Transport ilegal de peste 30.000 de păsări contaminate cu Boala de Newcastle, sechestrat

Transport ilegal de peste 30.000 de păsări contaminate cu Boala de Newcastle, sechestrat

Un transport ilegal de peste 32.000 de păsări, contaminate cu Boala de Newcastle, a fost depistat și sechestrat de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) la un abator din județul Vaslui, potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis miercuri AGERPRES.

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO

Cele 32.280 de păsări urmau să fie sacrificate într-un abator în județul Vaslui, fără ca lotul să fie însoțit de Certificat sanitar veterinar și aviz sanitar veterinar interjudețean.

Conform comunicatului, păsările proveneau de la o exploatație cu un total de 96.500 de pui de carne din județul Ialomița, proprietarul exploatației înștiințând, pe 7 noiembrie a.c., DSVSA Ialomița cu privire la creșterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice.

'O echipă de inspectori de la DSVSA Ialomița s-a deplasat la fața locului unde a constatat că sunt păsări bolnave și muribunde. Conform procedurilor, au fost necropsiate cadavre la care s-au găsit leziuni ce pot fi atribuite Bolii de Newcastle și au fost recoltate probe pentru examen de laborator, în vederea precizării diagnosticului. Existând suspiciunea prezenței acestei boli, DSVSA a dispus restricții sanitare veterinare în exploatația respectivă de păsări, până la sosirea rezultatelor analizelor de laborator și a informat ANSVSA. S-a făcut reconstituirea lotului de carne obținut din abatorizarea păsărilor și a subproduselor rezultate, lot care a fost sechestrat și dirijat spre neutralizare și s-au dispus măsuri de dezinfecție. Abatorul a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 60.000 de lei. De altfel, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat miercuri, 12 noiembrie, printr-un buletin de analiză, că este vorba de existența Bolii de Newcastle la exploatația din județul Ialomița', se arată în comunicatul citat.

ANSVSA anunță, totodată, că în perioada următoare se va convoca Centrul Local de Combaterea Bolilor pentru a aproba Planul de măsuri care va fi aplicat.

Pseudopesta aviară sau Boala de Newcastle nu afectează omul, dar produce pagube economice. Reprezintă una dintre cele mai grave boli infecțioase și contagioase ale păsărilor provocând pierderi importante în efectivele de păsări, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv. Perioada de incubație variază între 2 — 14 zile, fiind, în medie, de 4 — 6 zile, mai scurtă la pui decât la adulte. Boala se exprimă prin sindrom infecțios acut însoțit de tulburări digestive, respiratorii și nervoase, singulare sau asociate. Tulburările generale se instalează progresiv și sunt traduse prin hipertermie (43 — 44°C), somnolență, stare tifică, anorexie, polidipsie și accelerarea respirației. Creasta și bărbițele sunt cianotice.

AGERPRES/(AS — autor: Magdalena Tănăsescu, editor: Oana Tilică)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...