Trecutul infracțional al violatorului care a răpit două fete din Brașov. Judecătorii i-au refuzat liberarea
Bărbatul care le-a răpit şi violat pe cele două fete, de 10 şi, respectiv, 12 ani, din Vama Buzăului, este recidivist, în trecutul său fiind consemnate și alte infracțiuni, printre care și violul.
Constantin Zapan FOTO: IPJ Brașov
Născut în 1979, Constantin Zapan a fost arestat preventiv a răpit şi violat pe cele două fete, de 10 şi, respectiv, 12 ani, din Vama Buzăului.
„Autorul a fost eliberat în luna noiembrie 2020, dintr-o condamnare de 10 ani pentru un viol asupra unei minore, beneficiind de legea recursului compensatoriu şi câştigând 522 de zile. În seara de vineri, a preluat victimele cu acordul mamei fără a le mai aduce înapoi, aşa cum ar fi trebuit. A agresat sexual ambele copile prima dată într-o pădure în apropiere de Întorsura Buzăului, ulterior în judeţul Prahova. (...)”, spune prim-procurorul Claudiu Sandu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov.
Zapan a beneficiat, în 1999, de o liberare condiționată. Apoi, în mai 2012 a fost arestat pentru săvârșirea infracțiunii de viol. Tribunalul Constanța l-a condamnat, în decembrie 2012, la zece ani de închisoare, decizia rămânând definitivă prin sentința din iunie 2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Același Constantin Zapan mai primește o condamnare de zece luni de închisoare pentru furt calificat. Sentința este dată de către Judecătoria Hârșova și cele două pedepse sunt contopite în anul 2015 de către magistrații Judecătoriei Medgidia. În trecutul său infracțional, instanțele consemnează și infracțiuni de abuz de încredere.
În perioada 2012-2020, Zapan a stat închis în trei penitenciare: Slobozia, Poarta Albă și Tulcea.
Șapte încercări de liberare condiționată
Pentru a fi liberat condiționat, bărbatul a făcut fără succes nu mai puțin de șapte cereri, în perioada 2019-2020, la instanțele competente de pe raza teritorială a penitenciarelor unde era închis. O singură dată, Judecătoria Slobozia a admis cererea, dar, în contestație, Tribunalul Ialomița a respins solicitarea.
Deși magistrații observau de fiecare dată că fracția de 2/3 din pedeapsă (necesară liberării condiționate) era executată, judecătorii arătau că cel încarcerat nu dă semne că a înțeles gravitatea faptelor sale și ar vrea să se îndrepte.
În perioada cât a stat închis, Zapan a fost sancționat disciplinar de șase ori și a fost recompensat de 17 ori, patru dintre recompense constând în ridicarea unor măsuri disciplinare aplicate anterior.
De asemenea, judecătorii consemnează faptul că el a participat la activități lucrative, obținând 98 zile câștig, a manifestat interes pentru activitățile educaționale, participând la activități de evaluare psihologică necesare în cadrul diverselor comisii desfășurate în penitenciar, la demersuri de reintegrare socială.
La ultima sa solicitare de liberare condiționată, în luna octombrie 2020, judecătorii Tribunalului Tulcea consemnau faptul că „anterior faptei a cărei pedeapsă o execută în prezent (viol n.red.), petentul a mai fost condamnat la pedeapsa închisorii și a beneficiat de liberare condiționată (în anul 1999 n.red.).”
„Dacă în ceea ce privește fracția de pedeapsă ce trebuie executată, petentul îndeplinește cerințele legii, s -a observat că nu sunt îndeplinite condițiile referitoare la atingerea scopului pedepsei, atât timp cât petentul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”, spun judecătorii.
Ei au arătat că există indicii de neresponsabilitate pe care cel încarcerat le manifestă și care ar putea conduce la inducerea unui pericol în societate prin liberarea înainte de executarea integrală a pedepsei aplicate de instanța de fond. În plus, judecătorii au consemnat faptul că Zapan a avut mai multe abateri disciplinare în Penitenciarul Tulcea și nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.
„Mai mult decât atât, nu se poate face abstracție nici de antecedența infracțională a deținutului – aspect care atrage convingerea că și în afara mediului carceral acesta are un comportament inadecvat. Faptul că, petentul a abandonat un program de pregătire pentru liberare este o dovadă suplimentară a faptului că acesta nu dă dovezi temeinice de îndreptare”, adaugă judecătorii.
După numai o lună de la respingerea solicitării de liberare condiționată, Constantin Zapan a fost eliberat din Penitenciarul Tulcea (în noiembrie 2020) deoarece a beneficiat de 522 de zile conform Legii recursului compensatoriu, astfel că sentința de zece ani a ajuns la termen.
După exact doi ani de la acel moment, Constantin Zapan este arestat preventiv fiind acuzat că a violat două fete și le-a răpit.
Sursa: adevarul.ro