Trei cauze ale neîncrederii în sine. Ce obiceiuri ne pun bețe în roate în viața de zi cu zi
Specialiștii spun că, pentru a construi o încredere în sine sănătoasă, trebuie abordată cauza principală a încrederii în sine scăzută care nu este neapărat și cea mai veche cauză.
FOTO: pixabay
Atunci când încrederea în sine este scazută este mai greu să fii sincer și să ceri ceea ce îți dorești cu adevarat într-o relație, este mai greu să începi proiecte creative, să răspunzi la greșeli cu compasiune, mai degrabă decât cu critici, arată Nick Wignall , psiholog clinician
Cauzele profunde ale încrederii în sine scăzute nu sunt evenimentele din trecutul tău, ci obiceiurile din prezentul tău:
Îngrijorarea cu privire la lucrurile pe care nu le poți controla
Îngrijorarea cronică duce la anxietate și stres în exces, ambele făcând mai greu să te simți încrezător în tine. Îngrijorarea este un mecanism de apărare împotriva neputinței și lipsei de control.
Nu este o întâmplare că avem tendința de a ne îngrijora în legătură cu lucruri pe care nu le putem controla. De fapt, acesta aceasta este viziune de ansamblu: cele mai multe dintre lucrurile înfricoșătoare ne îngrijorează în viitor și nu avem prea mult control asupra lor:
- Copilul meu va fi agresat la școală astăzi? Nu poți controla comportamentul tuturor elevilor din clasa copilului tău.
- Șeful meu va urî propunerea pe care tocmai am depus-o? Nu poți controla ce crede șeful tău despre munca ta.
- Cumnata mea se va enerva dacă voi stabili această limită cu ea? Nu poți controla cum se simt ceilalți oameni.
Dar când îți faci griji, te face să simți că faci ceva productiv, deoarece îngrijorarea este foarte asemănătoare cu rezolvarea problemelor. Iar acest sentiment de a face ceva util îți atenuează temporar sentimentele de neajutorare și nesiguranță.
„Deci, chiar dacă consecințele pe termen lung ale grijii sunt teribile - anxietate, stres cronic și încredere în sine scăzută - deveniți dependenți de ea, deoarece răsplata pe termen scurt se simte atât de bine: ușurarea de la sentimentul neajutorat și nesigur”, arată sursa citată.
Dar pentru a nu vă mai îngrijora atât de mult, trebuie să fiți dispuși să renunțați la îngrijorare ca mecanism de apărare – trebuie să fiți dispuși să vă simțiți neajutorați și să acceptați aceste sentimente.
Trăiești ancorat în greșelile trecutului
Când faceți o greșeală, de obicei este bine să petreceți ceva timp reflectând la acea greșeală - ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat și ce puteți face pentru a evita să faceți greșeli similare în viitor. Aceasta este o reflecție sănătoasă.
Dar cei mai mulți oameni cu încredere în sine scăzută merg mult dincolo de punctul de reflecție sănătoasă și dezvoltă obiceiul de a rămâne ancorați în ele...
- Își redau în minte greșelile de acum 20 de ani.
- Se întreabă în mod constant de ce au luat o decizie atât de proastă, în ciuda anilor în care nu au învățat nimic nou.
- Se critică și se iau în râs în ipoteza naivă că acest lucru îi va motiva să evite greșeala în viitor
La fel ca îngrijorarea cu privire la viitor, ancorarea în trecut este o apărare împotriva sentimentului de neajutorat. Când vă amintiți o greșeală în trecut, este de înțeles că simțiți o rușine, un regret sau o dezamăgire. Și, împreună cu aceste sentimente dificile, vă simțiți, de asemenea, neajutorați pentru că nu puteți schimba trecutul.
Ignorarea dorințelor și nevoilor
Cu toții avem lucruri pe care ni le dorim ( vrem să fim iubiți , să fim creativi, să învățăm repede etc.), iar aceste dorințe sunt o parte esențială a ceea ce înseamnă să fii om.
Din păcate, mulți dintre noi învățăm undeva de-a lungul vieții că nu este în regulă nici măcar să exprimi ceea ce îți dorești cu adevărat. Acest lucru poate pleca de la un profesor prea critic (care ți-a înăbușit curiozitatea despre știință în copilărie), de la un partener abuziv care te-a amenințat că te va părăsi oricând ai îndrăznit s ceri ceva, de la un șef care te-a agresat la primul job.
Oricare ar fi cauza, prea mulți oameni obișnuiesc să-și respingă propriile dorințe și nevoi legitime, învățându-și creierul să-și devalorizeze propriile dorințe și nevoi.
Dacă acest lucru se întâmplă suficient de mult, duce la o încredere în sine cronică scăzută.
Dacă vrei să-ți îmbunătățești încrederea în sine, trebuie să te recalifici pentru a-ți vedea propriile dorințe și nevoi ca fiind valoroase și valoroase, trebuie să începi să te exprimi și să mergi după ceea ce îți dorești, chiar dacă te simți inconfortabil.
Sursa: adevarul.ro