Traian Berbeceanu, mai profund și mai corect ca toți analiștii lu' pește!
Excepțional textul scris pe Facebook de Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate. Mult mai profund și mai corect ca al așa-zișilor analiști ai lu' pește care au inundat ecranele tembeliziunilor după alegeri!
„Epilog
Unii dintre prieteni îmi trimit mesaje extaziate, anunțându-mă că am câștigat . Fără nici un merit, sunt inclus automat în tabăra învingătorilor.
Alții, triști și vizibil afectați, mă avertizează că din acest punct începe sfârșitul, că urmează apocalipsa. Aceștia mă adaugă fără să am vreo vină, în astalaltă tabăra.
Încerc să privesc lucrurile cu luciditate, să discut cu fiecare dintre ei. Să le explic că încrâncenarea nu este bună mereu, că victoriile sau eșecurile de acest fel se succed ciclic pentru o tabără sau alta. Ne-am obișnuit ca din poziția de simpli alegători să ne asumăm victorii sau înfrângeri, să ne bucurăm sau să suferim, ca și când rezultatele în sine ar fi ale noastre.
Ne jignim și ne acuzăm reciproc, ne iubim sau ne dușmanim fără limite, în numele unor idealuri doar de noi respectate. Ați observat cât de greu, noi cei care votăm, schimbăm tabăra, renunțăm la așa numitele "doctrine"? Realizați cât de ușor, cei pe care-i votăm, pentru care rădem sau plângem, "sar gardul" în terenul advers, se reinventează politic și se resetează doctrinar?
Într-o dorință supremă de a căuta vini, acuzăm la unison, și învinşi și câștigători, pe cei care au preferat să stea de-o parte. Și unii și ceilalți suntem siguri că aceia sunt "doar de un fel" , că sunt cei care ar fi putut să răstoarne înfrângerea sau să întărească victoria. Refuzăm să înțelegem că este dreptul lor să se abțină de la vot. Ar trebui să ne întrebăm firesc, de ce după 26 de ani de democrație, 60 % dintre votanți se mulțumesc să fie simpli spectatori ? Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că după atâta amar de libertate, oferta politică nu a reusit să convingă mai mult de jumătate din țară. Dar dacă tocmai cei care nu au votat, au procedat corect? Dacă aceștia de teama de a greși, au preferat să nu intre în joc?
Poate ar trebui să înțelegem că după o luptă electorală, indiferent de rezultat, învinși și învingători sau simpli privitori, trebuie să formăm o singură entitate, puternică și capabilă în orice moment să cerem să fie onorate promisiunile, să ne fie respectate așteptările...Iar în caz contrar să reacționăm.
Avem puterea să provocăm schimbarea în orice moment, iar cei care astăzi guvernează strâmb, să fie mâine basculați la groapa de gunoi a istoriei.”