Trei asociaţii anunţă că participă la dezbaterile iniţiate de MJ: Nu negociem prevederi ce permit interferenţa serviciilor în Justiţie

Trei asociaţii anunţă că participă la dezbaterile iniţiate de MJ: Nu negociem prevederi ce permit interferenţa serviciilor în Justiţie

Trei asociaţii ale magistraţilor au anunţat, joi, că vor participa activ la dezbaterile asupra modificărilor aduse legilor Justiţiei, precizând că vor veni cu propuneri şi observaţii, dar nu vor "negocia" prevederi ce permit interferenţa serviciilor secrete în Justiţie.

"Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) vor participa activ la discuţia pe tema modificării legilor Justiţiei, pentru îmbunătăţirea acestora, având o atitudine consecventă de dialog, fără însă a negocia prevederi ce aduc atingere statutului judecătorilor sau procurorilor ori permit interferenţa serviciilor secrete în justiţie", se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, UNJR, AMR şi AJADO vor participa activ, cu propuneri şi observaţii, la proiectele de lege privind modificarea legilor Justiţiei, lansate în dezbatere publică pe data de 30 septembrie, de către ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

"Aceste proiecte conţin propuneri de modificare numeroase şi de substanţă, unele benefice sistemului judiciar, altele care trebuie îmbunătăţite. Există, însă, şi propuneri total inacceptabile, deoarece aduc atingere statutului judecătorilor şi procurorilor, subminând totodată independenţa Justiţiei, separaţia puterilor în stat şi statul de drept", spun magistraţii.

De asemenea, menţionează asociaţiile, proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor conţine o serie de modificări necesare pentru a pune în acord legea actuală cu deciziile CCR, precum şi modificări ale procedurilor de promovare în profesie, asupra cărora vor trimite observaţii tehnice punctuale.

"În acelaşi timp, însă, proiectul de lege conţine o serie de prevederi ce constituie un regres inacceptabil din punct de vedere al standardelor de independenţă a Justiţiei, precum şi o diluare vătămătoare a statutului judecătorilor şi procurorilor", se arată în comunicat.

Cele trei asociaţii spun că proiectul de lege schimbă titlul Legii 303/2004 din "statutul judecătorilor şi procurorilor" în cel "privind statutul magistraţilor", revenindu-se practic la forma veche, anterioară aderării României la Uniunea Europeană.

În 2005, titlul legii a fost schimbat din "Legea privind statutul magistraţilor" în "Legea privind statutul judecătorilor şi al procurorilor", această chestiune fiind notată ca un aspect esenţial, ce ţine de "schimbarea concepţiei cu privire la obiectul reglementării", punându-se accent pe rolul diferit al judecătorilor şi procurorilor, în acord cu prevederile articolele 126 şi 131 din Constituţie, afirmă asociaţiile.

"Atât judecătorii, cât şi procurorii sunt magistraţi, dar se propun distincţii pentru a da substanţă rolului lor diferit în activitatea judiciară", se arată în expunerea de motive a Legii 247/2005.

"Este îngrijorător că, după 15 ani, se urmăreşte abandonarea acestei concepţii a distincţiei dintre judecători şi procurori, în condiţiile în care, într-o societate democratică, este esenţial să nu existe niciun fel de confuzie în mintea cetăţenilor între rolul judecătorilor şi cel al procurorilor, fundamentate pe dispoziţiile constituţionale şi pe documentele internaţionale la care România este parte", se mai menţionează în comunicat.

Totodată, cele trei asociaţii precizează că modificarea titlului legii nu are efecte doar cu privire la această confuzie de funcţii, ci diluează nepermis statutul judecătorilor şi procurorilor, prin includerea în legea ce era destinată statutului judecătorilor şi procurorilor a unor ample dispoziţii privind activitatea personalului de specialitate juridică din diverse instituţii.

UNJR, AMR şi AJADO mai spun că proiectul deschide din nou calea interferenţei serviciilor de informaţii în Justiţie.

"Prin proiectul de modificare a Legii 303/2004 se abrogă garanţii importante ce vizau protecţia independenţei judecătorilor şi procurorilor faţă de influenţa serviciilor de informaţii. Astfel, se abrogă articolele ce reglementau incriminarea racolării judecătorilor şi procurorilor de către serviciile de informaţii, demers ce lasă să se înţeleagă că asemenea acţiuni nu ar fi vădit vătămătoare pentru sistemul judiciar şi pentru independenţa Justiţiei. Procedura de verificare a calităţii de ofiţeri acoperiţi, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii a fost practic golită de substanţă", menţionează sursa citată.

Mai mult, afirmă asociaţiile, se abrogă notele ce consacrau caracterul de informaţii publice, fără nicio excepţie, al tuturor informaţiilor care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea instituţională între instanţe şi parchete, pe de o parte, şi orice altă autoritate publică, pe de altă parte, precum şi actele administrative extrajudiciare emise sau încheiate de către sau între autorităţile publice care privesc sau afectează desfăşurarea procedurilor judiciare.

"În acest mod, se deschide din nou posibilitatea încheierii protocoalelor secrete ce vizează sau prejudiciază justiţia şi actul de judecată, în condiţiile în care acestea au afectat profund independenţa Justiţiei şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", spun magistraţii. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...