Traian Băsescu: Justiţia e liberă de presiuni. DNA nu se uită la scena politică, ei merg ca buldozerul înainte
Președintele Traian Băsescu a afirmat, marți, în cadrul emisiunii ”Adevărul Live”, că Direcția Națională Anticorupție (DNA) este o instituție liberă, care nu se lasă influențată de scena politică.
”DNA nu poate acționa sezonier. DNA e o instituție care nu se uită la scena politică. Ei pur și simplui merg ca buldozerul înainte”, a declarat șeful statului.
”La europarlamentare am avut o ieșire publică în care am spus că poate nu e momentul potrivit. Nu poți să ceri instituțiilor din justiție să își plieze anchetele în funcție de evoluția vieții politice sau de alegeri”, a continuat Băsescu.
”Acesta este semnul să justiția e liberă de presiuni. DNA o să își facă treaba”, a precizat președintele. De asemenea, şeful statului a mai precizat că independenţa justiţiei este "poza" pe care vrea să o lege de întregul său mandat la preşedinţia României
Iată principalele declaraţii
-Nu vreau sa fiu jucator in campanie, mi-am anuntat doar sprijinul pentru candidatul PMP. Sint tinta atacurilor tuturor. Ma tin ei in campanie
-Din 22 decembrie, primul lucru ma inscriu in PMP si imi reorganizez viata de om liber.
-Va fi un congres PMP, dar nu cu mine candidat la sefia partidului. Ce ma intereseaza e sa ajut acest partid nou sa fie un altfel de partid. PMP e un partid nou care abia s-a asezat. El trebuie foarte bine gindit intern, o selectie a oamenilor intrati in politica
-DNA nu poate actiona sezonier. Oricine poate judeca faptul ca se putea amina chemarea nu stiu cui cu o saptamina, dar DNA e o institutie care nu se uita la scena politica. Va asigur. Ei merg ca buldozerul inainte. Daca va aduceti aminte, la europarlamentare am avut o iesire publica. Sigur, nu trebuia sa faca acea interventie, pentru ca nu poti sa ceri institutiilor din justitie sa-si plieze anchetele in functie de alegeri. Sint institutii car-esi vad de treaba lor. Abia acesta e semnul ca Justitia e libera, independenta de presiuni.
DNA sa-si faca treaba.
-Eu m-as bucura daca ar iesi si EADS.
-Sa stiti ca fratele meu e mai apropiat decit cei arestati aseara. E o forma de independenta. Mersul inainte al lucrurilor nu trebuie sa aiba nimic de-a facae ca-i apropiat presedintelui, ca e ostil presedintelui. Daca ar aparea suspiciunea ca din cauza presedintelui se pune presiune, nu se face o arestare - s-ar duce pe apa simbetei toata munca mea.
-Mi-as dori mult sa-mi inchei mandatul cu aceasta poza: justitia dupa 10 ani de mandat Basescu functioneaza fara sa se uite la culoarea politica. Categoric da DNA e echidistant politic, apolitic. A devenit apolitic odata cu numirea lui Daniel Morar. Eu am convingerea ca-si va mentine acest spirit daca nu se vor face interventii brutale
-Nu doar DNA, ci si DIICOT - uitati cite mafii locale intangibile pina acum au fost destructurate
-Dosarul EADS: Imi dau seama ca e un dosar in zona care radiografiaza in continuare zona politica si este necesar, pentru ca populatia nu va fi convinsa ca are nevoie de o noua clasa politica daca nu vede. EADS va face o noua parte de radiografie a clasei politice
-Va pot spune un singur lucru care nu are legatura cu vreun dosar EADS: Am avut dosarul Microsoft pe masa pentru avize, am avizat, dar a trebuit sa ma si uit in el. Am luat in alte date - pentru ca mi-am adus aminte ca erau niste firme pe care le mai vazusem si in informari pe EADS - 5 firme si 4 oameni se regasesc si in Microsoft.
