător federal urmează să stabilească în primăvară valoarea despăgubirilor pe care fiecare companie va trebui să o plătească celor două comitate.
Acest verdict ar putea încuraja alţi reclamanţi să-şi continue acţiunile în justiţie, în condiţiile în care mii de proceduri au fost iniţiate în contextul crizei opioidelor, de către indivizi, autorităţi locale şi de state. Unele părţi au încheiat acorduri de încetare a acţiunilor în justiţie în schimbul unor despăgubiri. Lanţurile de farmacii Rite Aid şi Giant Eagle au încheiat astfel de acorduri cu comitatele Lake şi Trumbull.
Cele trei lanţuri de farmacii găsite vinovate - Walmart, Walgreens şi CVS - şi-au anunţat intenţia de a face recurs împotriva hotărârii judecătoreşti.
"Farmaciştii nu fac decât să elibereze reţete prescrise de medici autorizaţi, care recomandă substanţe aprobate de (autorităţile sanitare) pentru a trata pacienţii aflaţi în nevoie", a subliniat un purtător de cuvânt al CVS într-un mesaj transmis AFP. AGERPRES