Transcriptul integral al conferinței de presă a lui Klaus Iohannis după vacanța din Madeira și întâlnirea cu Piedone, Ponta, Chelaru și UDMR

Transcriptul integral al conferinței de presă a lui Klaus Iohannis după vacanța din Madeira și întâlnirea cu Piedone, Ponta, Chelaru și UDMR

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut luni, 20 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă la finalul consultărilor cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlamentul României.

Vă prezentăm textul declaraţiei:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara. Apreciez interesul pentru aceste consultări, dar şi participarea partidelor politice la aceste consultări şi mă bucur să constat că încet, dar sigur cu acest tip de consultare intrăm în normalitate. Cred că este un pas, un nou pas făcut spre altfel de politică, o politică a normalităţii. Următorul pas sigur este, sigur, ca aceste discuţii să se şi concretizeze în proiecte aşteptate şi de politicieni şi de cetăţeni. Pot să spun că în urma discuţiilor de azi am convingerea că ne aflăm pe drumul cel bun. Sunt câteva proiecte convenite la precedentele consultări care au progresat, dar sunt şi teme sensibile unele dintre ele, precum votul pentru diasporă care nu au făcut mari progrese. Le-am luat astăzi în discuţie pe toate.

Ca o primă concluzie pot să spun că există un acord pe trei mari chestiuni: în primul rând până la jumătatea lunii mai să fie adoptate de Parlament şi trimise spre promulgare Legea privind alegerilor locale şi Legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale. În privinţa celei din urmă, repet ceea ce am mai afirmat: nu promulg legi care încalcă principii constituţionale sau care au lacune juridice. Lucrul bine făcut începe cu legislaţia temeinic făcută şi din perspectiva constituţională şi din perspectiva juridică. Ştim foarte bine că în ultimii 25 de ani, de foarte multe ori, legislaţia prost făcută a dus la stagnare şi de multe ori şi la ineficienţă. Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia că partidele doresc să-şi lase portiţe pentru finanţări, în special cele referitoare la împrumuturile de la persoane fizice, dar şi despre necesitatea transparenţei şi necesitatea existenţei unui mecanism de verificare. Mă bucur să constat că partidele politice au fost de acord cu aceste modificări.

A doua zonă de acord se referă la legislaţia privind alegerile parlamentare. Toate partidele s-au declarat de acord să finalizeze acest proiect până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Al treilea aspect, în fine, priveşte votul pentru diasporă, respectiv votul prin corespondenţă. Nu mi-am ascuns preocuparea cu privire la acest subiect şi la întârzierea dezbaterii. Toate partidele astăzi au dat asigurări că există voinţă politică şi că o soluţie legislativă va fi adoptată în timp util. Aştept ca stadiul declarativ să fie depăşit şi vă asigur că voi urmări cu mare atenţie ce se întâmplă în continuare în această speţă. În altă ordine de idei, am văzut că legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor a fost pus de acord cu Constituţia, lucru excepţional, după sesizarea pe care am făcut-o eu la Curtea Constituţională. Părerea mea: mai bine târziu decât niciodată! În acelaşi timp, însă, am sesizat că acest prilej nu a fost folosit pentru a accelera să facem mai transparente procedurile cu privire la cererile justiţiei de încuviinţare a urmăririi penale pentru parlamentarii miniştri, pentru reţinere, percheziţie sau arestare la parlamentari. Am aflat că legea referitoare la alegerile locale a trecut astăzi cu bine prin Senat. Este un semn bun. Este un semn că, dacă se doreşte, atunci chestiunile se pot rezolva şi în final îmi exprim speranţa că în această sesiune partidele vor duce la îndeplinire lucrurile la care s-au angajat în faţa cetăţenilor, nu în faţa mea, ceea ce creează premisele legislative ale reformei instituţiilor politice, aşa cum le aşteptăm cu toţii. Dacă aveţi întrebări, poftiţi.

Întrebare: Domnule preşedinte, referitor la cererile care ajung în Parlament, cererile de încuviinţare pentru arestări, pentru reţineri, aţi făcut mai multe apeluri ca acestea să nu fie blocate în Parlament. V-aţi gândit să încheiaţi şi un acord astăzi pentru că vorbeaţi de cele trei acorduri încheiate tocmai pentru a nu se mai repeta aceste situaţii în care sunt blocate cererile?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu m-am referit de destul de multe ori la această chestiune şi trebuie să spun că lucrurile s-au mişcat. Iată că s-a schimbat statutul, s-a pus de acord cu Constituţia, Camera Deputaţilor şi-a schimbat regulamentul şi a introdus termene destul de scurte pentru toate acestea. Sigur, este un proces, mai sunt paşi de făcut şi cred că nu este nevoie neapărat de un acord între partide, este nevoie de voinţă politică. Astăzi, toată lumea ne-a spus că există voinţă politică şi atunci am speranţa că lucrurile se vor mişca şi în continuare.

