Transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia, o ''problemă internă'' a Turciei, potrivit diplomaţiei ruse
Diplomaţia rusă a apreciat luni că transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul este o ''problemă internă'' a Turciei, declaraţie ce survine după criticile Bisericii Ortodoxe Ruse, relatează AFP.
"Considerăm că aceasta este o problemă internă a Turciei şi nici noi, nici alţii nu ar trebui să ne amestecăm", a declarat viceministrul rus pentru Afaceri Externe, Serghei Verchinin, citat de RIA Novosti.
''Cu toate acestea, nu putem să nu atragem atenţia asupra importanţei acestui obiectiv din punctul de vedere al culturii şi al civilizaţiei mondiale'', a adăugat el.
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zakharova, a adăugat într-un comunicat că speră că ''orice evoluţie privind acest monument unic va ţine cont de importanţa sa excepţională pentru credincioşii din întreaga lume'' şi ''va corespunde pe deplin statutului de obiectiv aflat în patrimoniu mondial al UNESCO''.
Ea a menţionat că ''timp de mai multe decenii, Sfânta Sofia a fost un simbol al păcii şi al armoniei interreligioase'', ''consolidând toleranţa religioasă şi dialogul dintre popoare''.
Aceste declaraţii survin după ce Biserica Ortodoxă Rusă a regretat vineri că ''preocuparea'' a milioane de creştini'' nu a fost înţeleasă de către Turcia, după decizia celei mai înalte instanţe administrative turce de a respinge statutul de muzeu al fostei bazilici Sfânta Sofia.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că fosta bazilică va fi deschisă ca moschee pentru rugăciunile musulmane vineri, 24 iulie.
Operă arhitecturală majoră construită în secolul al şaselea de bizantini care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019. Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către liderul tinerei republici turce, Mustafa Kemal, dornic să o "ofere umanităţii". AGERPRES