Trăistaru (Sindicatul Grefei Judiciare): Vom întrerupe activitatea dacă se votează proiectul privind pensiile speciale

Trăistaru (Sindicatul Grefei Judiciare): Vom întrerupe activitatea dacă se votează proiectul privind pensiile speciale

Preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare, Cătălin Trăistaru, a declarat că activitatea grefierilor şi a personalului auxiliar din justiţie se va întrerupe dacă în Parlament se va vota eliminarea pensiilor de serviciu.

Acesta a avut la Palatul Victoria o întâlnire cu premierul Ludovic Orban şi cu membri ai Guvernului.

"Ne-am asigurat că domnul prim-ministru cunoaşte despre existenţa formelor de protest şi am aflat că ştie în detaliu toate formele de protest, inclusiv faptul că astăzi am întrerupt activitatea la nivel naţional. În ceea ce priveşte paşii pe care noi îi vom face, aşa cum am anunţat şi zilele trecute, noi vom aştepta votul şi vom rămâne în forme de protest, respectiv activitatea va rămâne întreruptă astăzi. Mâine dimineaţă vom convoca adunările generale ale organizaţiilor sindicale, vom prezenta rezultatele acestei întâlniri şi vom decide ce alte forme de protest vom întreprinde pentru că noi suntem hotărâţi să declanşăm şi forme ulterioare de protest chiar în paralel cu discuţiile referitoare la salarizare până la rezolvarea inechităţilor de natură salarială, dar toate depind de votul pe care Parlamentul şi-l va asuma", a spus Cătălin Trăistaru, la finalul întâlnirii.

Liderul de sindicat a precizat că în cazul în care în Parlament se va vota eliminarea pensiilor de serviciu în instanţe se va ajunge la "întreruperea activităţii".

"Înseamnă că nu se va mai întreprinde niciun act de procedură şi niciun fel de activitate specifică funcţiei, asta înseamnă că registraturile vor fi închise, arhivele vor fi închise, iar procesele de judecată nu se vor desfăşura decât pentru cauzele urgente", a explicat Trăistaru.

El a adăugat că în ceea ce priveşte pensiile speciale li s-a transmis că nu este un proiect asumat de Guvern.

"Se încearcă un dialog real în care noi să ne aducem argumentele pentru care se justifică acest drept şi scopul nostru este de menţinere a lui. Aşa cum am mai spus-o, în ceea ce priveşte categoria noastră profesională lucrurile au fost deja tranşate, pe de-o parte prin faptul că actualele reglementări condiţionează dreptul de pensie de vârsta de 60 de ani a personalului şi de cel puţin 20 de ani vechime în specialitate. Mai mult decât atât nu pot fi catalogate ca pensii nesimţite sau care nu sunt bazate pe principiul contributivităţii, având în vedere că doar până în 40% sunt suportaţi din bugetul de stat, restul sunt calculate pe baza principiului contributivităţii şi, mai mult decât atât, în 2017 prin ordonanţa 59 s-a stabilit, aşa cum şi guvernanţii vor să ajungă la acest deziderat, ca pensia să nu fie mai mare decât ultimul salariu net în plată. Ceea ce la noi, deja, se întâmplă, pensia unui grefier în momentul de faţă este ultimul salariu net în plată. Mai mult decât atât, nu ar însemna decât eliminarea dreptului care nu poate avea loc pentru că e neconstituţional şi încalcă inclusiv principii ale Uniunii Europene", a arătat Trăistaru.

Acesta a precizat că premierul a subliniat, în cadrul discuţiilor, necesitatea elaborării unui act normativ care să conducă la păstrarea pensiilor speciale doar în domeniile în care se justifică.

"Ne-a comunicat faptul că a luat act de regimul de interdicţii şi incompatibilităţi şi faptul că argumentele noastre sunt suficient de solide pentru a justifica menţinerea dreptului la pensie, dar că în aceeaşi situaţie cu noi se află şi alte categorii profesionale şi tocmai de aceea s-a convenit ca în cursul dezbaterilor ample care ar trebui să aibă loc şi nu decizii luate de azi pe mâine, doar cu efect populist, să fie elaborat un act normativ care să respecte aceste principii şi, bineînţeles, să menţină pensiile pentru categoriile care o justifică", a mai spus el.

Întrebat dacă premierul le-a transmis că liberalii nu vor susţine proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, el a răspuns: "Domnul prim-ministru ne-a comunicat faptul că în programul de guvernare al PNL nu a fost inclusă o nouă lege a pensiilor sau eliminarea acestor pensii".

"Nu ştim dacă-l vor vota pentru că inclusiv ieri am luat act de o declaraţie a unui deputat PNL care a spus că în cazul în care astăzi nu vor fi votate în Parlament îşi vor asuma răspunderea. (...) Tocmai de aceea noi rămânem în expectativă, aşteptăm să vedem, efectiv, ce se va vota astăzi şi în funcţie de asta vom continua formele de protest", a declarat Trăistaru. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…