Tradiții și obiceiuri în ziua în care Apostolul Toma se convinge de Învierea Mântuitorului
Prima duminică de după Paște este închinată Sfântului Apostol Toma. Aceasta este, de asemenea, și singura duminică din întregul an bisericesc dedicată unui Apostol al Mântuitorului.
Această zi mai poartă numele și de Duminica Tomii, aluzie la momentul în care Iisus Hristos s-a arătat Apostolilor.
Nedând crezare faptului că Mântuitorul a Înviat, Apostolul Toma a susținut că va fi convins doar dacă va vedea semnul cuielor în palmele lui Iisus Hristos.
„Adu degetul tău și vezi mâinile Mele. Adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios. Fericiți sunt cei care nu au văzut și au crezut!”, l-a îndemnat Iisus pe Apostolul Toma.
„Cu adevărat ești Domnul meu și Dumnezeul meu”, a spus Apostolul Toma.
Tradiții și obiceiuri
În această zi de sărbătoare, marcată imediat după Săptămâna Luminată, credincioșii îi pomenesc pe cei care au trecut la cele veșnice. În acest sens, oamenii merg la biserică cu alimente care vor fi sfințite. Ulterior, le oferă pentru sufletele celor care au murit.
De asemenea, în unele regiuni ale țării, oamenii pregătesc mese în cimitir sau lângă biserică, întrucât în această zi se crede că pot sta la masă cu cei care au plecat dintre ei.
După încheierea slujbei, femeile oferă de pomană colaci, ouă roșii și lumânări.
În schimb, în alte părți, preotul sfințește în timpul slujbei colacii și ouăle pe care le aduc oamenii la biserică. Apoi, acestea sunt oferite lângă o apă curgătoare copiilor și săracilor.
În plus, se crede că alimentele aduse îi vor izbăvi pe cei morți de o parte din păcate.
Sursa: adevarul.ro