Tradiții și superstiții de solstițiul de vară. Ziua care abundă în belșug, vitalitate și ritualuri magice
Solstițiul de vară este momentul în care începe vara astronomică și marchează cea mai lungă zi din an. În 2023, solstițiul cade pe 21 iunie. O mulțime de tradiții populare gravitează în jurul acestui eveniment. În trecut, oamenii obișnuiau să celebreze această trecere prin petreceri, dansuri, focuri și cântece.
În ziua solstițiului de vară, soarele atinge cel mai înalt punct, iar durata zilei este cea mai mare din restul anului. Ziua reprezintă începutul verii din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic.
O mulțime de tradiții populare gravitează în jurul acestui solstițiu de vară. În trecut, oamenii obișnuiau să celebreze această trecere prin petreceri, dansuri, focuri și cântece.
Se considera că solstițiul este înzestrat cu o energie a belșugului, pasiunii, vitalității și creativității. De asemenea, oamenii mergeau la scăldat în lacuri și râuri pentru că erau considerate a avea efect vindecător în această perioadă. O altă practică era spălatul cu roua din ajunul solstițiului, ca un ritual magic de frumusețe. Pentru refacerea sănătății se folosea o baie cu ierburi în noaptea solstițiului.
De asemenea, o sărbătoare asociată cu solstițiul de vară este cea de Sânziene sau Drăgaica. Românii celebrează această sărbătoare pe data de 24 iunie. În mitologia românească, Sânziene reprezentau zânele bune. Cu toate acestea, dacă ziua nu era respectată conform datinilor, ele deveneau precum Rusaliile, zâne rele. Totodată, noaptea de Sânziene este una învăluită în magie.
Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele „Cap de vară".
Sânzienele sau Drăgaica, celebrate pe 24 iunie, reprezintă o sărbătoare a iubirii şi fertilităţii, legată de o serie de ritualuri pentru sănătatea oamenilor şi belşug în gospodărie, dar şi de practici ale fetelor pentru a-şi afla sortitul şi momentul în care se vor mărita.
Sărbătoarea Sânzienelor ar avea la origine un cult roman pentru zeiţa Diana, numele de Sânziana, aşa cum este cunoscută sărbătoarea autohtonă în special în Ardeal, provenind din „Sancta Diana”, în timp ce în Muntenia şi Oltenia se sărbătoreşte Drăgaica, după numele slav. După unii specialişti, sărbătoarea îşi are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui, sânzienele fiind adesea reprezentate de traci înlănţuite într-o horă.
În tradiţia creştin ortodoxă, 24 iunie este ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, adus pe lume la bătrâneţe de Elisabeta, eveniment ce pregăteşte minunea naşterii Mântuitorului dintr-o fecioară.
Ritualurile solstițiului de vară
În Egiptul antic, solstițiul de vară a coincis cu prima fază a inundațiilor Nilului, marcând Anul Nou.
În China antică era sărbătorită trecerea de la energia yang la energia yin pentru următoarea jumătate de an.
Romanii o onorau pe zeița Vesta (care este unul dintre asteroizii astrologiei).
Și grecii l-au omagiat pe Kronus, sau pe Saturn, zeul agriculturii, la festivalul Kronia, din timpul solstițiului, unde sclavii și oamenii liberi erau egali pentru o zi.
La Stonehenge aveau loc revelații în timpul festivalului care se desfășura în această perioadă.
Sărbătoarea Sânzienelor este considerată a fi şi momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar şi de descântec. Astfel, în Noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori şi ierburi, care vor fi folosite contra bolilor şi altor rele.
Există o mulțime de ritualuri pentru a marca începutul verii. Vă recomandăm să faceți un foc pentru a onora Soarele, să împletiți cununi de flori pentru a omagia Pământul, și să faceți o baie de curățare, în cinstea semnului zodiacal al Racului.
Solstițiul de vară 2023 – Semnificații astrologice
Solstițiul de iunie marchează și trecerea Soarelui în semnul de Apă grijuliu și sensibil al Racului.
Anul acesta, la momentul Solstițiului, avem și această linie de energie sacră a Zeiței în zodia Leului încărcat de Soare, cu Luna, Venus și Luna Neagră Lilith, toate la câteva grade una de cealaltă. Această energie a Zeiței Venus se întâlnește și cu cea a planetei Marte, care se află tot în Leu.
Alte evenimente astronomice importante în 2023
- 28-29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele
- Perseidele – cel mai spectaculos curent de meteori din an – 12 -13 august 2023.
- 27 august – Planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea);
- 19 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
- Echinocțiul de toamnă 2023 – 23 septembrie. Moment din care durata zilelor va continua să scadă, iar durata nopților să crească, până la solstițiul de iarnă.
- 21-22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele;
- 23 octombrie – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața);
- Eclipsă de lună – 28 – 29 octombrie. Eclipsa va fi una parțială și poate fi observată și de pe teritoriul României, din conul de umbră al Pământului, și va acoperi aproximativ 12% din discul lunar.
- 3 noiembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
- 9 noiembrie – Ocultaţie Lună – Venus (fenomen vizibil pe timp de zi);
- 13 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
- 17-18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele;
- 13-14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele;
- 22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.
Sursa: adevarul.ro