Trădare și spionaj în Rusia. „Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți trădători vor autoritățile să strângă”

Trădare și spionaj în Rusia. „Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți trădători vor autoritățile să strângă”

Cazurile de trădare și spionaj au cunoscut o ascensiune dramatică în Rusia de la izbucnirea războiului din Ucraina, provocând îngrijorare internațională. Acuzațiile afectează persoane din diverse categorii sociale, inclusiv critici ai regimului și oameni de știință, subminând statul de drept și libertățile civile în țară.

 Vladimir Putin se teme de spioni - FOTO EPA-EFE

O sută de cazuri de trădare și spionaj au fost înregistrate în Rusia anul trecut - FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin, președintele rus se teme tot mai mult de trădare și spionaj, iar asta o arată creșterea numărului de cazuri în care oamenii sunt acuzați de astfel de acțiuni, înregistrată în ultima vreme.

Cazurile de trădare au fost rare în Rusia în ultimii 30 de ani. Dar, de la invazia Ucrainei din 2022, acestea au crescut vertiginos, împreună cu urmăririle penale pentru spionaj, prinzând în capcană cetățeni și străini deopotrivă, indiferent de politica lor, relatează Associated Press.

Concret, un grup de apărare a drepturilor care este specializat în astfel de urmăriri penale și care își trage numele de la o divizie a serviciului de securitate, a numărat peste 100 de cazuri de trădare cunoscute în 2023, după cum a declarat avocatul Evgeny Smirnov potrivit sursei citate. Însă, acestea sunt doar cifrele oficiale, probabil au mai fost 100 de cazuri despre care nimeni nu știe, a adăugat avocatul.

„Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți trădători vor autoritățile să strângă”, a spus Smirnov.

Ca-n vremea lui Stalin

Aceste cazuri de trădare și spionaj sunt doar un aspect al creșterii totale a supravegherii și controlului în Rusia. Regimul lui Putin exercită o influență tot mai mare asupra societății, restricționând libertatea de exprimare și suprimând orice formă de opoziție politică.

Cazurile sunt anchetate aproape exclusiv de puternicul Serviciu Federal de Securitate (FSB), acuzațiile și dovezile specifice nefiind întotdeauna dezvăluite.

Acuzații sunt adesea ținuți în izolare strictă în închisoarea de maximă securitate Lefortovo din Moscova, judecați cu procese desfășurate în secret și aproape întotdeauna condamnați la sentințe lungi de închisoare.

În 2022, Putin a îndemnat serviciile de securitate să „reprime dur acțiunile serviciilor de informații străine, să identifice prompt trădătorii, spionii și sabotorii”.

Definiția legală a trădării a fost extinsă pentru a include acordarea de „asistență”, vag definită, țărilor sau organizațiilor străine, expunând efectiv la urmărire penală orice persoană care intră în contact cu străini. Modificarea acestei legi a fost aspru criticată.

Situația din Rusia de astăzi este comparată cu cea din timpul dictatorului Iosif Stalin, din anii 1930.

Jurnaliști independenți, oameni de știință veterani, dar și critici ai regimului de la Kremlin au fost victimele acestor acuzații, care îngrijorează comunitatea internațională, deoarece arată o creștere a abuzului de putere și a încălcării drepturilor omului în Rusia.

Acuzați de trădare

Tatăl lui Maksim Kolker, Dmitri Kolker, un fizician rus renumit, a fost arestat sub acuzația de trădare în Rusia în timp ce lupta cu cancerul pancreatic avansat. Vestea șocantă a fost confirmată printr-un apel la ora 6 dimineața, când familia a aflat că Dmitri Kolker este supus unui proces secret și risca o condamnare severă.

În 2015, Svetlana Davydova, mamaă a șapte copii, din Smolensk a fost arestată sub acuzația de trădare, pentru că a contactat Ambasada Ucrainei pentru a avertiza despre implicarea presupusă a Rusiei în conflictul din estul Ucrainei. Cazul său a stârnit indignare publică și a fost retras ulterior, în ciuda tendinței crescânde de condamnări în cazurile de trădare și spionaj în Rusia.

Paul Whelan, un director de securitate corporativă din SUA, a fost arestat în 2018 în Moscova în timp ce participa la o nuntă și ulterior condamnat pentru spionaj în 2020, primind o sentință de 16 ani de închisoare, deși a negat acuzațiile.

