Tratament revoluționar pentru boala tăcută pe care mulți pacienți nu știu că o au. Alcoolul și zahărul în exces fac mult rău

Tratament revoluționar pentru boala tăcută pe care mulți pacienți nu știu că o au. Alcoolul și zahărul în exces fac mult rău

Cercetătorii de la Michigan Medicine au dezvoltat un nou tratament potențial pentru boala ficatului gras non-alcoolic, în special pentru forma sa severă, steatohepatita non-alcoolică, potrivit publicației The Brighter Side of News .

Boala ficatului gras afectează tot mai mulți români FOTO: Shuterstock

Boala ficatului gras afectează tot mai mulți români FOTO: Shuterstock

Boala ficatului gras nonalcoolic este o afecțiune care afectează până la 32% din persoanele din întreaga lume. Se caracterizează prin acumularea de grăsime în ficat, care poate duce la inflamație și cicatrizare.

Forma severă poate provoca leziuni hepatice ireversibile și se estimează că afectează 6,5% din populația globală. Afecțiunile sunt cauzate, printre altele, de dietele nesănătoase, bogate în grăsimi saturate, zahăr și carbohidrați rafinați, dar și sedentarism, scrie G4food. Este o boală tăcută, pe care mulți pacienți nu știu că o au.

Cercetătorii au dezvoltat o substanță pe bază de glicină numită DT-109, pe care au testat-o atât la șoareci, cât și la primate neumane. În ambele cazuri, medicamentul a fost eficient în inversarea acumulării de grăsime și prevenirea cicatricilor în ficat.

Studiul a fost realizat în parteneriat cu o echipă internațională, inclusiv Centrul de animale de laborator de la Centrul de științe medicale al Universității Xi'an Jiaotong și Institutul de științe cardiovasculare de la Centrul de științe medicale al Universității Peking. Rezultatele au fost publicate în Cell Metabolism.

Dezvoltarea DT-109 derivă din descoperirea faptului că metabolismul glicinei afectat este un factor-cheie în aceste afecțiuni. Deși mulți compuși au avut succes în experimentele făcute pe șoareci, aceste modele au limite în ceea ce privește reprezentarea exactă a formei umane a bolii. Utilizarea primatelor neumane pentru teste oferă un model preclinic mai fiabil.

DT-109 stimulează degradarea acizilor grași, promovează formarea de antioxidanți și inhibă producția de acizi biliari toxici, fiind promițător pentru viitoarele studii clinice la om.

Deoarece boala ficatului gras non-alcoolic este strâns legată de creșterea globală a obezității, a diabetului de tip 2 și a sindromului metabolic, dezvoltarea acestui medicament ar putea oferi un tratament mult așteptat pentru milioanele de persoane afectate de această boală.

În cazul în care studiile pe oameni vor avea succes, DT-109 ar putea deveni primul medicament aprobat pentru această afecțiune.

Cum se manifestă boala ficatului gras

Steatoza hepatică sau ficatul gras așa cum se discuta în mod popular este acum cea mai frecventă boală hepatică cronică, reprezetând o problemă clinică gravă și în creștere din cauza creșterii prevalența obezității.

Există două noțiuni distincte: steatoza hepatică alcoolică și steatoza hepatică non-alcoolică. Prima este determinată de consumul zilnic, exagerat de alcool, iar a doua pare ce apare în contextul diabetului zaharat, infecțiilor virale cronice precum infecția cu virus hepatitic B sau C, sau infecția cu HIV, unor boli metabolice etc. Ambele au o prevalența crescută în țară noastră și tot mai des o diagnosticăm încă de la vârstă fragedă.

De obicei simptomele nu sunt specifice, putem avea frecvent de la senzație acută de oboseală, apetit scăzut chiar cu scădere în greutate, până la senzație de greață cu sau fără vărsături, dureri abdominale sau disconfort în hipocondrul drept. Ne fac rău în general excesele, cum spun de fiecare dată. Orice aliment sau combinație de alimente ne poate face rău dacă este consumat în cantități necorespunzătoare. Alimentele procesate cu un conținut mare de zaharuri , chiar mult recomandatele fresh-uri și smoothie-uri consumate regulat, pot duce la steatoză hepatică non-alcoolică”, susține dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă, într-un interviu pentru Adevărul.

Specialistul susține că stilul de viață influențează în mod direct sănătatea ficatului. Cei mai nocivi factori care se manifestă direct asupra acestuia sunt: consumul mare de alcool, fumatul, regimul alimentar dezechilibrat, lipsa odihnei și stresul prelungit.

Medicul recomandă o alimentație echilibrată și mișcare, precum mersul pe jos sau orice activitate care implică puțin efort fizic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cât este de adevărat mitul refolosirii mâncării la „all inclusive”. Dezvăluirile a doi bucătari cunoscuți pe litoral

2 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

3 Volkswagen și prăbușirea Germaniei

4 De citit / Adevărata problemă a economiei chineze

5 Chinezii au dat chix cu primul drum construit în România: Cum arată acum șoseaua cu o bandă pe sens ce trebuia să fie gata de acum un an și jumătate