Transgaz: Importurile de gaze la iarnă vor crește cu 30% față de anul trecut, întrucât stocurile sunt mici
Stocul de gaze realizat pentru iarna următoare este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, astfel că România va fi nevoită să majoreze importurile cu 30% pentru a nu întrerupe consumatorii, a declarat, joi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă a activității ANRE.
"La ora actuală, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în condițiile în care consumul de gaze din România a crescut cu 7-8% în ultimul an. Astfel că la iarnă va fi necesar să importăm o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut", a spus Sterian.
Potrivit acestuia, în sezonul rece anterior, adică din octombrie 2016 până în martie 2017, România a importat 1,7 miliarde de metri cubi.
"Anul acesta estimăm pentru acest șase luni de iarnă un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantitățile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru înmagazinare a fost sarcina ANRE", a susținut oficialul Transgaz.
El a avertizat faptul că, în aceste condiții, dacă furnizorii nu vor avea suficiente gaze ca să acopere livrările către clienți, aceștia vor fi deconectați de la sistemul național de gaze.
"Cine nu se încadrează în nominalizări va fi restricționat, dacă va consuma mai mult decât nominalizează. Dacă toți consumă din zestrea, din line pack-ul conductei, fără să vină cu cantități de gaze care să fie injectate în SNT, pică sistemul național de gaze. Gândiți-vă ce consecințe ar putea fi pentru sistemul național energetic", a arătat Sterian.
În plus, potrivit lui Sterian, nu toată cantitatea de gaze aflată în depozite poate fi extrasă.
"Din cantitatea stocată de 2,2 miliarde de metri cubi, 300-400 milioane de metri cubi sunt stocuri moarte. Ce se extrage nu este o constantă, ci, pe măsură ce se epuizează energia din zăcământ, presiunea scade, iar cantitățile extrase din depozite scad și ele. La începutul iernii putem extrage din depozite zilnic 27 milioane de metri cubi, dar spre sfârșitul ciclului, adică februarie-martie, cantitatea care poate fi extrasă scade", a mai arătat directorul general al transportatorului de gaze.
În urmă cu o săptămână, tot în cadrul Comisiei de anchetă ANRE, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că volumul de gaze aflat în acest moment în depozitele de gaze este mai mare decât necesarul estimat pentru această iarnă.
"Conform hotărârii de Guvern, avem obligația de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligația de înmagazinare este depășită, ca în fiecare an", a spus Tudorache.
Președintele Comisiei de anchetă, Iulian Iancu, l-a întrebat de ce obligația de înmagazinare este de două miliarde de metri cubi, în condițiile în care România dispune de o capacitate totală de stocare de 3,1 miliarde de metri cubi.
"Obligația de înmagazinare este decisă în funcție de consumul estimat. Anul trecut, de exemplu, am depășit cu 500 de milioane de metri cubi obligația de înmagazinare", a explicat Tudorache.
Ulterior, tot în cadrul audierilor de joia trecută, Eric Stab, directorul general al Engie România, a avertizat că gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populației, însă Guvernul nu are un plan de urgență pentru această iarnă.
El a început prin a spune că pe piață există o cantitate limitată de gaze, iar în timpul verii s-au realizat puține tranzacții pe piața centralizată.
"Dacă va fi o iarnă grea, va fi suficient gaz pentru la iarnă? Nu suntem siguri. Sperăm, dar nu avem nicio garanție", a spus Stab.
Potrivit acestuia, în condițiile unui deficit, singura soluție este deconectarea unor consumatori, însă a atras atenția că Guvernul nu a elaborat un plan de urgență pentru iarna viitoare.
"Singura soluție, dacă nu avem suficiente gaze, este să întrerupem furnizarea către anumiți consumatori, ceea ce trebuie definit printr-un plan de urgență întocmit de Guvern. Acest plan există din trecut, dar trebuie updatat de urgență. Cel mai important lucru este să definim clar ce consumatori trebuie să fie întrerupți și în ce ordine, dacă va fi o lipsă de resurse", a precizat Stab.
AGERPRES