-A: Eu nu am date relevante pe cifra pagubei. Eu sint convins ca intre Daniel Funeriu, acuzat de abuz in serviciu si doamna Andronescu - n-a existat nici o discutie. La fel sint convins ca intre Nica si Sandu nu a existat vreo discutie. Atunci ce i-a unit? Nu cumva aparatul, functionarii din aparat? Aici trebuie privit cu foarte multa atentie. Lucrurile nu sint neaparat o legatura intre oamenii din partid, nu-si predau stafeta. Altceva ii leaga - oamenii de prin birouri. La abuzul in serviciu al lui Funeriu: nu putea sa mearga ministrul sa numere calculatoarele. El a primit o hirtie cu 5 semnaturi. Va ramine ca procurorii sa stabileasca in ce consta abuzul.
-Sistemul e ingenuncheat, problema e cine ii taie capul?
Cind ma refer la sistem, vorbesc de oameni din generatia Abraham, Voiculescu, Catalin Voicu, Mitica Iliescu, nu ma refer la generatia de politicieni tineri care au invatat naravurile proaste. Ei sint o continuare oarecum inocenta, chiar daca corupta. Ei nu sint insa sistemul vechi, ei sint noua generatie de oameni corupti. Trebuie tratati fara menajamente de institutiile statului.
-Ma uitam la decizia in cazul Voiculescu in care completul de 2 judecatori spunea ca s-au utilizat mijloace primitive de sopalare a banilor. Acelasi primitivism il gasim probabil si la noua generatie de politicieni corupti, pentru ca daca n-ar fi atit de primitivi ar rezista mai mult.
-Spre exemplu, chiar dacva e controversa publica, in cazul Microsoft am avut un ultim raport inainte de a se transmite catre Parchete informatia in 2009. Dosarul penal s-a deschis in 2010. De atunci se munceste la comisii rogatorii, la adunarea de date, probe nu-i usor pentru un procuror sa deznoade un asemenea dosar.
Astfel de dosare sint foarte grele, implica si colaborarea cu institutii din strainatate. Dosarul Microsoft e un dosar romanesc. Nu a venit nimeni sa il serveasca.
-Q: Melescanu a spus ca a venit de la FBI.
-A: Nu e adevarat. Nu am primit niciodata de la SIE o informare despre acest dosar. SIE nu se ocupa de acest tip de dosare.
-Sefii de servicii au un mare avantaj: nu trebuie sa probeze ce spun. Eu le cer dlor Melescanu si Ungureanu sa faca publica o data si un numar de informare trimisa Presedintelui, premierului sau ministrului de resort cu privire la nereguli in cazul Microsoft. Am vazut tipul asta de oameni care fac enunturi misterioase, tip harnagea, Ungureanu, Melescanu. Fac un apel la fostii sefi SIE: Decenta este de aur
Q: Ce ar trebui sa faca Elena Udrea?
A: In primul rind trebuie sa se stie daca Dorin Cocos a primit bani de acolo.
Q: Dosarul retrocedarilor de paduri, unde e urmarit Ilie Sirbu. Il afecteaza pe Ponta?
A: Nu-mi dau seama in ce masura il va afecta. Dar se dovedeste ca principiul restitutio in integrum - unic in regiune - folosit la noi, trebuia o alta solutie.
Dar cred ca acest caz in care e implicat tata socru, Viorel Hrebenciuc e un caz care trebuie sa ne spuna Stop Joc. Trebuie dat ceasul inapoi si verificate marile restituiri. Eu nu spun sa nu se reia procesul, dar trebuie verificate marile restituiri. Am primit sute, mii de reclamatii de la fostii proprietari. La paduri si terenuri agricole.
-Aceasta procedura a cumpararii de drepturi litigioase e foarte utila in economie, dar la retrocedari ar trebui sa nu mai fubnctioneze, pentru ca au aparut retele frauduloase
Dupa ce se constata neregulile, trebuie promovata revizuirea deciziilor
-Este mult fals in acest proces si el trebuie oprit si eliminata povestea drepturilor litigioase. Uitati-va la Fondul Proprietatea: am pus 20% din Portul Constanta, din Electrica, din Transgaz - si va asigur ca nu va fi indestulator, va trebui sa dam si camasa de pe noi.
