„Trebuie să recunoaștem avantajul inamicului”/Generalul Zalujnîi critică instituțiile statului într-un articol de opinie publicat de CNN...
Șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a criticat lentoarea cu care se dezbate proiectul de lege privind mobilizarea într-un articol de opinie publicat joi de CNN . De asemenea, „Generalul de fier” a declarat că țara sa trebuie să se adapteze la o reducere a ajutorului militar din partea principalilor săi aliați și să se concentreze din ce în ce mai mult pe tehnologie dacă vrea să câștige războiul împotriva Rusiei, după ce presa a relatat că ar putea fi demis din funcție, scrie Reuters.
În articolul publicat de CNN, generalul Zalujnîi nu face nicio mențiune despre o ruptură cu președintele Volodimir Zelenski sau despre posibilitatea ca el să părăsească postul. Publicația americană a precizat că Zalujnîi a scris articolul înainte de „un anunț așteptat privind demiterea sa".
CNN a citat anterior o sursă care a declarat că Zelenski urma să anunțe demiterea lui Zalujnîi în câteva zile, în ceea ce ar reprezenta cea mai mare remaniere a armatei ucrainene în timpul invaziei la scară largă a Rusiei.
Un oficial prezidențial de rang înalt a declarat anterior că nu a existat nicio decizie privind demiterea lui Zalujnîi „începând de astăzi" și a făcut apel la oameni să nu politizeze această problemă.
Provocarea pentru armata ucraineană
În articolul său de opinie, Zalujnîi a declarat că Ucraina trebuie să găsească noi modalități și capacități pentru a obține un avantaj față de Rusia, în condițiile în care războiul la scară largă va intra în curând în al treilea an.
„Provocarea pentru forțele noastre armate nu poate fi subestimată. Este de a crea un sistem de stat complet nou de rearmare tehnologică", a scris generalul ucrainean.
„Luând totul în considerare în acest moment, credem că crearea unui astfel de sistem ar putea fi realizată în cinci luni. Partenerii noștri sunt de aceeași părere", a mai punctat Zalujnîi.
Șeful armatei ucrainene a subliniat necesitatea ca țara sa să producă mai multe drone.
„În mod crucial, aceste sisteme fără pilot - cum ar fi dronele - împreună cu alte tipuri de arme avansate, sunt cele care oferă cea mai bună modalitate pentru Ucraina de a evita să fie atrasă într-un război pozițional, în care nu deținem avantajul”, a mai scris Zalujnîi.
Instituțiile statului, criticate de Zalujnîi
Dar șeful armatei ucrainene a criticat ceea ce a spus el că este „incapacitatea" instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul soldaților.
„Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în ceea ce privește mobilizarea resurselor umane și cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare”, a mai spus comandantul armatei.
Observația a părut o acuzație puternică la adresa tentativei de reformă a procesului de mobilizare a armatei din Ucraina, care nu a reușit să treacă de comisia parlamentară de săptămâni întregi pentru a putea fi dezbătută de legislatori.
El a atacat, de asemenea, „imperfecțiunile" cadrului de reglementare al statului și „monopolizarea" parțială a industriei de apărare, despre care a spus că a dus la blocaje de producție în domenii precum muniția.
Zalujnîi, numit de unii drept „Generalul de fier", a recunoscut că Kievul trebuie să se confrunte cu o reducere a sprijinului militar din partea principalilor aliați, despre care a spus că se confruntă cu propriile tensiuni politice.
„Stocurile de rachete, interceptoare de apărare aeriană și muniție pentru artilerie ale partenerilor noștri se epuizează, din cauza intensității ostilităților din Ucraina, dar și din cauza unei penurii globale de încărcături de propulsie", a spus Zalujnîi.
Zalujnîi a scris ocazional articole de opinie în presa occidentală în timpul războiului cu Rusia și, la fel ca în ultimul său articol din noiembrie, a subliniat din nou necesitatea unui progres tehnologic pentru câmpul de luptă.
„Scopul nostru trebuie să fie să profităm de moment - să ne maximizăm acumularea celor mai recente capacități de luptă, ceea ce ne va permite să angajăm mai puține resurse pentru a provoca daune maxime."