Traian Băsescu: CSAT a aprobat prezenţa unor aeronave de luptă ale NATO pe aeroporturile din România. România solicită consolidarea flancului estic
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, după şedinţa CSAT, că s-au luat două decizii, una legată de prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României, precum şi a 200 de militari şi personal de întreţinere, şi posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina, în domeniul cibernetic.
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:
Despre şedinţa CSAT
- Am avut astăzi o şedinţă CSAT. S-a discutat despre prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor NATO pe teritoriul României, prin rotaţie, nu toate deodată. Este vorba de aeronave care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aeronavele româneşti, să asigure poliţia aeriană. Dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari - piloţi, mecanici, personal de întreţinere, care să asigure funcţionarea acestor aeronave ale aliaţilor din NATO, pentru asigurarea poliţiei aeriene în spaţiul de responsabilitate al Românei.
- A fost adoptată această hotărâre în CSAT, vom comunica la NATO aprobarea noastră.
- Un alt punct a fost legat de posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina in domeniul apărării cibernetice. România este pregătită să îşi asume unul din cele patru programe ale NATO, în calitate de naţiune lider, şi programul pe care dorim să ni-l asumăm este legat de apărarea cibernetică a Ucrainei.
- Am observat că foarte multi analişti militari, nemilitari, specialişti în fabricarea pâinii sau în culegerea de roşii au făcut predicţii asupra a ceea ce se va întâmpla pentru România la summitul NATO.
- Vreau să ştiţi că România, ca toate statele membre NATO, în abordarea pe care o au, la acest Summit, ţin cont de două documente fundamentale. Unul este legat de CFE (..) este vorba de armamentele convenţinale în Europa, nivelul pe care fiecare parte şi-l asumă. De asemenea, trebuie să ţinem cont dacă mai vrem sau nu să mai avem un Parteneriat cu Federaţia Rusă, adică NATO-Federaţia Rusă.
Sursa: mediafax.ro