-Plus: de ce nu am stat cu decretele de nationalizare in fata? De rea-credinta e tentativa de modificare a Codului Silvic
Nu as spune ca modificarile la Codul Silvic se incadreaza la atentat la siguranta nationala atit timp cit el nu genereaza o prabusire a statului, o pierdere de teritorii. Dar el e o pierdere de avutie.
-Procesul de restituire s-a derulat in proportie de circa 30%. Putem spune Stop, sa vedem ce s-a intimplat pina acum - in mod deosebit m-as uuita la cei care au dobindit drepturile litigioase, aici a fost marea problema si aici m-as aplica.
Q: Discutiile Sova - Hrebe pe legea amnistiei?
A: Te ia si risul cind vezi tipul asta de discutii. E penibil. Ce sa spui mai mult? Sa vedem daca se incadreaza la trafic de influenta, nu stiu daca sint indeplinite toate elementele. NU am intilnit asa ceva, da-mi o lege ca sa te sustin in alegeri.
-Nu-mi aduc aminte sa fi negociat cu Hrebenciuc alianta cu PSD in 2009. Primul lucru facut a fost sa-i trimit la PNL. Tariceanu a cerut functia de premier, nu se putea asa ceva, Tariceanu fusese virf de lance la suspendarea din 2007. A doua varianta in interviu a fost PSD. Eu m-am amagit ca cu PSD avem majoritate sa schimbam si constituia.
Hrebenciuc are o capacitate de negociere formidabila, e omul care poate aranja voturile la motiuni, la amendamente. E omul care are cel mai bun dialog cu UDMR.
-Asa a picat guvernul MRU?
-Cred ca da. Acolo am gresit de 2 ori: am adus direct din functia de sef SIE, plus ca nu poti garanta sustinerea unui premier tehnocrat. Trebuie un om de partid cu autoritate. Deci guvernul MRU a picat si datorita jocurilor interne din PDL, si jocurilor externe, si din cauza atmosferei generale.
-Q: Ati facut dezvlauiri legate de Ponta - ofiter acoperit SIE. Premierul a declarat prima oara ca nu a fost.
-A: Minte.
-Eu am facut afirmatii, nu am dezvaluit documente. Baza pe care am facut aceste afirmatii e solida. In 97-2001, Ponta a fost si procuror, si ofiter acoperit SIE. ACeasta afirmatie o sustin in continuare. Nu-i neaparat lucru rau sa fi fost ofiter SIE. Dar il pune intr-o situatie dificila daca vrei sa fii presedinte.
-Romania are 2 servicii extrem de puternice: SIE si SRI. Nu am a le reprosa nimic. Insa, ca orice serviciu, cind prinde slabiciunea, isi extind artia de influenta. Nu spun ca se va intimpla asta, dar trebuie sa avem grija. Iar ce a facut dl Melescanu cu HG 223 este ingerinta serviciilor in politica.
-HG 223 s-a extins secretul de stat si asupra rezervistilor. Generezi ideea ca serviciile sint atit de blindate de ideea secretului de stat ca nimeni nu poate sti daca un presedinte e fost ofiter SIE.
-Ponta poate fi santajat de serviciu, de fostul lui ofiter de legatura. Eu nu spun ca se va intimpla, dar presedintele trebuie sa fie un om liber.
-Eu nu cred in marea actiune ca spion al lui Victor Ponta - erau lansate zvonuri ca a supravegheat-o pe Carla del Ponte - el era un copil ca experinta, un tinc. El a fost utilizat la altceva. In Parchetul General uneori mai ajung si oameni de care Serviciul are nevoie sa fie facuti scapati.
-Q: Aici ajungem la o dezvaluire a lui Ioan Mircea Pascu, care spunea ca lovitua finala va fi legarea lui Ponta de scandalul Megapower.
-A: Nu stiu. Si eu nu am vizat o lovitura finala.
La summitul NATO au fost 20 de documente, 5 publice, 15 strict secret. Cum poti sa-i spui sefului statului, care e pastratorul celor mai intime secrete ale statului, ca nu-i poti spune daca premierul a fost ofiter acoperit?
Q: Dar avem vreo sansa sa aflam?
A: Aici s-a facut marele joc al dezinformarii publice. Dar va rog sa va uitati in viata publica, sint oameni care si-au trecut in CV ca au fost ofiteri, care-i problema?
