„Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina”

„Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina”

Publicația The Insider afirmă că a accesat corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan cu curatorul său de la Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov. Potrivit sursei citate, Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate. „Legătura moldovenească” a funcționat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, când președinta Maia Sandu l-a demis, scrie sursa citată, potrivit publicației Ziarul de Gardă .

Publicația afirmă că în ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, acesta a obținut un loc de muncă la ONU. Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un „informator important pentru GRU”.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – scrie în una din postări generalului moldovean.

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat:

„Ukroboronexport ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în localitatea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.” „Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Potrivit publicației pulsmedia.md , Igor Gorgan și Alexey Makarov au început să aibă contacte deosebite de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.

Următorul mesaj adresat curatorului nu a întârziat să sosească: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

În ceea ce privește potențiala furnizare de arme către Ucraina prin România, Gorgan îl sfătuiește pe colonelul Makarov: „Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”

Biografia lui Gorgan este foarte tipică pentru un ofițer al armatei sovietice care se află într-o țară CSI. S-a născut în 1969 la Dubossary, Moldova. După serviciul militar, a intrat la Școala Militară Superioară de Arme Combinate din Novosibirsk, pe care a absolvit-o în 1991. Revenit în Moldova independentă, Gorgan a slujit mai întâi în divizia aeriană din regiunea Odesa, apoi ca comandant al brigăzii 2 infanterie motorizată la Chișinău.

În 2001, ofițerul promițător a fost trimis să studieze la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA din Fort Leavenworth. Din 2003, el a participat la misiunile internaționale ale NATO în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”