Tragedie pe Dunăre, la Budapesta: Şefa diplomaţiei sud-coreene, aşteptată în capitala ungară
Şefa diplomaţiei sud-coreene, Kang Kyung-wha, este aşteptată joi la Budapesta în legătură cu accidentul de miercuri seara de pe Dunăre în care şi-au pierdut viaţa cel puţin şapte turişti din Coreea de Sud, informează MTI şi Yonhap.
Foto: Oc) Bernadett Szabo/REUTERS
Ministrul va "gestiona personal operaţiunile colegilor săi la locul accidentului", se arată într-un comunicat al MAE de la Seul, care mai notează că echipa operativă desfăşurată de minister la Budapesta va coopera strâns cu autorităţile ungare.
Operaţiunile de salvare continuau joi dimineaţa în capitala ungară, unde două nave turistice s-au ciocnit miercuri seara, una dintre ele scufundându-se în urma coliziunii.
Foto: (c) Bernadett Szabo/REUTERS
Nava scufundată, Hableany (Sirena), avea la bord 33 de turişti sud-coreeni şi doi membri ai echipajului unguri. Potrivit Magyar Hirlap, ea a intrat în coliziune cu o navă de croazieră de mari dimensiuni şi a fost practic trasă dedesubt. Accidentul s-a produs în jurul orei 21:15, în dreptul Parlamentului, pe ploaie torenţială şi întuneric. Epava a fost găsită în dreptul unuia dintre pilonii podului Margareta.
Şapte sud-coreeni au fost salvaţi şi internaţi la spitale din Budapesta cu răni uşoare, alte opt persoane - şapte sud-coreeni şi un ungur - au decedat, iar 20 de oameni, restul celor aflaţi pe Hableany, sunt căutaţi. Pe lista pasagerilor se afla şi cel puţin un copil. Ambasada Coreei de Sud la Budapesta a contribuit la identificarea victimelor.
Căutările sunt îngreunate de nivelul ridicat al apei, curenţii puternici şi vremea nefavorabilă, iar temperatura scăzută a Dunării, 10-15 grade, limitează şansele de a găsi supravieţuitori. Un purtător de cuvânt al serviciului naţional de ambulanţă, Pal Gyorfi, a menţionat joi la televiziunea de stat că hipotermia a reprezentat principala problemă în cazul persoanelor salvate, care din fericire au putut fi scoase suficient de rapid din apă.
La locul tragediei s-au deplasat şi ministrul de interne Sandor Pinter şi secretarul de stat pentru sănătate Ildiko Horvath.
Un responsabil al companiei proprietare a navei, Panorama Deck, a declarat presei că aceasta fusese achiziţionată în 2003, era supusă verificărilor periodice şi că nu ştie să fi existat probleme tehnice.
Foto: (c) Bernadett Szabo/REUTERS
Nu există deocamdată informaţii clare privind a doua navă implicată în coliziune. Un martor a relatat pentru portalul Index că o navă de croazieră de mari dimensiuni a intrat din spate în nava cu turişti sud-coreeni, răsturnând-o.
Un mecanic de navă a indicat pe de altă parte pentru Index că circulaţia pe timp de seară pe Dunăre a navelor de croazieră de mari dimensiuni este periculoasă şi ar trebui interzisă. AGERPRES