„Trăim într-o țară în care dreptatea nu are nicio legătură cu poporul”/Rareș Bogdan, indignat după decizia revoltătoare din Dosarul 10 august
Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul PPE Rareș Bogdan, a declarat marți la B1TV că decizia Tribunalului București de a clasa definitiv Dosarul 10 august este de-a dreptul rușinoasă și arată că "dreptatea umblă cu capul spart în această țară".
Liderul liberal a precizat că se simte "neputincios" în fața unor forțe care-l depășesc, fiind de neînțeles decizia pe care a dat-o instanța în ciuda evidențelor care au arătat lumii întregi abuzurile comise de jandarmii coordonați de regimul PSDragnea. Cu toate acestea, Rareș Bogdan a subliniat că nu se va da bătut și va continua să lupte pentru cetățenii care l-au votat.
"Este o decizie rușinoasă a justiției din România. Se dovedește că după 31 de ani de la Revoluție în continuare dreptatea umblă cu capul spart în această țară. Mi-e din ce în ce mai greu să cred că ne facem bine, deși nu mă dau bătut și mă voi lupta pentru cei care m-au votat. Cred pur și simplu că această țară este condamnată să se zbată în mediocritate și în lipsa valorilor reale. Imaginile furnizate atât de televiziuni, cât și de zeci de mii de telefoane mobile care au surprins acele momente.
Dacă la 115 mii de oameni prezenți în Piața Victoriei, dacă la fapte coordonate împotriva manifestanților, folosindu-se forța brută pe care au redirecționat-o Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei, Sindile, adjunctul Jandarmeriei, Cazan, fostul șef al dispozitivului din Piața Victoriei s-a întâmplat așa ceva, deci lucruri urmărite de o lume întreagă, pentru că au fost imagini preluate de la Al Jazeera la Euronews, de la CNBC la Fox News și la CNN, cum pot eu să mai cred că în această țară se va face vreodată dreptate? Este o rușine! Mi-e silă, mi-e scârbă, mi-e rușine și mai ales mă simt pur și simplu neputincios în fața unor forțe care mă depășesc. Este o rușine pentru oamenii umiliți, bătuți, care nu au făcut altceva decât să stea cu mâinile ridicate în fața unor bastoane, a unei forțe brute și a unui stat care părea să înăbușe opoziția după modelul pe care-l vedem astăzi în state din Est. Pur și simplu se dorea înăbușirea oricărei forme de rezistență, oricărei forme de opoziție.
Românii au o calitate ca popor, nu-și încarcă memoria afectivă cu lucruri de genul acesta. Dacă s-ar fi întâmplat în Grecia, în Serbia, în Irlanda, în Israel astfel de acțiuni ca cele care s-au întâmplat împotriva românilor situația era cu totul alta. Nu știu dacă e o calitate sau un defect al acestui popor minunat. Poate fi o calitate pentru că nu se încarcă cu lucrurile negative, dureroase, dar spun că aceste lucruri dor și vor rămâne în istoria noastră ca popor și vor afecta inclusiv copiii și nepoții pentru că, repet, lucrurile au fost vizibile, a fost o acțiune concertată împotriva manifestanților. De ce probe mai aveau nevoie? Au avut 842 de plângeri, oameni spitalizați, oameni care au rămas cu sechele, care au suferit luni și ani în șir, sunt imagini brutale cu intervenția brutală împotriva lor. De ce mai aveau nevoie ca să vadă faptele? Dacă în fața evidențelor de acest gen judecătorii mai au nevoie de altceva, îmi pare foarte rău, dar trăim într-o țară în care dreptatea nu are nicio legătură cu poporul", a spus Rareș Bogdan.
Într-un interviu pentru PS News, vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că respingerea de către Tribunalul București a cererii DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August reprezintă „o rușine infinită pentru sistemul judiciar din România”.
„O rușine pentru România, o rușine pentru sistemul judiciar, o rușine pentru judecătorii care au făcut asta și care fac de râs această breaslă minunată formată din 7.200 de persoane. Este o mizerie întâmplată la 31 de ani de la Revoluție. Dacă faptele atât de vizibile filmate de televiziuni, de oameni din piață, de zeci de aparate foto, dacă 840 de plângeri nu au fost de ajuns, îmi pare foarte rău, dar la ce mă mai pot aștepta…?!
Din păcate, la 3 ani de la acele fapte mizerabile pe care le-am trăit în mijlocul lor, cu peste 100.000 de români, pot să spun că dorința de dreptate a românilor a rămas, dar din păcate se izbesc de un sistem absolut impenetrabil al unor oameni care refuză evidențele. De ce mai aveau nevoie dacă nu de aceste 800 de plângeri, peste 250 de persoane spitalizate, oameni care au avut nevoie de tratamente, filmări nenumărate pe care le-am pus cu toții la dispoziție.
Procurorii au încercat de data aceasta, nu pot fi acuzați în niciun fel pentru că ei au încercat, și cei de la Parchetul Militar, și cei de la DIICOT, dar se pare că au fost niște judecători care nu au văzut bine, poate aveau nevoie de explicații suplimentare. Este o rușine infinită pentru sistemul judiciar din România ceea ce s-a întâmplat astăzi în cazul 10 august”, spune Rareș Bogdan.
Întrebat despre motivul pentru care judecătorii Tribunalului București au luat această decizie, liberalul spune că îi este greu să intre „în mintea unor oameni care nu văd evidențele”.
„Poate sunt subiectiv pentru că am trăit acolo, alături de ei, am primit și eu gaze în ochi alături de Oreste Teodorescu, de Oana Stănciulescu. L-am văzut în studioul meu de televiziune pe Grigore Cartianu după ce a primit jetul cu gaze, am stat de vorbă cu Vlad Gheorghe, omul cu mâinile ridicate care nu știe nici astăzi cine l-a lovit cu violență, iar un om cu mâinile ridicate chiar și în dictaturi primește clemență, dar mai ales într-o democrație ce se vrea funcțională.
E o rușine imensă, o mizerie și un lucru care face și mai mult ca românii să își piardă încrederea în stat și în sistemul de justiție din România. Probabil după acest gest orientat direct împotriva Diasporei și a oamenilor care au crezut și cred că țara se va schimba, se va îngroșa rândul celor care vor alege să părăsească România și asta este cel mai dureros lucru. În curând vom fi o țară care va avea o comunitate mai mare în afara granițelor decât în interiorul ei, ceea ce părea absolut incredibil în anul 1989”, a conchis Rareș Bogdan.
Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August, iar decizia este definitivă.
Amintim că în 15 iulie 2020, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august. Astfel, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.