Trandafirii din 1001 de nopți, pe malul Prutului. Afacerea unui corporatist care a renunțat la tot pentru o afacere la țară

Trandafirii din 1001 de nopți, pe malul Prutului. Afacerea unui corporatist care a renunțat la tot pentru o afacere la țară

După ce a lucrat mai mulți ani în corporații din străinătate, un tânăr botoșănean a renunțat la tot pentru a-și urma visul de a avea propria afacere la țară, care să se dezvolte frumos pe pământurile natale.

Bogdan Paliuc face produse din tradafiri FOTO Bogdan Paliuc

Bogdan Paliuc face produse din tradafiri FOTO Bogdan Paliuc

Bogdan Paliuc este un botoșănean de 33 de ani specializat în biotehnologie și siguranța alimentelor. De la terminarea facultății până acum aproximativ doi ani a lucrat ca inginer la multinaționale din România și Marea Britanie.

Bogdan a avut mereu o pasiune pentru trandafiri și produsele care se pot obține din petalele acestora. În 2021 și-a luat inima în dinți și a renunțat la tot pentru a-și urma pasiunea. S-a dus la casa bunicilor, pe malurile Prutului, într-o comună de la capătul României, și s-a apucat de agricultură – mai precis, de plantat trandafiri și usturoi. Produsele sale au devenit, în timp record, destul de căutate și sunt vândute în magazine naturiste sau dedicate alimentelor bio din toată țara.

De pe malurile Tamisei, pe malurile Prutului

Bogdan Paliuc s-a născut în municipiul Botoșani, dar a fost mereu legat de satul Liveni, comuna Manoleasa, acolo unde trăiau bunicii săi. De altfel, mare parte a vacanțelor și le petrecea pe malurile Prutului.

Bogdan a fost atras încă din adolescență de biotehnologie, așa că a optat să facă studii superioare în domeniul ingineriei alimentare și a biotehnologiei. „M-am dedicat științelor agricole, în special pe partea de biotehnologie și specializare în siguranța alimentelor. Mi-au plăcut mereu abordările sustenabile în acest domeniu, potrivite atât pentru mediu, cât și pentru consumatori“, spune Bogdan Paliuc pentru „Weekend Adevărul“.

După terminarea facultății, Bogdan a lucrat mai mulți ani pentru multinaționale, atât în România, cât și în Marea Britanie, unde a muncit inclusiv în domeniul consumabilelor sanitare.

Experiența cu o companie multinațională americană i-a reaprins pasiunea pentru agricultură și, de fapt, l-a convins să facă pasul decisiv către o afacere proprie .

„Lucram pentru Young Living, o companie americană, și acolo am descoperit propriu-zis, prin prezentările pe care le făceam, la seminariile la care mergeam, beneficiile trandafirului, mă refer la beneficiile terapeutice. În special ale trandafirului de Damasc. Eu oricum aveam o aplecare către acest domeniu agricol, așa că a trebuit să iau o hotărâre radicală“, spune Bogdan.

A renunțat la munca în multinaționale și a făcut pariul vieții. S-a dus pe pământurile de la Liveni și s-a gândit să deschidă o afacere bio, în care să îmbine beneficiile pentru sănătatea consumatorilor, dar și plăcerea gustului.

Trandafirul care a rezistat cruciadelor

Pe terenul rămas de la bunicii săi, în urmă cu aproximativ doi ani, Bogdan Paliuc a plantat trandafiri. „Am o cultură întinsă pe un hectar, cu soiuri de trandafiri de Damasc, dar și un soi de trandafir german“, spune tânărul producător.

Trandafirii de Damasc sunt cei mai numeroși în cadrul plantației și, de altfel, și cei mai prețioși din punct de vedere terapeutic, fiind și un puternic antioxidant, cu o compoziție mare de vitamine în petale. „Este un trandafir cu importante beneficii terapeutice, dar și în zona cosmetică. De la regenerarea țesutului cutanat și până la îmbunătățirea circulației sângelui. Plus, cu imporante calități de relaxare și calmare“, adaugă botoșăneanul.

Trandafirul de Damasc este una dintre cele mai valoroase plante din lume, cultivat din timpuri străvechi, în Orientul Apropiat, mai ales în zona Siriei, de unde provine și numele acestuia. Specialiștii spun că este renumit pentru mirosul puternic, floral, cel mai distinctiv dintre toate soiurile.

Trandafirul de Damasc a fost adus în Europa în secolul al XIII-lea, în timpul cruciadelor, de seniorul francez Robert de Brie, și s-a aclimatizat bine, inclusiv la noi. Este însă pretențios și are o perioadă de înflorire destul de scurtă, așa că Bogdan Paliuc trebuie să recolteze și să facă tot ce poate pentru a valorifica petalele, ele fiind cea mai importantă resursă a acestei plante, din punct de vedere economic și terapeutic.

„Au doar o lună-două de înflorire și atunci trebuie neapărat recoltat și valorificat. Nu este timp de pierdut. Este o plantă care are nevoie de îngrijire. Nu este pretențios la sol, dar nu suportă bine seceta“, explică Bogdan.

Întreaga investiție, adică amenajarea plantației și butașii, a fost realizată din fonduri proprii.

Dar Bogdan Paliuc nu s-a mulțumit doar cu plantația de trandafiri. Acesta a realizat, tot la Liveni, și o mica fabrică de prelucrare a petalelor de trandafiri: tânărul fermier și-a propus să închidă circuitul producției, realizând produse din propria recoltă de petale de trandafir de Damasc.

„Fac din trandafiri cam tot ce se poate: de la dulceață de trandafiri și până la sirop, șerbet și chiar oțet“, spune el.

Gama este diversă, iar produsele sunt sută la sută naturale și lucrate manual, spune Bogdan Paliuc. În plus, tânărul fermier spune că are și un cosmetic unicat din petale de trandafir de Damasc.

„Un mujdei dus la alt nivel”

Pe lângă produsele cosmetice și alimentare din petale de trandafiri, botoșăneanul și-a extins gama cu bunătăți inedite din usturoi, fructe și legume. Pe scurt, s-a apucat de cultivat usturoi și legume. Din usturoi realizează o dulceață inedită, ingredientul principal fiind renumitul usturoi de Copălău, un soi cu o aromă unică.

„Este un mujdei dus la alt nivel. Are un gust aparte și poate fi consumat în multe feluri. Poate fi inclusiv asociat cu friptura și alte preparate din carne“, spune antreprenorul.

Totodată, Bogdan face și un gem din mere, pere și morcov, dar și o zacuscă de fasole, toate fiind naturale și realizate manual.

Produsele botoșăneanului au început să fie cunoscute în toată țara și pot fi găsite la mai multe magazine de profil. Metoda de desfacere este o mare provocare, însă el încearcă realizarea unor contracte și cu lanțurile de supermarketuri.

Comuna Manoleasa este un fel de centru al plantatorilor de trandafiri, în nordul Moldovei. Tot în această comună, dar de această dată în satul Iorga, o altă botoșăneancă, Mihaela Rusu, a creat un brand cu produse din petale de trandafiri. Botoșăneanca lucra în municipiul Iași, dar s-a întors pe pământurile părinților și a realizat o plantație de trandafiri. Cu petalele acestora realizează de la dulcețuri la sirop de trandafiri, dar și alte produse.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...