Transportatorii solicită renunţarea la modificările propuse la regimul de efectuare a transporturilor rutiere
Câteva zeci de transportatori au început protestul din faţa Ministerului Transportului şi solicită autorităţilor eliminarea unui subpunct de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social care prevede modificări în organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere.
Protestul a început cu întârziere, din motive organizatorice, după cum susţin reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
"Este pentru prima dată când ni se întâmplă aşa ceva. Protestul ar fi trebuit să înceapă la ora 9:00 şi să fim cu toţii aici, însă din motive organizatorice, care nu ţin de noi, Poliţia a permis accesul autocarelor şi microbuzelor noastre abia după ora 9:00", a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.
Potrivit liderului COTAR, la protest vor fi prezenţi circa 700 de transportatori precum şi 250 de autocare şi microbuze deşi iniţial Primăria municipiului Bucureşti a aprobat ca la protest să fie prezente 500 de autovehicule.
Traficul este restricţionat în zona Gării de Nord.
Transportatorii susţin că "nemulţumirile tuturor sunt legate de subpunctul de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social, privind proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor Metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe ale acestora". "O astfel de modificare ar crea un prejudiciu grav populaţiei care beneficiază, în acest moment, de un transport organizat, sigur şi prestabilit. De asemenea, cerem să se modifice Legea taximetriei, respectiv scoaterea sintagmelor 'în mod repetat' şi 'în mod permanent', precum şi activitatea de 'rent a car' să treacă la Ministerul Transporturilor, conform solicitărilor depuse în repetate rânduri. Dorim ca activitatea de 'rent a car' să fie trecută în administraţia ARR (Autorităţii Rutiere Române, n.r.) pentru a exista o mai bună coordonare şi funcţionare a acesteia, eliminând astfel orice posibilitate de activitate neautorizată", precizează COTAR.
Reprezentanţii COTAR atenţionează asupra faptului că "domeniul transporturilor trece printr-o situaţie de criză în acest moment, având în vedere preţul combustibilului, care a crescut cu peste 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, lipsa forţei de muncă, creşterile salariale impuse, lipsa infrastructurii, deprecierea monedei naţionale şi creşterea inflaţiei pentru serviciile de transport, cu aproape 2,6%".
"Acestea reprezintă, din punctul nostru de vedere, problemele reale ale societăţii, iar ministrul Transporturilor nu militează în niciun fel pentru soluţionarea acestora. Dacă nu se retrage proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor, pentru modificarea şi completarea Normelor Metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe ale acestora, stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor şi Infrastructurii nr. 980/2011, cu modificările şi completările ulterioare, de pe ordinea de zi, solicităm premierului României, Viorica Dăncilă, demiterea ministrului Transporturilor, Lucian Şova, care ignoră dialogul social şi nu ţine cont de solicitările patronatelor, sindicatelor şi ale federaţiilor care reprezintă antreprenorii din domeniul transporturilor, companiile care îşi onorează lunar obligaţiile fiscale impuse de lege şi care respectă legislaţia în vigoare", subliniază membrii Confederaţiei.
Prim vicepreşedintele COTAR, Ion Comusi, a anunţat că protestele vor fi anulate doar dacă se va retrage proiectul de modificare.
"De asemenea, cerem modificarea Legii taximetriei şi a celei care reglementează activitatea 'rent a car'. Am depus solicitări la Ministerul Transporturilor, în repetate rânduri. Dorim ca activitatea de 'rent a car' să fie trecută în administraţia ARR, pentru a exista o mai bună coordonare şi funcţionare a acesteia', a afirmat Comusi.
Marţi, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat, referitor la protestele anunţate de către transportatori, că 325 de firme efectuează în exclusivitate în România, de peste 15 ani, transportul regulat de pasageri, iar în cazul în care reglementările în domeniu rămân la fel o altă firmă autorizată, dar care nu face parte din grupul celor 325, nu va putea să desfăşoară o astfel de activitate.
Şeful de la Transporturi a menţionat că fără această reglementare pe care a iniţiat-o Ministerul Transporturilor, aflată în dezbatere publică, "nici pe următorii 6 ani nu ar trebui ca o altă firmă decât cele 325 să efectueze acest tip de activităţi".
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) organizează, miercuri şi joi, o acţiune de protest în faţa Ministerului Transporturilor. AGERPRES