Tradiţii şi superstiţii ciudate de Paşte. Când se sparg ouăle roșii ,,cap cu cap" și când ,,dos cu dos"
Sărbătoarea Învierii lui Hristos este, cu siguranţă, aşteptată cu nerăbdare de către toţi creştinii din întreaga lume. Chiar dacă oulă roşii sunt cel mai cunoscut simbol al Învierii, există şi alte tradiţii şi obiceiuri, atât în România cât şi în alte ţări.
Noaptea de Înviere SURSĂ Arhiva Adevărul
Se spune că, imediat după ce a fost răstignit Mântuitorul, Maica Domnului a venit să-şi plângă Fiul răstignit şi a aşezat, la picioarele sale, un coş cu ouă, pe care a picurat sângele din rănile lui Hristos.
Ce tradiţii există în Moldova şi Bucovina
În regiunea Moldovei, toţi creştinii ştiu că, în prima zi de Paşte, trebuie să se spele pe faţă cu apă dintr-un vas în care au fost puşi bani, flori şi un ou roşu. Conform tradiţiei din bătrâni, se spune că acest lucru îi ajută pe oameni să se menţină sănătoşi, bogaţi şi roşii în obraji. Un alt aspect este că banii care se află în vas îi va primi cel care se spală ultimul.
Tot din bătrâni se spune că din primul ou ciocnit în ziua de Paşte trebuie să mănânce toţi membrii familiei, pentru ca ei să nu se despartă niciodată. Totodată, în Moldova mai este cunoscut că cel al cărui ou nu se sparge de Paşte îşi va găsi sfârşitul înaintea celuilalte.
În Bucovina, ouăle se sparg ,,cap cu cap" în prima zi de Paşte şi în a doua zi ,,dos cu dos". O altă tradiţie din această regiune spune că fetele care spală în noaptea de Înviere limba clopotului de la Biserică şi folosesc apa a doua zi pentru a se spăla pe faţă vor fi mult mai frumoase.
Ce obiceiuri au creştinii din alte ţări
Nu doar în România există obiceiuri şi tradiţii interesante pentru Sărbătorile Pascale. De exemplu, în Finlanda, Paştele seamănă cu Halloween-ul, deoarece copiii se costumează în vrăjitori şi umblă din casă în casă pentru a primi dulciuri. Totodată, în unele oraşe se fac focuri mari, doarece se crede că în această perioadă vrăjitoarele devin mai puternice.
În unele zone din Anglia sunt organizate concursuri în care oamenii rostogolesc ouă pe deal, făcând astfel trimitere la rostogolirea pietrei de la mormântul lui Hristos.
În Polonia, bărbatul care este considerat cap al familiei este scutit de treburile din bucătărie, întrucât legenda spune că dacă va participa la acestea aluatul nu va creşte iar părul şi barba lui vor albi.
Sursa: adevarul.ro