Întrebare: Vă întreb pentru că există trei astfel de cereri blocate în condiţiile în care aţi făcut aceste apeluri. Aveţi certitudinea că după discuţiile de astăzi nu se va mai repeta situaţia? Aţi primit aceste garanţii?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu am cerut garanţii şi nu am cum să cer. Preşedintele nu poate să ceară garanţii partidelor, dar, din discuţii, am ajuns la concluzia că se doreşte o accelerare şi o transparentizare. Aştept rezultatele!

Întrebare: Dacă îmi mai permiteţi doar o întrebare. PNL vorbea despre faptul că ar trebui să existe un vot la vedere în privinţa acestor cereri. Credeţi că ar fi o idee potrivită să fie votul la vedere?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Este o iniţiativă care sigur va fi discutată în Parlament şi, în măsura în care se ajunge la concluzia că se poate, ar fi o soluţie interesantă.

Întrebare: Domnule preşedinte, fostul şef al statului spunea zilele trecute într-o emisiune televizată şi am să vă citez: După instalarea la putere a lui Klaus Iohannis, oamenii pe care i-am pus în funcţii şi se referea la preşedintele Înaltei Curţi, la şefii parchetelor ş.a.m.d., încearcă să arate cât sunt de utili şi noii puteri! Practic, ne spunea că încearcă să se facă utili dvs, să vă facă pe plac şi inducea ideea că inclusiv acele arestări sunt datorită acestei atitudini pe care procurorii, judecătorii o au pentru a se pune bine cu dvs. Care este senzaţia dumneavoastră?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Senzaţia mea este că oamenii îşi fac treaba şi sunt mulţumit.

Întrebare: Vi se pare că justiţia conduce în acest moment România? Premierul Victor Ponta spunea după ce a plecat de aici că a avut o discuţie informală cu dumneavoastră ca nu o singură instituţie să conducă ţara, ci să fie trei: ne puteţi detalia puţin despre ce trei instituţii este vorba?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Tot aceleaşi trei care sunt înscrise în Constituţie. Eu sunt convins că domnul prim-ministru a spus-o sub formă de glumă. Aşa înţeleg lucrurile, fiindcă în România separaţia puterilor în stat funcţionează şi nu există nicio super sau supraputere, dar este evident că toate trebuie să lucreze împreună ca să ne meargă mai bine.

Întrebare: Modificarea Constituţiei se mai poate în sesiunea aceasta parlamentară, din discuţiile pe care le-aţi avut?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Din discuţiile pe care le-am avut cu partidele, am tras concluzia că părerile sunt împărţite. Dacă este posibil să se mai finalizeze sau nu este posibil, eu cred că aici partidele trebuie să se pună un pic mai bine de acord, dacă se doreşte sau nu se doreşte acum, repede, o aprofundare pe acest subiect.

Întrebare: După consultări, premierul Victor Ponta spunea că nu orice procuror ar trebui să ancheteze aleşii şi tot premierul Victor Ponta completa şi spunea că, din ceea ce a înţeles, ar exista susţinere în Parlament în prezent ca procurorii să fie scoşi din rândul magistraţilor. Dădea oarecum de înţeles, cel puţin aşa reieşea din unele ştiri, că şi dumneavoastră aţi susţine acest punct de vedere; dacă puteţi detalia...

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. Singura chestiune pe care am discutat-o, respectiv care mi-a fost prezentată, nu am discutat-o, a fost cine trebuie să semneze corespondenţa între procurori şi Camerele din Parlament. M-am informat, în această chestiune nu există o reglementare, există doar o cutumă; însă chestiunea este secundară, fiindcă este vorba doar de corespondenţă, şi nu de fondul problemei. Evident că cercetarea o va face cel stabilit în lege. Adică, pentru parlamentari, cercetarea se face la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu-i niciun dubiu aici.

Întrebare: Dacă pensiile speciale pentru parlamentari ajung la promulgare la dumneavostră, le promulgaţi?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: După ştiinţa mea, nici nu s-au lămurit parlamentarii dacă o iniţiază sau nu; cine rămâne pe liste şi cine se retrage. Haideţi să aşteptăm rezultatul din Parlament.

Întrebare: Nu spuneţi în totalitate nu, aşadar.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aştept să văd ce se întâmplă în Parlament.

Întrebare: O scurtă clarificare la întrebarea colegei mele de dinainte. Dumneavoastră credeţi că, în acest moment, ar fi oportun să se ia în discuţie schimbarea statutului procurorilor şi scoaterea lor din rândul magistraţilor?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am avut o astfel de discuţie. Nu a venit nimeni cu o astfel de iniţiativă şi atunci este o chestiune la care nu pot să răspund. Nu facem schimbări de statut, doar aşa, că cineva a auzit. Pe lângă astea, dacă totuşi vreţi părerea mea, nu este oportun aşa ceva.

Întrebare: În urma sesizării pe care aţi făcut-o la Curtea Constituţională, aveţi senzaţia, aveţi încrederea că acel conflict pe care l-aţi sesizat între Parlament şi puterea judecătorească a fost depăşit pe deplin, dincolo de decizia strict formală de a schimba...

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu am constatat două lucruri care, în esenţă, arată că s-a realizat un progres. Curtea Constituţională nu a sesizat un conflict, aşa cum am scris eu, dar, pe de altă parte, imediat după ce m-am adresat Curţii Constituţionale, s-a făcut acea modificare în regulament care a pus lucrurile în constituţionalitate. Ceea ce este bine. Până la urmă, dorinţa mea nu este să avem un conflict sau să declarăm un conflict. Dorinţa mea este să rezolvăm problemele şi această problemă a fost rezolvată. Problema de punere de acord cu Constituţia.

Întrebare: Domnule preşedinte, ne puteţi spune în baza cărui articol din Constituţie aţi organizat aceste consultări?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: În baza atribuţiei mele de a negocia între componentele statului şi societate civilă.

Întrebare: Dacă vă referiţi la Art. 80, alineatul 2, acolo spune că este vorba de o mediere între instituţiile statului şi societate, or, dumneavoastră aţi avut de o parte doar partidele, care sunt ONG-uri, dvs - mediator, iar de partea cealaltă nu aţi avut pe nimeni.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, cred că dacă vorbim despre o discuţie sau despre consultări nu este nevoie de un articol special. rice partid invitat putea să vină sau să nu vină şi constat cu bucurie că lumea a venit.

Întrebare: Deci au fost oarecum, am putea spune, în afara cadrul constituţional.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. A fost total în cadrul constituţional.

Întrebare: Revin puţin la povestea cu pensiile speciale pentru că a născut şi o altă discuţie: o senatoare chiar din PNL spunea că indemnizaţia de deputat sau de senator nu îi ajunge nici măcar pentru coafor. Consideraţi că salarizarea demnitarilor şi respectiv pensiile pe care aceştia le primesc sunt conrespunzătoare cu statutul pe care îl au?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Este o discuţie care se poartă acum în Parlament pentru pensiile parlamentarilor şi probabil discuţia se poate purta oricât de departe. Dacă pensiile se impun sau nu se impun sigur este o discuţie care ar fi trebuit să pornească de la situaţia mai generală: dacă este bine să existe pensii speciale sau dacă nu este bine. Din păcate, constat că iarăşi se ajunge la a discuta anumite chestiuni importante foarte personalizat. Ar fi excelent dacă cu această ocazie în Parlament chestiunile ar fi tranşate un pic la modul mai general.

Întrebare: Adică mai multe categorii de pensionari, toate categoriile de pensionari?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Ar trebui să ne gândim dacă pensiile speciale ca şi formă trebuie să existe, pentru ce anume trebuie să existe sau dacă se râmâne la sistemul general de pensii.

Întrebare: Dumneavoastră consideraţi că ar trebui să existe?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu aştept cu mare interes ca această chestiune să fie clarificată de cei care sunt aleşi pentru a le clarifica. Politica la modul general în acest domeniu ar fi bine să fie definită de Guvern.

Întrebare: Dar salarizarea demnitarilor credeţi că este corespunzătoare, sunt voci care spun că de exemplu un demnitar trebuie să aibă un ...

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: E o chestiune foarte subiectivă, fiecare evaluează cum consideră.

Întrebare: Pe de altă parte voiam să vă mai întreb ceva. Sunteţi foarte activ în social media. Alegerea dumneavoastră se datorează în mare parte şi revoluţiei Facebook dacă este să zicem aşa, sunt voci care vă reproşează că de când aţi devenit preşedinte nu sunteţi suficient de activ, preşedintele care tace poate v-a parvenit şi dumneavoastră, sintagma.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Astăzi nu am prea tăcut.