Ponta o ascunde pentru ca a incalcat Constitutia.
Q: De ce ar trebui sa va credem?
A: Daca societatea e interesata, sa faca o actiune in justitie, iar SIE va fi obligat sa faca publica informatia, pentru ca e vorba de incalcarea legilor. Or, in cazul lui Ponta, el a incalcat Constitutia, care interzicea procurorilor sa aiba alte functii.
Q: In strainatate, dezvaluirea poate avea urmari?
A: Poate avea, daca proba e facuta publica in interiorul mandatului de presedinte. Daca se va merge in instanta si se va proba. Dar trebuie sa privim lucrurile in timp. Azi nu s-ar mai putea intimpla asa ceva. In mod cert, azi nu exista ofiteri acoperiti in politica si magistratura. Dar atunci, in 1997, vechea mentalitate a serviciilor inca domina scena publica. Era perioada in care serviciile nu erau reformate. Acum, asa ceva e exclus. Serviciile stiu ca ar fi ani de puscarie daca ar face recrutari in politica ori magistratura.
Serviciile sint foarte puternice, au fost avangarda Romaniei in procesul de integrare. Dar orice societate isi ia masuri ca serviciile sa nu participe la jocul politic. Serviciile sint instrumente prin care decidentii sint informati cu maxima acuratete. Ele trebuie sa ramina instrumente si nu jucatori politic.
Cat de periculos este un verdict dupa alegeri in cazul lui Iohannis?
Eu am vb de nevoia unei decizii, indiferent de care este. Va rog sa ma credeti ca idela era ca aceasta decizie sa se dea inaninte. Ideal era ca ACL sa analizeze foarte atent aceasta vulnerabilitate inainte de a face candidatura, ca aveau ce sa aleaga.
Sunt lucruri in care nu ne putem baga, sunt treburilor lor, ale ICCJ si ale CCR.
Aceasta lege nu este ca la procesele penale. Legea asta vorbeste exact de incetarea mandatelor, e ca un topor care taie o surcica. Ce te faci?
La Mircea Diaconu ma tem ca a fost o cu totul alta situatie.
Curtea de Apel Alba este singura curte de Apel care a dat verdicte contrare pe aceasta lege fata de celelalte curti de apel.
Eu am o problema uriasa cu PNL. Este partidul care m-a suspendat in 2007 impreuna cu PSD, in 2012 a fost sustinatorul suspendarii. Stim ca 2012 a dat Romania inapoi la credibilitate cu 10 ani.
Nu inteleg pe foarte multi care in 2012 erau impotriva actiunii liberalilor si a psdului de suspendare a presedintelui, iar astazi par a-si fi uitat toate principiile.
Dincolo de calculul rece, politic, este o chestiune care tine si de personalitatea mea Eu am fost umilit de oamenii astia groaznic, eram presedinte si am fost tirmis la un garaj.
Si in 2012, si ostilitatea din 2009 de la alegeri - faptul ca nu s-a putut negocia nimic legat de influenta, de numiri in justitie la Inalta Curte, DNA, Parchetul General si DIICOT. Stiu si alte suparari. Pina la mine erau obisnuiti sa se intelega partidele pe numir la SRI in judete. Nu am facut asa ceva. La ambasade am vrea sa ne numim si noi consulul nostru - nu am acceptat acest tip de negociere, si asta a suparat foarte tare partidele.
Iar Iohannis a fost unul din exponentii acestor miscari impotriva statului de drept, iar acum are in spate PNL - un partid care a lovit statul de drept.
Cum credeti ca ma uit eu acum la Parlament cind nu avizeaza anchetarea lui Ecaterina Andornescu, Serban Mihailescu, arestarea lui Dinita? Sint de un penibil incredibil.
Se ratoia ieri purtatoare de cuvint a PNL la PSD ca nu au incuviintat arestarea lui Dinita. Dar Iohanis era pe scena la Iasi cu Chiuariu si VOsganian linga el. De ce mi se cere mie sa anunt ca votez cu ei? Mi-e foarte greu s-o fac. Pina la urma am si eu dreptul la opinie, la pozitia mea.
