Tradiția care a provocat bătaia din Pantelimon. Sociolog: „Se întâmplă de zeci de ani cu complicitatea și tăinuirea reprezentanților statului român”
Scandalul din Pantelimon a izbucnit din cauza unei fete de 19 ani, vândute ca mireasă de familia ei, care a ajuns să fie exploatată în străinătate. Situația a tensionat relațiile dintre clanuri, culminând sâmbătă cu o bătaie în plină stradă, care a continuat și la spital.
Bătaie în plină stradă în orașul Pantelimon între două clanuri - Foto Captura
Fata ar fi fost exploatată în străinătate, tensionând relațiile dintre clanuri.
Concret, tensiunile au izbucnit între clanuri după ce membri ai clanului Burtea au cumpărat o fată de 19 ani ca mireasă, din orașul Pantelimon, dar aceasta a ajuns să fie exploatată în străinătate. Tânăra l-a sunat pe tatăl ei, care i-a cerut să vină acasă, agitând astfel relațiile dintre clanuri. Familiei fetei a ridicat problema unui teren deținut de rivalii din București, unde aceștia intenționau să construiască un imobil.
Rudele miresei au declarat că nu vor permite construcția, ceea ce a agravat conflictul, având în vedere miza financiară ridicată. Clanul Burtea , condus de un lider influent, a apelat la interlopul Alexandru Grigore, zis Bebe Carabină, iar scandalul a devenit inevitabil.
Doisprezece persoane implicate în conflict au fost audiate de poliție, iar șase au primit mandate de arestare preventivă. Alte patru persoane sunt internate în spitale, sub paza polițiștilor. „Au intrat cu bâte, cu furci şi cu săbii, din ce am putut vedea în urma analizei imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din unitatea de primiri urgenţe. Au fost cam 10-15 persoane care au oprit în faţa porţii spitalului, au coborât în fugă şi efectiv au intrat fără nicio reţinere, fără a putea fi opriţi, în camera de gardă, în căutarea primelor victime, sosite cu mijloace proprii. Au fost foarte agresivi.”, a povestit purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Pantelimon, Fiorela Mitoiu. Trei anchete sunt în curs: una la Tribunalul Ilfov, pentru tentative de omor și violențe, cercetând șapte persoane (șase în arest); o altă anchetă la Judecătoria Cornetu pentru distrugere; și o a treia pentru incidentele de la Spitalul Sfântul Pantelimon, gestionată de procurorii Sectorului 2.
Gelu Duminică: „Aceste practici ne arată ce stat slab avem”
Sociologul Gelu Duminică a reacționat pe Facebook în legătură cu acest scandal. Sociologul subliniază că aranjarea căsătoriilor între minori în România, denumită „tradiție”, este o practică retrogradă care încalcă drepturile copilului și persistă cu complicitatea reprezentanților statului.
„În Pantelimon, și-n multe alte locuri, încă se aranjează căsătorii între minori (la mijloc fiind și sume de bani). În numele ”tradiției”. Că nu are nicio legătura cu tradiția, poate să explice orice antropolog. Că e o reminiscență a unul mod tradițional de a privi femeia, vă poate explica orice activist de drepturile omului. Că această cutumă încalcă toate drepturile copilului, vă poate explica orice jurist. Că în Europa secolului XXI această practică este considerată desuetă, înapoiată și retrogradă, vă poate explica orice om cu bun simț.”, a scris acesta pe Facebook.
Lucrurile de acest fel au loc de decenii întregi, iar reprezentanții statului român închid ochii.
„Astfel de lucruri se întâmplă de multe zeci de ani cu complicitatea și tăinuirea reprezentanților statului român. Să nu credeți că cei care ar trebui, plătiți fiind pentru asta, să vegheze asupra respectării drepturilor copilului, legii și normelor sociale nu știau ce se întâmplă la nivel local, pentru că vă înșelați. Asistenți sociali, politiști, judecători, primari, ba chiar miniștri au participat de foarte multe ori la astfel de evenimente în care minorii erau victimele adulților, ba chiar în calitate de ”nași” (în 2003, o fetiță de 12 ani era ”căsătorită” cu un băiat de 16 ani, nași fiind familia ministrului de justiție Doru Viorel Ursu). Despre ”închis ochii”, nu cred că mai are rost să vorbim....”, continuă Gelu Duminică.
El evidențiază că schimbarea acestor obiceiuri necesită o corelare între educație și legislație, subliniind slăbiciunile sistemului de protecție a drepturilor copiilor și importanța educației sprijinite de lege.
„Ideile sunt relativ simple:
I. Aceste practici adverse trebuiesc schimbate! Numai că această realitate nu poate fi estompată decât dacă educația și legea merg mână-n mână. Când legea închide ochii, educației îî este mult mai greu!
II. Aceste practici ne arată ce stat slab avem, mai ales atunci când vorbim de drepturile copiilor, cu un focus pe cel al fetelor.
III. Da, educația se face și cu legea în mână!
În rest, îmi doresc să văd părinții implicați și complicii acestora în instanțe! Pentru că legea ar trebui să fie aplicată în litera și spiritul ei!”, completează sociologul.
Sursa: adevarul.ro