Traian Băsescu: Toţi ambasadorii - Paris, Londra, Roma, Madrid - au solicitat prin MAE mărirea numărului de secţii de votare/Dacă e ceva de reproşat, nu e pentru ambasadorii noştri
Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca toti ambasadorii din capitalele europene - Paris, Londra, Roma, Madrid, Berlin - au solicitat prin MAE marirea numarului de sectii de votare la alegerile prezidentiale. "As vrea ca romanii sa stie ca ambasadorii au informat corect asupra nevoii de marire a numarului de sectii, inclusiv ambasadorul de la Berlin. Daca e ceva de reprosat, nu e pentru ambasadorii nostri", a precizat Traian Basescu. Seful statului a cerut Guvernului sa urgenteze prezentarea proiectului de buget pentru 2015, "cu atat mai mult cu cat in spatiul public sunt discutii extrem de consistente legate de cresterea, scaderea taxelor, nimeni nu stie ce se intampla, alocari pentru investitii, proiecte de mediu, culturale." Traian Basescu a mai anuntat ca a decis sa faca numirea ministrului de Externe si a ministrului Culturii simultan, cerand, insa, demisia lui Mihnea Motoc din corpul diplomatic si revocarea din functia de ambasador, pentru a se evita o situatie de incompatibilitate.
Declaratiile lui Traian Basescu:
Cu privire la numirea celor doi ministri, am decis sa fac numirea ministrului de Externe si al Culturii simultan.
In momentul de fata avem chestiuni de ordin legal ce trebuiesc derulate inainte de numirea ministrului de Externe.
Am discutat cu domnul Motoc si l-am asigurat de toata deschiderea mea pentru numire, nu as vrea sa fie speculatii, e un excelent ambasador si va fi un excelent ministru.
Desi am semnat decretele, trebuie duse pana la capat procedurile pentru a preveni situatia de incompatibilitate pentru domnia sa.
Implica doua actiuni: demisia din corpul diplomatic si revocarea din functia de ambasador.
Conforma cu art 84 din legea 1601/2003 trebuie tinut cont ca: functia de membru al Guvernului e incompatibila cu orice alta functie de autoritate cu exceptia celei de deputat si senator.
In prezent domnul Mihnea Motoc e si ambasador. Pentru a elimina incompatbilitatea trebuie sa existe retragerea dansului, emiterea decretului de chemare din functia de ambasador.
Asta se poate intampla cand domnul premier poate contrasemna decretul de incetare a mandatului.
Imediat ce e posibil, publicam in Monitorul Oficial intai rechemarea de la post, decretul trebuie contrasemnat de premier si dupa publicarea sa trebuie publicat decretul de numire si juramantul.
Am trimis proiectul de decret la cancelarie, imediat ce e contrasemnat il voi semna.
Vreau sa nu se speculeze pe tema sicanelor, in constitutie, la art. 91 se precizeaza ca presedintele acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei. Dar la art 100 se spune ca decretele emise de presedinte pentru art 91 se contrasemneaza de premier.
E prevedere constitutionala precisa ca decretul trebuie contrasemnat. Imediat dupa il voi semna.
Nu exista niciun dubiu asupra oportunitatii si competentelor domnului ambasador, dar trebuie sa nu-l punem in situatie de incompatibilitate.
Cu propunerea pentru ministrul Culturii, nu pot avea obiectii, chiar daca am vazut in spatiul public dezbateri despre afacerea familiei cu bani europeni, CCR ma obliga sa semnez decretul pentru a doua propunere.
Eu nu o pot respinge.
Legat de solicitarea facuta azi pentru inepreea urmaririi penale a fostului ministru Cristian David: In documentatia trimisa de Parchetul general, se arata ca dansul ar fi suspect pentru incasarea unei mite de 500.000 euro pentru a inlesni emiterea de catre un prefect a unui titilu de proprietate petnru 15 hectare.
Decizia mea nu inseamna ca e vinovat, el va merge in fata procurorilor pentru a clarifica daca a primit sau nu mita.
La solicitarea ministrului Apararii, finantelor, bugetuui si premierului, am aprobat un memorandum prin care pentru 2015 Romania isi mareste contributia cu miltiari in Afganistant cu maxim 450 de militari. Inseamna 420 de militari peste cei 200 deja aprobati care din martie isi incep misiunea de protectie a fortelor la Kandahar.
Alaturi de cei 420 de militari vor indeplini misiuni si un grup de 20 de militari pentru asigurarea logisiticii. In total, se mareste prezenta noastra cu maxim 450 de miliari, noi preconizam 420 si 20 de logistica.
Despre votul in diaspora:
De la momentul inchiderii votului am cerut informatii de la toti ambasadorii.
Am primit in copie toate solicitarile facute premergator inceperii campaniei, in timpul si intre cele doua tururi.
Toti ambasadorii - Paris, Londra, Roma, Madrid - au solicitat prin MAE marirea numarului de sectii de votare.
As vrea ca romanii sa stie ca ambasadorii au informat corect asupra nevoii de marire a numarului de sectii, inclusiv ambasadorul de la Berlin.
Daca e ceva de reprosat, nu e pentru ambasadorii nostri.
Despre proiectul de buget pentru 2015:
Faptul ca premierul nu e in Bucuresti nu e o scuza, ministerele pot pune la dispozitia publicului macar proiectul de buget.
Cer in mod expres ca guvernul sa fie in masura ca in cel mai scurt timp sa prezinte proiectul, cu atat mai mult cu cat in spatiul public sunt discutii extrem de consistente legate de cresterea, scaderea taxelor, nimeni nu stie ce se intampla, alocari pentru investitii, proiecte de mediu, culturale.
Firmele nu isi pot proiecta anul 2015 fara o imagine a bugetului si a Codului fiscal.
Dincolo de prioritatile pe care Parlamentul le-a exercitat in aceste zile, prioritatea majora pentru Romania e un proiect de buget.
Firmele, cetatenii nu stiu cum sa-si proiecteze anul 2015 in lipsa bugetului si a informatiei daca vor creste sau nu taxele.
Fac apel inclusiv la vicepremierul Oprea, care gestioneaza problemele curente acum, la accelerarea proiectului de buget si la punerea cat mai rapida in dezbatere.
Salut atat initiativa presedintelui ales cat si a premierului de a accelera procesele care s-au derulat in parlament pentru respingerea legii amnistiei si la raspunsul pozitiv la solicitarile DNA.
Va asigur ca daca s-ar fi produs in mod consecvent Romania ar fi fost in spatiul Schengen.
Ma bucur mult ca in urma votului din 16 noiembrie parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanul legii, ci legea e stapanul lor.
E un regret al meu ca nu am reusit sa ii conving in cei zece ani de mandat cat de important e sa nu blocheze justitia.
Sper ca de acum inainte vor fi consecventi pe astfel de probleme si vor crea partenerilor convingerea ca nu a fost doar i intamplare de teama votului popular din 16 noiembrie ci ca au inteles ca parlamentarii nu se afla deasupra legii.
Abia acum Akos Mora a inteles ca trebuie sa raspunda pozitiv la hotararea Inaltei Curti si nu sa se piteasca prin Parlament.