Întrebare: Inclusiv fostul preşedinte Traian Băsescu spunea că de exemplu îmi vine ultimul exemplu românul răpit în Burkina Faso dumneavoastră nu aţi spus nimic, nu aţi făcut o celulă de criză sau consideraţi că ar trebui să fiţi mai activ sau cum le răspundeţi celor care spun că nu sunteţi suficient de activ sau vocal.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Am mai spus-o şi atunci a fost pe larg comentată chestiunea am spus că preşedintele trebuie să aibă curajul să nu se exprime chiar în fiecare chestiune. Dacă doriţi să luăm cazul nefericit al românului răpit, pot să vă spun că am fost în fiecare zi în contact fie cu ministrul de externe, fie cu celula de criză, celula de criză care a fost stabilită imediat în conformitate cu legislaţia. Nu trebuie să ies eu la microfon şi să spun ce să facă oamenii, ei ştiu foarte bine ce e de făcut. Sunt proceduri destul de complicate, dar foarte bine clarificate. Nu cred că trebuie să comentez eu personal orice eveniment. Mulţumesc.

Întrebare: Domnule preşedinte suntem în luna aprilie şi Serviciul de Informaţii Externe, DIICOT sunt în continuare fără şefi plini să spun aşa. Inseamnă (...) să aveţi în minte pe cineva la SIE, la DIICOT înţeleg că este un progres, domnul Horodniceanu vă e pe plac?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, chestiunile mă preocupă şi, după cum se vede, se şi mişcă.

Întrebare: Strategia naţională de apărare în ce stadiu există?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: În stadiul de elaborare. Eu am spus şi cred că să mă ţin de cuvânt că vreau să prezint această strategie în Parlament înainte de terminarea sesiunii parlamentare.

Întrebare: Partidele au ieşit astăzi de la consultări arătând cu degetul spre celealte formaţiuni că ar fi devină pentru anumite probleme din ţară. E a treia rundă de discuţii cu partidele, aţi programat deja o alta, aveţi termen până la care să ne-aţi prezentat câteva termene la care aţi ajuns la un acord.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. Nu am programat următoarea sesiune de discuţii cu partiele. Dar în măsura în care va fi nevoie, chiar dacă lucrurile se mişcă, voi face astfel de consultări. Interesul meu este să facem ce am promis şi atunci, dacă e nevoie de încă o rundă de consultare în această sesiune, o vom face, dar, deocamdată, cred că este foarte corect să dăm o şansă partidelor să şi facă ce au promis.

Întrebre: Încă o întrebare, vă rog frumos. Cu liderii PNL, cât de des vorbiţi?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu liderii PNL? Cât de des se impune. De exemplu, astăzi m-am întâlnit.

Întrebare: Aţi spus de votul prin corespondenţă sau reglementarea votului pentru românii din diaspora, că ar trebui să se facă în termen util. Ce ar însemna acest lucru?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta ar înseamna cu cel puţin un an înainte de alegerile parlamentare. Fiindcă la alegeri locale nu se face vot în diaspora, dar pentru alegerile parlamentare se face. Şi atunci, optim ar fi, încă o dată optim, în această sesiune, dar cel târziu până cu un an înainte de alegerile parlamentare, deci, undeva, până la mijlocul toamnei, ar fi obligatoriu să avem această nouă reglementare, ca să o putem aplica în 2016 la alegerile parlamentare.

Întrebare: Aţi stabilit această dată limită astăzi, cu partidele politice?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. Nu am stabilit această dată limită. Eu mi-am exprimat îngrijorarea că nu s-a făcut aproape nimic în această zonă şi am promisiunea tuturor că se vor ocupa de această chestiune. Sper să fie aşa şi aştept rezultatele.

Întrebare: Referitor la salarizare; şi colegii mei au întrebat mai devreme... chiar premierul, că aţi spus că Guvernul ar trebui să reglementeze într-un fel asta. Premierul a spus că atât premierul, cât şi preşedintele trebuie să câştige mai mult, pentru că, în acest moment, şefi de instituţii au un salariu mai mare decât înalţi oficiali în stat. Care e părerea dumneavoastră, poziţia dumneavoastră?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Cum am spus, este o evaluare foarte subiectivă, dar eu cred că şi cuantumul salariului sau indemnizaţiei trebuie să reflecte, într-o oarecare măsură, ierarhia în stat. Da, aşa este.

Întrebare: Deci preşedintele ar trebui să câştige mai mult.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum, vă las pe dumneavoastră să judecaţi. Ştiţi foarte bine cât câştigă preşedintele sau prim-ministrul, cât câştigă un director dintr-o regie autonomă ş.a.m.d. Concluziile se pot trage foarte simplu. Mulţumesc. Vă doresc o seară bună!


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”