Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile, pe care îl sărbătorim astăzi

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile, pe care îl sărbătorim astăzi

Anul Nou incepe cu sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanti parinti ai Bisericii Ortodoxe si unul dintre cei mai mari teologi crestini.

Sfantul Vasile, perceput de unii drept primul petrecaret, numele lui fiind considerat de altii drept numele de botez al lui Iisus Hristos, este aparatorul crestinilor, "pazitor de duhurile rele", astfel ca prima zi a anului a ajuns sa fie considerata un moment propice pentru desfasurarea practicilor magice.

In ziua Sfantului Vasile cel Mare e bine sa versi vin pe masa, sa spargi un pahar alb, sa rastorni cutia de chibrituri sau sa dai de pomana unui om sarac, ca sa ai noroc tot anul. Daca in ziua de Sfantul Vasile, dupa ce te speli pe fata, te stergi cu un prosop in care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat si sanatos tot anul.

Totodata, daca dormi de Sfantul Vasile, risti sa fii lenes tot anul.

In traditia populara se spune ca aduce noroc daca prima persoana care intra in casa de 1 ianuarie este barbat. Se mai spune ca, in ziua de Anul Nou, orice familie trebuie sa fiarba un cap de porc, pentru a avea un an bogat.

Un alt obicei este ca, pe nemancate, fiecare om sa ia in mana unealta cu care lucreaza in timpul anului si s-o manuiasca de trei ori, pentru un mai mare spor la lucru in noul an.

Tot in ziua de Sfantul Vasile se spune ca e bine sa se bea mult vin, pentru ca atat cat vom bea, tot asa vom avea si sange in obraji.

Alte superstitii sunt legate de vreme. Conform traditiei populare, cum e ziua de Anul Nou, asa va fi tot anul: daca ninge, va fi un an imbelsugat, iar daca e senin, oamenii vor fi sanatosi tot restul anului.

Traditia populara mai spune ca de Anul Nou se innoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii, in prima zi din an, sa-si pun un gand bun, ca sa le mearga bine tot anul.

La trecerea dintre ani si pe 1 ianuarie copiii obisnuiesc sa mearga cu sorcova din casa in casa, pentru a le ura oamenilor bogatie si sanatate. "Semanatul", "Plugusorul", "Plugul cel Mare" sau "Vasilica" sunt alte texte cu care se ureaza in prima zi din an.

Se spune ca Sfantul Vasile s-ar fi rugat la Dumnezeu sa ii dea o zi, astfel ca i s-a dat prima zi din an. Fericit, Sfantul Vasile a legat o crenguta de busuioc la toarta unui clopotel si i-a urat lui Dumnezeu lucruri bune. De aceea exista obiceiul de a ura de 1 ianuarie.

Cine a fost Sfantul Vasile

Sfantul Ierarh Vasile cel Mare (pomenit in calendarul crestin-ortodox la 1 ianuarie) s-a nascut in anul 330 d.Hr., in Cezareea Capadociei, intr-o familie nobila, care a dat Bisericii slujitori si carturari renumiti, cativa dintre ei fiind trecuti in randurile sfintilor.

Bunicul sau a fost martir pentru Hristos in timpul imparatului roman Diocletian, sora sa cea mare a fost cea care i-a indemnat pe frati pe calea slujirii Mantuitorului, iar fratele cel mai mic a fost episcop al Sevastiei.

Studiile le face la Constantinopol si la Atena, unde leaga o stransa prietenie cu Sfantul Grigorie de Nazianz, dupa care se intoarce in Cezareea, unde preda pentru o scurta vreme Retorica. La indemnurile surorii sale, a fost botezat in credinta crestina, isi imparte averea celor saraci, dupa care se retrage in anul 358 la o manastire din Pont, unde duce o viata de asceza si rugaciune. Dupa o calatorie la marile manastiri si schituri din Egipt, s-a intors in Pont si redacteaza prima sa scriere privitoare la viata de obste din manastire, numita "Regulile vietii monahale".

In 364, a fost chemat in Cezareea de episcopul Eusebiu si a fost hirotonit preot, aducandu-si o contributie importanta in lupta impotriva ereticilor arieni. Pastoratia pe care o incepe de acum inainte a fost dedicata indeosebi celor nevoiasi, organizand renumitele azile, spitale si case de reeducare a celor cazuti moral, toate grupate sub denumirea de "Vasiliade".

Deosebit de energice au fost insa si misiunile sale pe taram spiritual, ca preot si apoi ca episcop al Cezareei Capadociei, remarcandu-se in actiuni de combatere a unor eretici si de reconciliere a Bisericilor in timpul unor schisme.

Sfantul Vasile cel Mare a murit in anul 379, la numai 49 de ani, ca un adevarat stalp al Bisericii din vremea sa, un punct de referinta in istoria crestinismului universal. Scrierile sale contin lucrari de dogmatica profunda, precum "Contra lui Eunomiu" sau "Despre Sfantul Duh", lucrari ascetice, ca "Regulile vietii monahale", "Despre judecata lui Dumnezeu", comentarii, ca "9 Omilii la Hexameron", numeroase cuvantari si epistole. A avut o contributie deosebita la structurarea slujbelor bisericesti, alcatuind o Sfanta Liturghie ce-i poarta numele.

Numele Vasile este foarte raspandit in toata lumea crestina. Acesta provine din grecescul "basileios", care la randul lui inseamna "rege", "imparat", "bazileu". Latinii l-au redat prin Basilius.


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!