Tradiții în ajunul Sfantului Nicolae: băieții „năvălesc“ peste fetele care fac plăcinte
În seara care precede sărbătoarea Sfântului Nicolae, în unele zone se coc plăcinte. Obiceiul e un pretext pentru băieți și fete de a se apropia înaintea marii sărbători de care sunt legate multe credințe.
Festivalul „Datini şi obiceiuri de iarnă” FOTO Facebook Maricel Popa
În credința ortodoxă se spune că Sfântul Nicolae nici după moarte nu şi-a uitat turma sa. În fiecare zi face cu îmbelşugare bine celor ce au nevoie şi-i izbăveşte de tot felul de primejdii şi nevoi, după cum explică Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
În seara de ajun se coc plăcinte. Ce se întâmplă la ora nouă
De Sfântul Nicolae, cel mai iubit dintre sfinți, sunt legate datini si obiceiuri, câteva păstrate și astăzi.
Unele dintre ele încep în ajunul zilei la care mii de români își vor serba onomastica.
„În unele regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe”, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu.
Seara de 5 spre 6 decembrie este însă - în primul rând - cea în care copiii își lustruiesc ghetuțele , în așteptarea lui Moș Nicolae, despre care se spune că aduce daruri frumoase sau nuielușe, după caz.
Sfântul Nicolae, celebrat după fratele mai mic
De precizat că tradițiile din ajunul zilei Sfântului Nicolae care sunt direct legate de această sărbătoare se suprapun cu cele legate de celebrarea Sfântului Sava, considerat fratele mai mic al Sfântului Nicolae, după cum consemna folcloristul român Theodor Dimitrie Speranția, pentru că și la praznicul Sfântului Sava - celebrat pe 5 decembrie - găsim o serie de obiceiuri și credințe .
Moșul își scutură barba sură și începe să ningă
În unele sate, a doua zi de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.
„În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. În credința populară Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de San-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte, pentru a lasă lumea fără căldură și fără lumină”, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu.
Crenguțele care arată cum va fi anul
Se mai obișnuiește ca în ziua de Sfântul Nicolae oamenii să aducă în casă crengunțe de pomi fructiferi, pe care le păstrează în apă, lângă icoane, că să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.
Sursa: adevarul.ro