Ivan Safronov, fost jurnalist și consilier al agenției spațiale Roscosmos, a fost găsit vinovat de trădare în 2022 și condamnat la 22 de ani de închisoare. Cazul său a fost perceput ca un răspuns pentru reportajele sale despre afaceri militare și tranzacții suspecte cu arme.

Este un caz foarte bun de avertizare pentru ei că jurnaliștii nu ar trebui să scrie nimic despre sectorul apărării”, a declarat logodnica și colega sa reporter Ksenia Mironova pentru AP.

Începând cu anul 2018, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a intensificat urmărirea oamenilor de știință implicați în studii de aerodinamică, hipersonică și alte domenii tehnologice relevante pentru dezvoltarea armelor. Arestările au coincis cu discursul președintelui Vladimir Putin despre noile arme hipersonice ale Rusiei, semnificând o reacție puternică din partea FSB pentru a proteja progresele științifice valoroase ale țării, susține avocatul Smirnov.

Valery Golubkin, 71 de ani, specialist în aerodinamică, a fost condamnat în 2023 pentru colaborare la un proiect de avion hipersonic. Apărarea susține că rapoartele sale nu conțineau secrete de stat. Sentința de 12 ani a fost menținută, generând șoc și proteste din partea familiei.

Smirnov de la grupul Primul Departament, care a fost implicat în apărarea sa, spune că rapoartele au fost verificate înainte de a fi trimise în străinătate și nu conțineau secrete de stat.

El nu este vinovat de nimic”, a spus fiica lui Golubkin.

Alți cercetători în domeniul hipersonicii, inclusiv Anatoly Maslov, în vârstă de 77 de ani, care fost declarat vinovat și condamnat la 14 ani de închisoare în luna mai, au fost arestați și condamnați.

Cazurile recente de trădare au inclus figuri notorii precum jurnalistul activist Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare după acuzații de trădare în 2022, și jurnalistul american Evan Gershkovich, arestat în 2023 sub acuzația de spionaj. Alți ruși au fost acuzați pentru donații către organizații ucrainene sau pentru conversații cu prieteni din Ucraina, sub incriminări de trădare sau pregătire pentru trădare.

De exemplu, Ksenia Khavana, în vârstă de 33 de ani, a fost arestată la Ekaterinburg în februarie pentru trădare, fiind acuzată că a colectat bani pentru armata ucraineană. Dublul cetățean rus și american se întorsese din Los Angeles pentru a-și vizita familia, iar Primul Departament a declarat că acuzațiile provin dintr-o donație de 51 de dolari către o organizație caritabilă cu sediul în SUA care ajută Ucraina.

Aceste cazuri reflectă o aplicare riguroasă a legii în Rusia, cu implicații internaționale semnificative.

Ce spun experții

Experții subliniază că mai mulți factori stimulează autoritățile să intensifice urmărirea cazurilor de trădare.

Autoritățile intensifică urmărirea cazurilor de trădare pentru a transmite un mesaj clar că activitățile precum conferințele în străinătate sau colaborarea cu omologi străini nu mai sunt permise, explică Andrei Soldatov, jurnalist și expert în serviciile de securitate.

De asemenea, este mai ușor să convingi autoritățile superioare să aloce resurse pentru un caz de trădare, cum ar fi supravegherea sau interceptările telefonice, adaugă el.

În opinia lui Smirnov, numărul crescut al urmăriri penale a survenit după ce FS B a dat liber filialelor sale regionale în 2022 să investigheze anumite forme de trădare. Funcționarii din aceste filiale au căutat să câștige favorurile superiorilor pentru a-și avansa carierele.

Mai presus de toate, a spus Soldatov, este credința autentică și răspândită a FSB cu privire la „fragilitatea regimului” într-un moment de agitație politică - fie din cauza protestelor în masă, ca în 2011-12, sau acum în timpul războiului cu Ucraina.

Ei cred sincer că se poate rupe”, a spus el, chiar dacă în realitate nu este cazul.

Anchetatorii FSB cred că prind „trădători” și „dușmani ai patriei”, chiar și atunci când știu că nu au dovezi împotriva lor, a spus Mironova, logodnica jurnalistului încarcerat Safronov,

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii