Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare: Ce este interzis să faci în prima zi din Săptămâna Patimilor

Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare: Ce este interzis să faci în prima zi din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este un moment încărcat de semnificații religioase pentru creștini, marcând ultima săptămână dinaintea Duminicii Învierii Domnului. În această perioadă. Tradițiile și obiceiurile, transmise din generație în generație sunt respectate cu sfințenie de către credincioși.

Săptămâna Patimilor FOTO Arhivă

Săptămâna Patimilor FOTO Arhivă

Slujbele desfășurate în biserică în aceste zile, cunoscute sub numele de Denii, au menirea de a reaminti credincioșilor evenimentele dramatice petrecute în ultimele zile din viața Mântuitorului. Cuvântul „denie”, provenit din slavona veche „vdenie”, semnifică priveghere sau slujbă nocturnă.

Tradiția populară spune că în această săptămână morții revin printre cei vii, aceștia fiind pomeniți în Joia Mare.

În Lunea Mare, una dintre tradițiile respectate este pomenirea lui Iosif cel Preafrumos, un episod care prefigurează jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, vândut de Iuda. Iosif, fiul iubit al lui Iacob, este trădat de frații săi și vândut în Egipt, în urma invidiei și răutății lor.

Urzicile și oțetul, interzise

Obiceiurile din această zi cuprind și o serie de interdicții alimentare. Potrivit tradiției, este nerecomandat să se consume urzici sau mâncăruri gătite cu oțet, deoarece Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-au umezit buzele cu oțet, în loc de apă.

De asemenea, în această săptămână, unii credincioși încep un post mai aspru, alegând să nu mănânce nimic de la răsărit până la apus, ca o formă de rugăciune și pregătire spirituală pentru Sfintele Sărbători care urmează.

Curățenia de Paște

În multe zone din țară, femeile încep curățenia de Paște în Lunea Mare. Acestea scot totul afară din casă, spală și aerisesc bine, urmărind să alunge toate relele de peste iarnă. Marțea Mare este considerată ultima zi potrivită pentru a face curățenie în case, evitându-se văruielile în această săptămână, pentru a preveni diverse boli, conform unor superstiții.

Astfel, respectarea tradițiilor și a obiceiurilor în Lunea Mare și în Săptămâna Patimilor este un mod de păstrare a valorilor spirituale și culturale transmise din moși-strămoși.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii