Totul se întâmplă acum pe aplicațiile de dating și video chat. A apus era întâlnirilor reale?
Hai să facem un experiment simplu!
Imaginează-ți că ești o persoană celibatară în căutarea sufletului pereche. În jurul tău sunt zece persoane necunoscute care se poartă frumos cu tine și de care îți place. Care crezi că sunt șansele ca aceste persoane să nu fie deja într-o relație? Există vreo cale de a afla din prima dacă cineva e în căutare de parteneri? E o chestiune foarte problematică și offline nu poți să-ți dai seama niciodată cum vor reacționa ceilalți când le faci avansuri. Cel mai probabil e că acele persoane nu vor fi interesate.
Imaginează-ți acum o altă situație!
Intri pe un site de dating sau pe video chat și cunoști tot zece persoane noi. Ce diferă este că știi deja că și ele sunt în căutare așa că șansele să vă potriviți sunt mult mai mari iar asta îți dă mai mult convingere și încredere în căutarea ta.
Au rămas întâlnirile reale în trecut?
Mai jos vom încerca să răspundem la această întrebare.
Contradicțiile din lumea de întâlniri offline și online
În anul 2017, platforma Bustle a efectuat un sondaj ca să înțeleagă ce format de întâlniri preferau utilizatorii lor — cel offline sau cel online. 95% dintre participanți au spus că preferă să cunoască oameni în lumea reală decât pe internet.
Pe de altă parte, în ziua de azi, peste jumătate dintre cei din generațiile X și Y (“boomers” și “millennials”) se cunosc online și nu încearcă să schimbe asta deloc. Pe perioada pandemiei de Covid-19 situația a fost și mai extremă deoarece am avut mult mai puțin contact cu lumea reală.
Video chat-ul împacă aceste preferințe și oferă o combinație între comunicarea online și offline!
Cum înlocuiesc Omegle și video chat-urile alternative aplicațiile clasice de dating
Mai întâi puțină istorie. Până în anul 2009 formatul de video chat random nu exista. În acel an au apărut două platforme în același timp — Omegle și Chatroulette — care le-au permis oamenilor să cunoască lume nouă mai ușor. Omegle avea inițial doar opțiunea de mesaje scrise care limita totuși comunicarea dar oferea un format de întâlniri complet nou. Nu a durat mult și au început să apară o mulțime de servicii alternative.
Printre cele mai populare și interesante video chat-uri random din ziua de azi se numără:
- Camsurf — o alternativă destul de interesantă la Omegle cu un filtru de căutare după sex, opțiuni de limbă de comunicare, ascunderea locației, mesaje de introducere pentru a atrage atenția și căutarea după interese prin câmpul “Mă interesează”. O mare parte dintre aceste opțiuni sunt însă disponibile doar pe conturile premium pentru care trebuie să plătești.
- Chatrandom — altă alternativă la Omegle de succes care pe lângă filtrele de căutare după sex și interese, mai oferă și o opțiune de chat room, adică niște camere virtuale în funcție de interese unde poți participa la conversații cu o mulțime de oameni. Formatul e perfect pentru cei timizi care vor să cunoască persoane cu hobby-uri asemănătoare într-un spațiu mai larg înainte să comunice față în față. Chatrandom are și un chat separat cu femei dar accesul este contra cost.
- Omegle TV — o super alternativă la Omegle pentru bărbații care vor să se conecteze doar cu femei. Fiecare utilizatoare trebuie să-și verifice profilul la înregistrare așa că filtrul de căutare după sex de pe Omegle TV nu dă greș niciodată. Mai mult, aici nu vei da peste profiluri false sau publicitare. Toți utilizatorii noi beneficiază de o perioadă gratuită de probă — vizitați Omegle TV.
- OmeTV — un video chat random minimalist care le oferă utilizatorilor filtre de căutare după locație sau sex, precum și un serviciu de traducere a mesajelor ca pe Omegle TV. OmeTV are aplicații mobile pe iOS și Android însă în rest este un serviciu normal de chatroulette.
Hai să înțelegem totuși de ce atrag aceste servicii de video chat random atâta atenție în ziua de azi și cum le înlocuiesc pe cele clasice de întâlniri, mai ales că acest format nu este deloc nou.
Putem numi cinci motive pentru popularitatea formatului chatroulette în ultima vreme:
- Lipsa de comunicare live
La prima vedere am crede că tehnologia de azi ne oferă o mulțime de moduri de comunicare. Paradoxul este că din ce în ce mai mulți oameni suferă de singurătate. Comunicarea live este redusă la conversații scurte despre muncă iar întâlnirile cu prietenii și familia sunt din ce în ce mai rare.
- Dorința de a accelera întâlnirile
Formatul de chatroulette accelerează modul de a cunoaște oameni noi deoarece comunicarea se face direct prin apel video, așa că poți să vezi și să cunoști persoana respectivă mult mai repede. Poți să-ți dai seama din start dacă te interesează acea persoană și dacă merită să continui să o cunoști și să faci vreun plan serios pentru viitor.
- Lipsa de timp și nevoia de eficacitate
În ziua de azi este foarte greu să ții pasul cu tot ce se întâmplă. Nu toți ne putem permite să alocăm câteva ore pe săptămână pentru a ieși la întâlniri reale, așa că majoritatea oamenilor le preferă pe cele virtuale și folosesc video chat-ul pentru asta.
- Audiențele mari pe video chat random
Audiențele serviciilor de video chat au crescut remarcabil în ultimii doi ani, în mare parte datorită pandemiei. De exemplu, Omegle și-a triplat audiența într-un timp relativ scurt. Celelalte platforme s-au bucurat și ele de o creștere impresionantă.
- Pandemia de Covid-19 și consecințele sociale
Pandemia ne-a făcut să acordăm mai multă atenție sănătății noastre și să nu ne asumăm riscuri inutile. De aceea mulți oameni consideră riscant să se întâlnească cu o persoană necunoscută iar modul de a cunoaște pe cineva offline a scăzut foarte mult.
Vor fi întâlnirile 100% online de acum în colo?
Suntem de părere că întâlnirile offline nu vor dispărea chiar și în pofida ultimelor tendințe. Cu toate că lumea se axează din ce în ce mai mult pe întâlnirile offline, rata de căsătorii ce rezultă din online dating este de doar 18% așa că marea majoritate încă se întâmplă în spațiul real.
Trebuie remarcat totuși că întâlnirile reale nu mai sunt o prioritate. Majoritatea celor care se cunosc pe internet au mai întâi câteva întâlniri online pentru a decide dacă merită să se cunoască cu adevărat. Această strategie e perfectă pentru a economisi timp, nervi și bani.
De aceea credem că nu e cazul să elimini total întâlnirile reale dar nici să nu sari direct la ele. Cel mai bine e să găsești un echilibru între comunicarea online și offline, ceea ce îți va face viața mult mai ușoară. În felul ăsta îți vei găsi sufletul pereche mult mai repede și mai ușor — succes!