Turul 2? O sa vad. Asta nu e dreapta. Aceeasi treaba la ACL si PSD in privinta statului de drept. Cine-i crede? Pina in februarie vorbeau la fel ca Ponta. Cine-i crede? Eu? Imi pare rau, am fost suspendat de ei de doua ori pentru ca voiau control pe justitie. Cum sa ma duc sa spun Sustineti-i pe astia, care au facut tandari statul de drept in 2012.
Q: Care dintre ei e raul cel mai mic?
A: Asta e dezastrul nostru, ca sintem iar pe varianta raul cel mai mic.
Q: Intelectualii care v-au sustinut in 2004 si 2009. Ce spuneti ca acum il sustin pe Iohannis?
A: Asa este, si le multumesc. Eu nu oblig pe nimeni. Dar as vrea ca, inainte sa ma judece, sa fi trecut prin umilinta prin care am trecut eu.
Mi se pare foarte important, din punctul meu de vedere, ca nici Ponta si nici Klaus Iohanis sa nu fie presedinte. Dar, cu certitudine, voi fi contrazis de viata, de votul populatiei. Va asigur ca sint dispus sa reluam subiectul peste un an.
Nu vreau sa fiu un aparator al lui Crin Antonescu, dar modul in care a facut jocurile in spatele lui a fost degradant. El l-a pus pe Crin Antonescu intr-o situatie extrem de dificila, anuntindu-si dupa europarlamentare demisia din functia de primvicepresedinte, fapt care l-a pus pe Crin Antonescu in situatia sa-si dea si el demisia. Si de acolo a inceput parvenirea lui.
Q: Cand ati aflat prima data de urmarirea penala a lui Dorin Cocos?
A: Cand am avut dosarul Microsoft pe masa trimis de la Parchet.
Q: Care e cea mai mare resuita si cel mai mare esec in cei 10 ani?
A: Voi spune greselile dupa ce termin mandatul si reflectez o luna. Una din marile greseli e votul uninominal. Am crezut in aceasta solutie intr-un moment in care partidele erau echilibrate, PSD si PDL erau la 30-35%. Apoi, ideea a fost procesata, dl Pirvulescu a fost artizanul votului uninominal compensat, ceea ce e o mare eroare. Dar si daca nu ar fi fost dl Pirvulescu, am luat o pirghie fomidabila partidelor in a-si selecta oamenii. Iar calitatea proasta a parlamentarilor e rezultatului uninominalului. Romania nu e pregatita pentru uninominal. Parte din poporul a votat tot pe sigla de partid si tot pentru galeata.
In ce priveste lucrurile de care sint multumit sint legate de reformele structurale: noua lege a pensiilor (functie de contributia la fondul de pensii). Legea liberalizarii pietei fortei de munca. In mandatul meu Romania a crescut teritorial cu in Marea Neagra. Legea Educatiei, chiar daca a fost serios stirbita. Parteneriatul strategic cu SUA. Legea salarizarii care impinge Guvernul sa creasca salariul minim in fiecare an. Sint deci citeva reforme structurale facute, nu toate terminate. Nu as vrea sa fiu un hipermodest, dar in mandatul meu Romania a intrat in UE.
Q: Pe 23 decembrie veti deveni membru PMP. Care sint pasii pe care i-ati face ca el sa dea premierul in 2016 daca ati fi strategul PMP?
A: Primul lucru: sa ma uit la rezultatele de la prezidentiale si europarlamentare si vazut cum functioneaza filialele judetene. Apoi as infiinta imediat Departamentuld e rsurse umane. Apoi as declansa o solicitare in partid fiecare membru daca au probleme cu justitia. Apoi as cere sa avem o viziune pentru Romania dupa Basescu. Un partid care-si propune 25-30% in 2016 trebuie sa propuna o viziune.
Q: Daca George Maior ar fi propus premier de viitorul presedinte, ati considera ca e daunator acest lucru?
A: Da, dupa experienta cu MRU nu recomand nimanui sa ia un sef de serviciu sa-l puna premier, trebuie sa-l lase o perioada sa se reacomodeze cu viata politica.