Transparency International: Corupția din Africa determină tot mai mulți recruți să se alăture grupărilor teroriste

Transparency International: Corupția din Africa determină tot mai mulți recruți să se alăture grupărilor teroriste

Liderii africani își folosesc bugetele de apărare pentru a cumpăra loialitate și a-și crea o 'clientelă', ceea ce determină tot mai mulți recruți să se alăture unor grupări teroriste precum Boko Haram, se arată într-un raport al Transparency International făcut public marți, potrivit DPA. Acest tip de corupție se dovedește a fi un 'factor stimulativ' pentru grupări insurgente precum Boko Haram, Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQIM) și Al-Shabab în Africa, se menționează în raport, care a evaluat riscul de corupție din instituțiile de apărare din 47 de țări africane.

"Deși factorii ideologici sunt cei care au atras în principal noi recruți în aceste grupări, rolul corupției ca factor 'stimulativ' nu poate fi subestimat", atrage atenția Transparency International.

"Până la urmă, corupția a subminat legitimitatea percepută a statelor și a condus la un sentiment de dezamăgire și abandon în întreaga Africă", se mai menționează în raport.

Cheltuielile militare au crescut cu 91% în Africa în ultimul deceniu, însă organismele anticorupție, autoritățile de audit și comisiile parlamentare de verificare în acest domeniu lipsesc în majoritatea țărilor, notează analiza.

"Tratând domeniul apărării ca fiind unul excepțional, eficiența sa a fost subminată", subliniază Transparency International.

Corupția din domeniul militar are efecte negative asupra soldaților, afirmă managerul de program privind conflictele și insecuritatea al organizației nonguvernamentale, Leah Wawro.

Atunci când comandanții militari comit nereguli la vârf și salariile nu sunt plătite corespunzător, apar o serie de efecte negative, în special asupra moralului soldaților, adaugă ea.

Fenomenul îi poate împinge de asemenea pe militari să se implice în acțiuni de contrabandă și să fie corupți, mai afirmă Leah Wawro.

Deși nivelul corupției diferă de la o țară la alta, nu există niciun stat din Africa în care sectorul apărării "să nu fie vulnerabil la corupție", precizează ea, adăugând că exporturile internaționale de arme au de câștigat de pe urma conflictelor și insecurității de pe acest continent.

Guvernele străine au o influență politică necorespunzătoare asupra deciziilor de achiziții militare în 70% dintre țările analizate, se menționează în raport. Transparency International mai atrage atenția că țări precum China, SUA, Franța și Rusia au încercat să profite de pe urma creșterii bugetelor militare din Africa prin vânzarea de arme.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…