Tradiții și superstiții de Ignat, ziua când se sacrifică porcii. Ce e interzis să faci pe 20 decembrie, cum alungi relele
Tradiţia spune că de Ignat, sărbătorit în fiecare an pe 20 decembrie, singura activitate permisă este tăierea porcului, fiind interzis să faci alte munci cum ar fi: spălatul, cusutul sau măturatul casei.
Gospodarii sacrifică porcii pe 20 decembrie, de Ignat FOTO Shutterstock
Se spune ca în noaptea de Ignat porcii visează că vor fi tăiaţi. de acum încolo nu se mai îngraşă, nu mai pun carne pe ei şi nu mai mănâncă, pentru că şi-au visat tăierea.
În ziua de Ignat, femeile nu au voie să săvârșească nicio muncă pentru că altfel vor atrage bolile și supărările asupra casei și familiilor lor. De asemenea, se spune că porci ar trage rufele de pe sârme întinse la uscat.
Locul de sacrificare trebuie purificat
Conform tradiției populare, stâpânul casei poate unge frunțile copiilor cu sângele porcului, făcându-le pe frunte semnul crucii. Astfel, cei mici vor crește sănătoși și puternici. Părul porcului este păstrat, iar părinții îl folosesc să îi afume pe cei mici ori de câte ori aceștia sunt bolnavi sau deocheați.
Înainte de sacrificarea porcilor, locul unde are loc sacrificarea animalului trebuie purificat printr-un ritual. Mai întâi e tămâiat și stropit cu apă sfințită și astfel duhurile rele sunt îndepărtate. După sacrificarea animalului, lucru făcut de bărbatul casei, femeia are voie să tranșeze carnea, după ce bărbatul a făcut semnul crucii.
Ea zice rugăciunea Tatăl Nostru și apoi se apucă de tranșat. Chiar dacă această zi este în postul Crăciunului, după tăierea porcului, gospodinele pregătesc pomana porcului.
Ca să le meargă bine celor care au sacrificat porcul, ei trebuie să bage capul porcului în casă cu râtul înainte.
Cei care nu ţin cont de această zi sunt pedepsiţi aspru de cea care patronează ziua: Inătoarea - o femeie bătrână, lacomă şi urâtă. Conform credinţei populare, ea le ispiteşte pe femei să lucreze, după care le opăreşte.
Legenda lui Ignat
Legenda spune că în această zi de 20 decembrie, cu mulți ani în urmă, Ignat și tatăl său au vrut să taie porcul și să îi dea cu securea în cap animalului, dar din nefericire acesta îl lovește pe tatăl său și acesta moare.
Supărat, Ignat pleacă în lume și le spune tuturor păcatul său, întrebându-i ce să facă să îi fie iertată greșeala, potrivit Creștin Ortodox . Pe drum se întâlnește cu un preot, iar el îi spune să își stabilescă o locuință lângă o apă curgătoare. El i-a mai spus să înfigă un lemn în pământ și dacă se aprinde în trei ani, înseamnă că Dumnezeu l-a iertat. Dacă nu se aprinde, înseamnă că nu va fi iertat.
Ignat ajuta mereu oamenii să treacă apa curgătoare cu barca fără să le ia niciun ban. Doi bătrâni i-au cerut ajutorul, fiind aproape să se înece, iar Ignat le-a dat o mână de ajutor. După ce i-a salvat, cei doi moșnegi i-au ascultat povestea. Cei doi bătrâni erau Dumnezeu și Sfântul Petru.
Copiii lui Ignat au început să plângă de foame, iar Dumnezeu a făcut să apară pâine proaspătă în cuptorul pe care îl pregătea nevasta lui Ignat.
Tradiţii de Ignat
1. Femeile pisează grâu ca sa aibă de împărţit la Crăciun. Se fac un fel de turte, "Cârpele Domnului", cu miere şi nuci care se mănâncă în ajunul Crăciunului.
2. Ignat vindecă porcii de boală rea şi tot el este cel care vine să le anunţe moartea şi să le ia sufletele.
3. Porcul care nu e tăiat până în această zi nu se mai îngraşă pentru că în această noapte îşi visează cuţitul.
4. În ziua lui Ignat e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină
5. Copiii se mânjesc cu sânge de porc pe frunte ca să fie rumeni şi sănătoşi tot anul.
6. Femeile nu lipesc, nu cos, nu taie cu foarfeca pentru ca porcii să nu râme în bătătută sau să rupă rufele peste an.
7. Cine nu taie porcul în această zi, i-l mânâncă lupul în cocină.
8. Hainele cusute în această zi vor da junghiuri celui care le poartă.
Sursa: adevarul.ro