Tragerile au avut loc în marja exerciţiilor „Unirea 22" şi „Viforul 22", desfăşurate de structuri din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” în baza unui scenariu fictiv, care au avut ca scop exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor pentru asigurarea sprijinului prin foc al unei grupări de forţe care desfăşoară operaţia de apărare a litoralului.
Achiziţionarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS. Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.
Astfel, în total România va avea 54 de instalaţii de lansare HIMARS. Costul total al programului este de circa 1,5 miliarde de dolari, iar în această sumă sunt incluse muniţia. Concret, în România vor ajunge iniţial 81 de rachete tip M31A1 Unitary şi 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar şi 54 de rachete de tip ATACMS (cele care au raza de până la 300 de kilometri).